Foto: Shutterstock
Ierasts, ka mūsdienās lielākoties gatavojam katlos un pannās, bet agrāk ēdienu gatavošana podiņos, kurus lika krāsns mutē, bija gandrīz vai vienīgā iespēja. Jāatzīst, ka podiņos gatavota maltīte ir īpaši aromātiska un sulīga, un ēdiens saglabājas silts daudz ilgāk, nekā uzlikts uz šķīvja. Turklāt šāds gatavošanas veids ir arī ļoti parocīgs, jo katrs ģimenes loceklis var, kombinējot dažādas sastāvdaļas, pagatavot tieši savai gaumei atbilstošu ēdienu. Izmēģini arī tu kādu no šīm kārdinošajām receptēm un atklāj māla podiņā gatavotas maltītes priekšrocības.

Šis ēdienu gatavošanas veids ir īpaši ieteicams tiem, kuri cenšas ēst veselīgi, jo podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez taukvielām. Liec kārtām dažādus sezonas dārzeņus, pākšaugus, sēnes, gaļas gabaliņus vai malto gaļu, devīgi papildini ar garšaugiem un šauj krāsnī. Tā kā no dārzeņiem izdalīsies šķidrums, kurā gaļa izsautēsies īpaši aromātiska, tad ar ūdens pievienošanu pārspīlēt nebūtu ieteicams, it īpaši, ja podiņā tiek likti sulīgi dārzeņi kā, piemēram, tomāti vai paprika.

Ja vēlies, vari vēl lielākam garšu baudījumam pievienot podiņa saturam arī riekstus vai mandeles, žāvētas aprilkozes, rozīnes vai plūmes, kā arī kādu šļuku sausa baltvīna, karoti pesto, salsas vai citas mērces.

Ja kalorijas tevi nebiedē, tad gatavošanas noslēgumā lej podiņā saldo krējumu un devīgi pārber visus labumus ar sieru, turpinot gatavošanu tik ilgi, līdz siers izkusis un kļuvis tīkami staipīgs.

Kā sagatavot podiņu cepšanai


Kādu brīdi pirms podiņa likšanas cepeškrāsnī to ir ieteicams izmērcēt ūdenī. Ēdienam gatavojoties, podiņa uzsūktais ūdens lēnām tvaikos ārā un radīs tvaicēta ēdiena efektu – maltīte izdosies īpaši sulīga.

Ja podiņš nav klāts ar glazūru, tas viegli uzsūc aromātus. Tādā gadījumā katram ēdienu veidam –zivīm, gaļai un citiem produktiem – ieteicams izmantot savu podiņu.

Ieteicamā cepeškrāsns temperatūra podiņā gatavotiem ēdieniem ir 175 grādi. Laiks – no 30 minūtēm līdz vienai stundai. Podiņu vislabāk likt aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēgt. Ja uzreiz ieliksi podiņu karstā cepeškrāsnī, tas var sasprāgt.

Podiņu ieteicams izņemt no krāsns 5-10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, jo, arī izņemts no krāsns, tas kādu laiku ir karsts un ēdiens turpina gatavoties.

Lai labi garšo!

Cūkgaļas un rudens dārzeņu sautējums podiņā

Cūkgaļas un dārzeņu podiņš sātīgai pusdienu vai vakariņu ēdienreizei. Labi garšos gan tikko pagatavots, gan nākamajā dienā uzsildīts.

Lasīt vairāk

Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā

Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.

Lasīt vairāk

Ribiņu podiņš

Foto: Shutterstock
Spēcinošām vakariņām - cūkas ribiņas ar dārzeņiem podiņā.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar valriekstiem krējuma mērcē

Zeltaini ceptos vistas gabaliņus gatavo cepeškrāsnī, sutinot krējuma mērcē, kas bagātināta ar sīpoliem, šampinjoniem, valriekstiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā

Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo zirnīšu podiņš

Foto: Shutterstock
Vistas un zaļo zirnīšu podiņš - brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Gaļas un dārzeņu podiņš

Burvju podiņš, kurā sūlīgi gaļas gabaliņi mijas ar krāsainiem dārzeņiem - baklažāniem, burkāniem, tomātiem, papriku.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas - pupiņu podiņš

Cūkgaļas - pupiņu podiņš ar papriku gardai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Gardie Liepājas menciņi

Foto: Liepājas reģionālā tūrisma informācijas birojs
Liepājas viesi zina, ka pilsētas restorānos un kafejnīcās var nobaudīt vietējo ēdienu "Liepājas menciņi" – pēc senas Dienvidkurzemes receptes podiņā pagatavotus kartupeļus ar kūpinātu mencu un sīpoliem. Agrāk šī ēdiena gatavošanai tradicionāli tika izmantota saulē kaltēta menca, bet šāda delikatese mūsdienas ir reti kur sameklējama, tādēļ pamēģini šo gardo ēdienu pagatavot, izmantojot kūpinātu mencu.

Lasīt vairāk

Čanahi

Vienkāršs, bet izcili gards un aromātisks sautējums māla podiņā.

Lasīt vairāk

Pupiņas māla podiņā

Pikantās un sātīgās pupiņas māla podiņā.

Lasīt vairāk

Vistas un saldētu dārzeņu podiņš

Ļoti vienkārši pagatavojamas pusdienas - vistas un saldētu dārzeņu podiņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!