Foto: Shutterstock
Vai atceries amerikāņu multfilmu par jūrnieku Papaju, kuram vienmēr pie rokas bija skārdene ar spinātiem? Viņš to iztukšoja vienā malkā, pirms metās cīņā ar pretinieku, un cīņa vienmēr beidzās ar Papaja uzvaru. Spināti var būt lielisks palīglīdzeklis arī cīņā ar pavasarim raksturīgo nogurumu un spēku izsīkumu.

Dienā apēdot pāris saujas spinātu tik stiprs kā Papajs, iespējams, nekļūsi, taču sulīgās, zaļās lapiņas ir lielisks dzelzs avots un satur rekordlielu K vitamīna daudzumu, kas ietekmē kaulu stiprību, tādēļ pavasara sezonā tās būtu noteikti ieteicams iekļaut ēdienkartē.

Maldīgs ir priekšstats, ka spināti nav garšīgi, patiesībā tie ir kraukšķīgi, sulīgi un nedaudz atgādina skābenes. To sagatavošana neprasa lielas pūles vai laiku. Zaļās lapiņas ir rūpīgi jānomazgā un jānosausina. Lai ar spinātiem uzņemtu pēc iespējas vairāk veselīgo uzturvielu, labāk tos izmantot termiski neapstrādātus. Ja spināti paredzēti ēšanai svaigā veidā, tos sagriež vai saplucina tāpat kā salātlapas, samaisa ar pārējām piedevām un pārlej ar kādu vieglu mērci uz eļļas vai bezpiedevu jogurta bāzes. Ja izmantosi maigās, mazās "baby" spinātu lapiņas, tās dorši vari likt salātos nesasmalcinātas.

  • Šajā rakstā skaidrojām, kā nepārvērst veselīgus salātus kaloriju bumbā un atklājām receptes figūrai draudzīgām salātu mērcēm.

Spināti lieliski garšo arī sablendēti dažādos – gan saldos, gan sāļos – veselības kokteiļos, papildināti ar dažādiem augļiem un dārzeņiem. Spināti kokteiļiem piešķirs skaistu, spilgti zaļu krāsu, kas, jau uz glāzi paskatoties vien, liks sajust spēka un enerģijas pieplūdumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!