Foto: Shutterstock

Avokado šobrīd ir savā pilnbriedā – tos iespējams nopirkt izcili kvalitatīvus, mīkstus un garšīgus. Tāpēc ir jāsteidz izmantot iespēja un pagatavot tos ne tikai garšīgi, bet arī interesanti. Tasty.lv apkopoja dažas idejas, kā pagatavot avokado, no plašās recepšu grāmatas!

Avokado varētu nosaukt par vienu no universālākajiem augļiem, kas vien ir. To varam plaši izmantot ne vien sāļajos pamatēdienos, bet arī desertos un pat kokteiļos. Protams, pamatu pamats ir pavisam vienkāršs – avokado garšo lieliski visdažādākajos salātos. Piemēram, ar spinātiem un citām lapiņām, apliets ar eļļas mērci vai balzamiko krēmu. Bet tas lieliski iederēsies arī siltajos salātos un salātos ar krējuma un majonēzes mērci, ar nosacījumu, ka tajos būs arī olas.

Ja gribas uzfrišināt savas brokastis vai baudīt vieglu maltīti vakariņās – pamēģini avokado pusītes sacept cepeškrāsnī kopā ar olu, bekona šķēlītēm un kādu dārzeni, piemēram, tomātiem. Lielie avokado kalpos kā pamats – iesit katrā pusītē pa olai, apbārsti ar garšvielām un krāsnī iekšā!

Vai esi kādreiz ēdis zupu, kas gatavota no avokado? Ja nē, pēdējais laiks pamēģināt! Piemēram, avokado auksto krēmzupu vai zupu ar skābenēm, kas jo īpaši piestāvēs pavasarim. Un, ja smūtiju gatavošana nav sveša, tad augli var pievienot arī blendētajiem kokteiļiem. Tāpat nedrīkst aizmirst par klasisko vērtību – gvakamoles mērci. Ja tā šķiet par asu, avokado var pārvērst uzkodu mērcītē, pievienojot tam skābo krējumu.

Bet visinteresantāk avokado garšos saldajos ēdienos. No tiem var pagatavot ne vien interesantas glazūras mazajiem kēksiņiem, bet arī svaigās kūkas uz cepumu, riekstu un žāvētu augļu pamatnes. Ēdāji gan jau būs pārsteigti par zaļās kūkas izskatu, bet garantējam – nesmādēs tās garšu.

Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado

Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.

Lasīt vairāk

Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi

Foto: Publicitātes attēls

Tortiljas lapas sainītis burito vienmēr būs ērta maltīte, ko ēst, turot rokās. Ātrām vakariņām burito sapildi ar omleti, kas papildināta ar tomātiem un avokado. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Foto: DELFI

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu

Foto: DELFI

Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar kaviāru

Foto: Shutterstock

Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar skābu krējumu

Foto: Shutterstock

Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Avokado un bumbieru kūka

Foto: Publicitātes foto

Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kalifornijas suši salāti ar sniega krabjiem, avokado un svaigu gurķi

Es dievinu suši! Šajā svaigajā, veselīgajā un neticami garšīgajā ēdienā slēpjas kāda maģija. Un vēl maģiskāka ir mana nespēja pagatavot šos suši mājās. Tādēļ nolēmu suši ēšanu atstāt restorānu apmeklējumiem, bet mājās - eksperimentēt, pagatavojot šos pašus iecienītos suši salātu formā. Starp citu, mans vīrs, dzirdot šādu ideju, atviegloti uzelpoja, šķiet, viņam bija bail no tā, ka kārtējo reizi cenšoties satīt glītus rullīšus, es pati kādā mirklī vienkārši eksplodēšu.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!