Foto: Shutterstock
Nebūs melots, apgalvojot, ka uz oglēm gatavota ēdienam piemīt īpašs, pirmatnīgs kārdinājums, kam nav iespējams pretoties. Tam par apliecinājumu kalpo fakts, ka teju jebkurā pasaules malā, ieskatoties ēdienkartē, starp dažādiem konkrētās valsts nacionālajiem ēdieniem atradīsi arī plašu dažādā veida grilējumu sadaļu. Mēs iesakām izrauties no ierastās šašliku rutīnas un doties garšu ceļojumā, jau šajās brīvdienās uz oglēm pagatavojot ēdienus, kas iecienīti citās – tuvākās un tālākās – zemēs.

Starp citu, viens no iemesliem, kādēļ grilu vajadzētu kurināt biežāk, ir fakts – ka grilēšana ir veselīgāka nekā produktu cepšana uz pannas, jo nav nepieciešams izmantot papildu taukvielas, turklāt, grilējot produktus, to poras noslēdzas un tie patur sevī visas vērtīgās vielas. Grilēšana prasa arī īsāku laiku nekā citi ēdiena gatavošanas veidi. Piemēram, mazāki gaļas gabaliņi jācep 20 minūtes, cūkgaļas karbonādes – aptuveni 12 minūtes, desiņas – 6 minūtes, bet garneles uz iesmiņiem ir gatavas 2–3 minūtēs.


Sulīgs liellopa steiks Argentīnas virtuves labākajās tradīcijās, meksikāņu vistas iesmiņi, turku kebabi ar pikantu liellopu gaļas pildījumu, marokāņu garšvielām bagātināts kalmārs vai asie vistas spārniņi jamaikiešu gaumē – izvēlies recepti un dodies kurināt grilu!

Lai labi garšo!

Grilēti vistas šķiņķīši portugāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet pikanti vistas šķiņķīši grilēšanai, kas iemarinēti barbekjū mērcē. Kad gatavi, baudi kopā ar svaigajiem salātiem vai dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Argentīniešu vistas filejas asado

Foto: Shutterstock

Vistas fileja pirms grilēšanas tiek marinēta aromātiskā citrusu marinādē vismaz 4 stundas.

Lasīt vairāk

Grilēts kalmārs marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet neparastāka grilējamā maltīte – kalmāri marokāņu gaumē. Interesantā jūras velte būs pietiekami pikanta, pateicoties ne vien ķiplokiem, bet arī maltajam koriandram, svaigajiem garšaugiem un citronu sulai.

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Grilētas austeres Ņūorleānas gaumē

Foto: Publicitātes foto

TABASCO® piparu mērce visā pasaulē zināma kā aso mērču līdere. Mērci 1868. gadā ASV radīja baņķieris Edmunds Maklehenijs, kuram bija apnicis pliekanais un garlaicīgais Luizianas ēdiens. Šo mērci šodien pazīst visā pasaulē un to joprojām ražo viņa pēcteči. TABASCO® mērce ir asa mērce, tomēr to līdzīgi kā sāli un piparus var pievienot ēdienam arī tie, kas nav lieli pikanto ēdienu cienītāji. Mērce ēdienam jāpievieno tieši tik daudz, lai tā atraisītu ēdiena garšu. Pievienota nelielos daudzumos (pāris pilieni) tā atver ēdienam pašam raksturīgo garšu. Gatavojot ar TABASCO® mērci der atcerēties, jo vairāk taukvielu ēdiens satur, jo drošāk to var pievienot. Piedāvājam lielisku austeru recepti Ņūorleānas stilā.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi jamaikiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiskā marinādē pagatavoti vistas spārniņi, par kuru izcilo garšu gādā saldie jamaikiešu pipari. Piemēroti cepšanai ne vien uz grila, bet arī cepeškrāsnī. Lieliski garšos kopā ar rīsiem un lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā.

Lasīt vairāk

Liellopa iesmi ar japāņu salātiem

Foto: Vida Press

Grila sezonas sākumam piedāvājam izmēģināt marinētu liellopa gaļu austrumu gaumē.

Lasīt vairāk

Melnais cūkgaļas barbekjū amerikāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Tuvojas Līgo svētki, kad līdzās tradicionālajiem ēdieniem liekam galdā arī uz iesmiem ceptu gaļu. Šis būs vispiemērotākais brīdis, lai pamielotu savus draugus ar melno cūkgaļas bārkekjū amerikāņu gaumē, ko piedāvā Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas iesmiņi ar zemesriekstu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanti vistas gaļas iesmiņi, kurus pagatavot uz grilpannas vai cepeškrāsnī. Būs lieliski piemēroti tikko vārītiem, kraukšķīgiem brūnajiem rīsiem, uz šķīvja klāt liekot lapu salātus.

Lasīt vairāk

Meksikāņu vistas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.

Lasīt vairāk

Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.

Lasīt vairāk

Marinēts liellopa cepetis ar čimičuri mērci

Īpašiem viesiem – marinēts liellopa filejas cepetis ar čimičuri mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!