Foto: Shutterstock
Ja vēlies pieturēties tradīcijām, tad ceturtdienā, kā jau zivju dienā pienākas, jāpagatavo kaut kas no makšķērētā loma. Ja ne pašu, tad veikalā vai tirgū iegādāta.

Maldīgs ir priekšstats, ka zivs maltītes prasa daudz laiku gatavošanai. Patiesībā jebkura zivs būs krietni ātrāk gatava ēšanai par gaļu, turklāt būsim palutinājuši sevi ar ikdienā ne tik bieži baudītajām garšām. Zivju zupa sasildīs pēc lietainās dienas, cepeškrāsnī ceptas zivis nekad neliks vilties, tāpat klasiskās versijas ar panējumu.

Lemjot par labu eksperimentiem virtuvē, pagatavo tradicionālo angļu pīrāgu ar kartupeļiem un kādu balto zivi, savukārt bērniem noteikti garšos variācija par zivju pirkstiņiem, proti – zivju plācenīši.

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Foto: Shutterstock

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Līdakas kotletes

Foto: Shutterstock

Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Sāls kažokā cepta zivs

Foto: Shutterstock

Ja vēlas mazliet netradicionāli pasniegt zivi, to var guldīt sāls gultā un cept. Garšos lieliski un itin nemaz nebūs sāļa! Ar norādītajiem produktu daudzumiem pietiks četru cilvēku ģimenei.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē

Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi – raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem

Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.

Lasīt vairāk

Grilēts lasis terijaki marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grilēts lasis folijā, kam piešķirta saldskāba un pikanta garša – tas pateicoties ingveram, čili, sojas mērcei un medum. Lasi drīkst grilēt arī cepeškrāsnī, tikai tad cepšanas laiks būs ilgāks.

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris Vidusjūras gaumē

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu gardas, grilētas zivis, it nemaz nevajag daudz laika – atliek tikai izvēlēties garšaugus un eļļu marinādei, un nedaudz ļaut zivīm ievilkties. Ar citronu marinādi nenošausi greizi – to garša lieliski papildinās zivs fileju.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un zivs sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepumiem nebūt nav jābūt sarežģītiem – vajadzēs vien kartupeļus, zivs gabaliņus un mazliet piena mērces. Visu liec cepamtraukā, krāsnī iekšā un gardas pusdienas vai vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs kurzemnieku gaumē

Foto: Publicitātes foto

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pagatavo savu iecienīto zivi, to papildinot ar Santa Maria piedevu zivīkm ar citronu vai dillēm, kā arī sviesta piciņu. Šādi var gatavot teju jebkuru zivi - lasi, foreli, paliju.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Lielais mencas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar papriku un tomātiem

Foto: Shutterstock

Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Pangasija selerijas - burkānu marinādē

Foto: Shutterstock

Pangasija selerijas - burkānu marinādē smeķīgām uzkodām ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!