Par meksikāņu virtuvi mūsu platuma grādos lielākoties valda priekšstats, ka tās ēdieni ir ļoti asi. Daļēji tam var piekrist, jo meksikāņiem tiešām patīk pievienot maltītei dedzinošus piparus, tomēr ēdiens šajā lielajā valstī ir tik ļoti daudzveidīgs, ka sirdij tīkamus garšu salikumus atradīs ikviens. Ja nu asums tev nepavisam neiet pie dūšas, tad noteikti priecāsies uzzināt, ka teju visus gardos meksikāņu ēdienus iespējams pagatavot arī bez čili, halapenjo un citu asu garšvielu pievienošanas. Turklāt Meksikas virtuve ir demokrātiska un vienkārša: pupiņas, tomāti, kukurūza, maltā gaļa, paprika, sīpoli, ķiploki – tie ir meksikāņu tradicionālie produkti, kas ir labi pazīstami un tīkami arī mūsu gaumei.

Savu artavu meksikāņu virtuvei ir devusi spāņu kolonizācija, kas meksikāņu ēdieniem pievienoja sieru, gaļu, piena produktus, kā arī cūku taukus, kurus meksikāņi iepriekš nepazina. Tā kā gatavošanas tradīcijas gadsimtu gaitā ir saplūdušas, gardos čurros cepumus, kurus ēd ar šokolādes mērci, pasniedz kā Spānijā, tā Meksikā. Enčiladas un empanjadas gatavo arī puertorikāņi, bet aso čili sautējumu iecienījuši amerikāņi, kuri daudzu gadu garumā rīko pat čili gatavošanas konkursus.

Savukārt gvakamoles mērce, kas pagatavota no avokado, jau kļuvusi iecienīta visā pasaulē. To bauda ne tikai kā piedevu tortiljās, bet arī kā uzkodu, mērcējot gvakamolē kukurūzas čipsus.

Meksikas virtuvei raksturīgo garšu ēdienam piešķirs arī laims (arī miza) un koriandrs vai kāds no lielveikalu stendos nopērkamajiem gatavajiem garšvielu maisījumiem (Tex-mex).

Interesanti, ka meksikāņi čili asumu nomierina, uzdzerot sīvo tekilu. Meksikas reģionos ir pieejams ļoti plašs šī dzēriena klāsts – vairāk kā 20 dažādas tekilas šķirnes. Tomēr, ja šis paņēmiens tev šķiet pārāk ekstrēms, tad slāpju veldzēšanai itin labi noderēs arī glāze vēsa pašmāju alutiņa. Savukārt vietējie čili audzētāji ''Tavs Dārzs'' pastāstīja, ka čili asumu vislabāk var remdēt tieši ar kādu piena produktu, piemēram, skābo krējumu. Tāpat arī maizes rieciens un rīsi nāks par labu, bet ūdens, alus nekādā veidā nepalīdzēs pārvarēt dedzinošo sajūtu.

Pagatavo kādu no mūsu apkopotajām 20 Meksikas virtuves garšām bagātajām receptēm, kas noderēs gan sātīgām, ģimeniskām vakariņām, gan karstai ballītei ugunīgos ritmos, īpaši labi kontrastējot ar ziemīgo ainavu aiz loga.

Lai labi garšo!

Fusilli pasta meksikāņu gaumē ar maltu liellopa gaļu

Sātīga un sildoša maltīte nedaudz eksotisku garšu mīļotājiem. Pievieno dārzeņus pēc savas patikas un variē ar garšvielām pēc gaumes. Ne tik pikantais variants derēs arī mazajiem gardēžiem! Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Pildītas tako ligzdiņas ar Holandes sieru

Pelēkajās dienās šī priecīgā maltīte būs tā, kas noteikti uzmundrinās ēdājus. "Sātu dod vistas fileja, kraukšķīgumu salāti un paprika. Izvēlies dārzeņus pēc savas gaumes – plāni grieztu burkānu, gurķa vai baltā redīsa šķēlītes, Ķīnas kāpostu vai ledus salātus," norāda receptes autore Linda Tellgrena no bloga Lindas Virtuve. Punkts uz "i" būs gardais, izkusušais Holandes siers.

Lasīt vairāk

Asā vistas zupa meksikāņu gaumē ar kukurūzas čipsiem

Foto: Shutterstock

Zupa asu ēdienu mīļotājiem, lai gan, pievienojot čili pavisam nedaudz, tā garšos arī tiem, kas nav uz "tu" ar čili.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē

Foto: iStock

Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.

Lasīt vairāk

Gardās vistas enčiladas ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.

Lasīt vairāk

Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas.

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku

Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām

Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Meksikāņu vistas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.

Lasīt vairāk

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas zupa meksikāņu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Šī nu ir tā zupa, kura garšojusi daudziem! Katrs, kurš izmēģinājis, slavē," piesakot recepti Tasty.lv konkursam "Meklējam februāra garšu" raksta lasītāja, kas sevi nosaukusi par Trako raganu virtuvē. Kas nav mazsvarīgi, šo zupu var ļoti ātri pagatavot - ilgākais, 40 minūtēs!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!