Foto: Shutterstock
Pēc saspringtas darba dienas, domājot par ātri uzburamām vakariņām, biežākā izvēle ir dažādi pusfabrikāti, vistas fileja vai maltā gaļa, piemirstot par tādiem uztura speciālistu cildinātiem produktiem, kā zivis un jūras veltes, ko veselības labad būtu ieteicams baudīt vismaz pāris reizes nedēļā.

Tādēļ šoreiz piedāvājam idejas mājīgiem un gardiem zivju un jūras velšu sacepumiem. Starp citu, ja parasti gruntīgam gaļas sacepumam nepieciešams vismaz puskilograms vai pat kilograms gaļas, tad sātīgam zivju sacepumam būs gana ar mazāku daudzumu, jo īpaši, ja izmantosi sālītus vai kūpinātus produktus,

Laika ekonomijas nolūkos labāk izvēlies zivs fileju bez ādas un asakām. Lasis, forele, menca, siļķe, heks vai pangasija – izvēlies to zivi, kas tev vislabāk garšo. Kā jau minējām, tā var būt gan kūpināta vai sālīta, gan svaiga, gan arī saldēta.

Protams, saldētās zivis var laicīgi izņemt no saldētavas un ievietot parastajā ledusskapja nodalījumā, lai tās atkustu pakāpeniski. Taču nepieciešamības gadījumā zivis var atkausēt arī pusstundā, ieliekot aizspiežamā plastmasas maisiņā un iegremdējot bļodā ar istabas temperatūras ūdeni. Pēc 10 minūtēm samaini ūdeni, jo tas būs atdzisis. Šo procesu atkārto vēl vienu reizi, līdz zivis ir atkusušas. Ja saldētās zivis sadalītas filejās, ar pusstundu vajadzētu būt gana, lai tu jau varētu ķerties pie sacepuma gatavošanas.

Ja ar zivīm tikts skaidrībā, jāpadomā par citām sacepuma sastāvdaļām. Īpaši ātram rezultātam iesakām izmantot iepriekšējā maltītē nepieveiktos rīsus, makaronus, sautētos dārzeņus, vārītus tupeņus vai kartupeļu biezputru.

Foto: DELFI

Kad visas sacepuma sastāvdaļas saliktas karstumizturīgā traukā, tās vajadzētu pārliet ar kādu mērci, piemēram, uz saldā krējuma vai kokospiena bāzes. Domājot par slaido līniju, saprātīga izvēle ir viegla bezpiedevu jogurta mērce, kas, papildināta ar garšaugiem un zaļumiem, piešķirs sacepumam gan garšu, gan īpašu sulīgumu. Lielisks variants ir arī paša gatavota vai veikalā nopirkta tomātu mērce vai pavisam vienkāršs risinājums – ātri sablendēti konservētie tomāti.

Visbeidzt neaizmirsti par pēdējo štrihu – kūstoša siera "cepuri" vai kraukšķīgu rīvmaizes garoziņu, kas patīkami kontrastēs ar maigo, krēmīgo zivju sacepuma pildījumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!