Foto: Shutterstock
Rudens bez ābolmaizītēm, kūkām, plātsmaizēm un drupaču kārtojumiem nav iedomājams. Ābolu un kanēļa saldo smaržu, kas piepilda visu māju, var salīdzināt ar aromterapijas seansu visai ģimenei. Visi kļūst mīlīgi, runīgi un murrā kā kaķēni, kad krūzītēs ir salieta silta tēja vai kafija un uz šķīvīša smaržo kārdinošs ābolkūkas gabaliņš, kurš viegli jūk laukā, jo ir vēl silts.

Ir grūti iedomāties vēl lielāku kūku un kūciņu dažādību, kāda ir ābolkūkām un maizēm. Āboliem, manuprāt, ir tikai viens trūkums - tie ātri oksidējas un kļūst brūni. Vienmēr sev uzdodu jautājumu, vai vispirms samaisīt mīklu un tad mizot ābolus, vai otrādāk.

Protams, visbiežāk es ābolus mizoju un griežu pirms mīklas jaukšanas, jo talkā nāk citronu sula, ar kuru apslacina viegli ābolus, lai tie saglabātu savu bāli dzeltenīgo augļa mīkstumu. Turklāt mīklas samaisīšana neprasa daudz laika, ir tikai laicīgi jānosver un blakus bļodai jānoliek visas sastāvdaļas.

Pirms kāda laika atklāju neprātīgi garšīgu un ātri pagatavojamu ābolu aizdaru pankūkām - notīrītos un sagrieztos ābolu gabaliņus apslacina ar citronu un apkaisa ar cukuru. Pannā izkausē sviestu un tajā izcep ābolus. Sargāt mēli!

Izvēlies kādu no Tasty pavārgrāmatas ābolmaižu receptēm un uzrīko mājās nelielus smaržu svētkus!

Ābolmaize ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Mazie ābolu un aveņu pildītie pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsti, garšīgi un pēc skata gluži neatvairāmi – mazie pildītie pīrāgi ar āboliem un avenēm. Rudens avenes garšos it īpaši labi un pildījumā patīkami sulos. Bet aromātu desertam piešķirs kanēlis, ar ko apkaisīti augļi un ogas.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Ābolu un kanēļa tējas kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudens sezonā, kad par ābolu ražu nudien nevar sūdzēties, noteikti jāizcep ābolu kūka. Tā ir tradīcija, no kuras nevajag atteikties. Iespējams, katram ir sava tradicionālā recepte, taču es esmu iecienījusi katru gadu pamēģināt ko jaunu, tāpēc šoreiz dalos ar savu recepti, kas īpaša ar kanēļa biskvītu un sulīgo ābolu virskārtu, taču to visu divtik gardu padara pašu gatavotā karameļu mērce un skābenās brūklenes, kas ideālajā gadījumā ir pašu lasītas. Pagatavojot šo recepti, mājoklis smaržos tā, ka, iespējams, pat kaimiņi pieteiksies ciemos uz kūkas baudīšanu, tāpēc nesakiet, ka nebrīdinājām!

Lasīt vairāk

Trauslie ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Dateļu un ābolu drumstalkūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam garda plātsmaize, kas pildīta ar datelēm un āboliem. Īpašu garšu pildījumam piešķir aromātiskās garšvielas, bet kraukšķīgumu – auzu pārslas, kas piejauktas miltu un sviesta mīklai.

Lasīt vairāk

Ābolu rožu pīrāgs

Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.

Lasīt vairāk

Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote

Foto: Shutterstock

Ābolu šarlote no kukuļa baltmaizes.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām

Foto: Shutterstock

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām ir ātri pagatavojams un lieliski garšos ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Āboli kārtainajā mīklā

Foto: Shutterstock

Skaisti pasniedzami āboli kārtainajā mīklas groziņā.

Lasīt vairāk

Ābolu pīrāgs ar ciedru riekstiem un brūnā cukura glazūru

Foto: mosfood

Samērā neparasts, taču bezdievīgi gards ābolu pīrāgs, kuram milti teju nav nepieciešami nemaz. Gaisīgs un maigs - pats kūst mutē!

Lasīt vairāk

Ābolu pīrāgs ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Siltais un aromātiskais ābolu pīrāgs lieliski kontrastē ar plombīra saldējumu - ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti garšīgs deserts.

Lasīt vairāk

Video: Gardās ābolmaizes no tostermaizes

"Virtuves mītu grāvēji" - Lietuvā iecienīts kulinārijas raidījums. Alfs, Ali un Martins pārsteidz Lietuvu ar saviem radošajiem kulinārijas risinājumiem. Šoreiz Ali pierādīs, ka sulīgas ābolmaizes ir pagatavojamas nieka septiņu minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pīrāgs zviedru gaumē

Foto: Shutterstock

Rudens ir ābolu ražas laiks, un viens no to gardākajiem pagatavošanas veidiem ir ābolu pīrāgs. Kā zināms, viss vienkāršais ir ģeniāls, un tieši šāda pieeja pīrāga pagatavošanā ir arī zviedriem - viss, kas tev vajadzīgs, būs stunda laika un nelielas nostādnes, kas nevainojamu ābolu pīrāgu ļaus pagatavot pat kulinārei - iesācējai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!