Foto: Shutterstock
Ziemassvētku vakariņu galds nav iedomājams bez pelēkajiem zirņiem ar speķi, pīrādziņiem, štovētiem kāpostiem un citiem pazīstamiem ēdieniem. Bet ikvienam zināms, ka viens no būtiskākajiem mielasta elementiem ir brangs cepetis. Tāpēc, lai atrastu piemērotāko recepti savam svētku galdam, sarūpējām 17 receptes no "Tasty" krājumiem – gan cūkas, liellopa un jēra gaļas, gan vistas, zoss un tītara gaļas.

Pirms ķerties pie cepeša gatavošanas, jāsaprot, kādu gaļu izvēlēties. Ja gatavosi cūkgaļas cepeti, izvēlies kakla karbonādes, filejas, muguras vai lāpstiņas daļu. Vienmēr pārliecinies, lai cūkgaļas gabalam būtu arī taukumiņš un āda – tas ir garants tam, ka cepetis izdosies patiesi gards un sulīgs.

Līdzīgi ir ar liellopa gaļas gabaliem – cepešiem derēs kakla daļas un kāju izcirtumi. Atšķirībā no cūkgaļas, liellopa gaļas cepešiem nav ādas, tāpēc raugies, lai cepetis būtu pirms tam kārtīgi noturēts marinādē vai garšvielās. Ja cepetim izmanto saldētu liellopa gaļas gabalu, zemnieku saimniecības "Rūķīši" gaļas eksperti un "Svaigi.lv" iesaka gaļu pirms tam pamatīgi atlaidināt, lai cepetis pagatavotos vienmērīgi. Jēra cepešiem izvēlies kāju (tā gan pirms tam būs krietni jānotur marinādē) vai ribiņas ar filejas daļu, kas izcepsies krietni vien ātrāk.

Bet, ja svētku galdu rotās putna gaļas cepetis, tad izvēlies nevis lielveikalā safasētos putnus, bet gan tirgū, no zemniekiem nopērkamos. Tad zināsi, ka vista, pīle vai tītars patiešām ir kvalitatīvs. Pirms gatavošanas pārliecinies, lai putnam būtu iztīrītas iekšas, bet āda – attīrīta no spalvām un citiem sīkumiem. Gaļai ir jābūt viegli sārtai, lai zinātu, ka putns patiešām ir svaigs.

Marinēts liellopa cepetis ar čimičuri mērci

Foto: Shutterstock

Īpašiem viesiem – marinēts liellopa filejas cepetis ar čimičuri mērci.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Vīra recepte zoss cepetim

Foto: Shutterstock

Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē

Foto: DELFI

Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Ar pesto pildīts tītara cepetis itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu svētku galds, bez branga cepeša? Šis gardais, sulīgais un aromātiskais tītara cepetis būs tieši laikā Ziemassvētku mielastam. Un kur nu vēl gardāk, ja pa virsu saliktas kraukšķošas bekona šķēlītes un rozmarīns smaržai.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais cūkas stilbiņš

Foto: Shutterstock

Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Jēra cepetis sinepju un medus marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.

Lasīt vairāk

Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa – rabarberu ievārījums.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!