Foto: Shutterstock
Mums katram ir zināms vismaz viens draugs, kurš ne acu galā necieš karameles, zefīrus, šokolādi, ievārījumu un jebkādus citus saldumus, tādēļ ik gadu nākas lauzīt galvu par to, ko lai šim "grinčam" uzdāvina Ziemassvētkos, jo ir skaidrs, ka piparkūkas, trifeles vai cukuroti cepumi noteikti nav iekļauti viņa vēlmju sarakstā. Šogad dāvanas izvēle tev šķitīs vienkāršāka par vienkāršu, jo mēs atlasījām receptes 17 pašgatavotām delikatesēm "no sāļā gala". Tev atliks tikai izvēlēties, ko pagatavot – krēmīgu pastēti, pikantu čatniju, sālītus citronus vai varbūt tomēr sarkano sīpolu marmelādi.

Klasiska svētku dāvana ir pašgatavots ievārījums. Šajā gadījumā vari atkāpties kādu solīti nost no tradicionālām vērtībām un pagatavot pikantu čatniju jeb sāļo ievārījumu, kas zināms kā ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem un noderēs arī siera plates papildināšanai. Čatnijam parasti pievieno arī sīpolus, ķiplokus, sāli, dažādas garšvielas, tādēļ šāda zaptes versija, ugunīgais čili džems vai sarkano sīpolu marmelāde noteikti iepriecinās kreftīgu garšu cienītājus.

Foto: Shutterstock

Sālīti citroni gan dekoratīvi izskatīsies, pamīšus ar ķiploka daivām, pipariem, kādu čili pāksti un citiem labumiem sapildīti stikla burkā, gan arī noderēs kā ļoti aromātiska piedeva sautējumiem, zupām, dažadiem gaļas un zivju ēdieniem. Īpaši labi tie saderas ar Vidusjūras virtuves ēdieniem, austrumiem raksturīgo tadžīnu, bet sālītus citronus var pasniegt arī kā sāļās uzkodas kopā ar olīvām. Citronus vari izmantot arī sāls aromatizēšanai, pagatavojot citronu sāli – universālu ēdiena piedevu, ko novērtēs katrs gardēdis.

Foto: Shutterstock

Aromatizēt vari arī eļļu vai etiķi, jo šie produkti noder jebkurā virtuvē, tādēļ, iepildīti glītās pudelēs, būs lieliska dāvana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetītlīga un garda. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas gan nederēs.

Foto: Shutterstock

Arī pašgatavotas gaļas delikateses būs lieliska dāvana. Pirms neilga laika stāstījām, kā mājās vienkārši iesālīt speķi, bet arī aknu pastēte, gaļas čipsi, vītināta basturma, gaļas konservi vai kūpinātas cūkgaļas ievārījums iepriecinās ikkatru gardēdi. Arī par veģetāriešiem esam padomājuši, iekļaujot izlasē sālītas brinzas, zemesriekstu sviesta un pavisam ātri pagatavojama humusa receptes.

Garšīgus un priecīgus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!