Šis ēdienu gatavošanas veids ir īpaši ieteicams tiem, kuri cenšas ēst veselīgi, jo podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez taukvielām. Liec kārtām dažādus sezonas dārzeņus, pākšaugus, sēnes, gaļas gabaliņus vai malto gaļu, devīgi papildini ar garšaugiem un šauj krāsnī. Tā kā no dārzeņiem izdalīsies šķidrums, kurā gaļa izsautēsies īpaši aromātiska, tad ar ūdens pievienošanu pārspīlēt nebūtu ieteicams, it īpaši, ja podiņā tiek likti sulīgi dārzeņi kā, piemēram, tomāti vai paprika.
Ja vēlies, vari vēl lielākam garšu baudījumam pievienot podiņa saturam arī riekstus vai mandeles, žāvētas aprilkozes, rozīnes vai plūmes, kā arī kādu šļuku sausa baltvīna, karoti pesto, salsas vai citas mērces.
Ja kalorijas tevi nebiedē, tad gatavošanas noslēgumā lej podiņā saldo krējumu un devīgi pārber visus labumus ar sieru, turpinot gatavošanu tik ilgi, līdz siers izkusis un kļuvis tīkami staipīgs.
Kā sagatavot podiņu cepšanai
Kādu brīdi pirms podiņa likšanas cepeškrāsnī to ir ieteicams izmērcēt ūdenī. Ēdienam gatavojoties, podiņa uzsūktais ūdens lēnām tvaikos ārā un radīs tvaicēta ēdiena efektu – maltīte izdosies īpaši sulīga.
Ja podiņš nav klāts ar glazūru, tas viegli uzsūc aromātus. Tādā gadījumā katram ēdienu veidam –zivīm, gaļai un citiem produktiem – ieteicams izmantot savu podiņu.
Ieteicamā cepeškrāsns temperatūra podiņā gatavotiem ēdieniem ir 175 grādi. Laiks – no 30 minūtēm līdz vienai stundai. Podiņu vislabāk likt aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēgt. Ja uzreiz ieliksi podiņu karstā cepeškrāsnī, tas var sasprāgt.
Podiņu ieteicams izņemt no krāsns 5-10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, jo, arī izņemts no krāsns, tas kādu laiku ir karsts un ēdiens turpina gatavoties.
Lai labi garšo!
Cūkgaļas un rudens dārzeņu sautējums podiņā
Cūkgaļas un dārzeņu podiņš sātīgai pusdienu vai vakariņu ēdienreizei. Labi garšos gan tikko pagatavots, gan nākamajā dienā uzsildīts.
Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā
Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.
Ribiņu podiņš
Vistas sautējums ar valriekstiem krējuma mērcē
Zeltaini ceptos vistas gabaliņus gatavo cepeškrāsnī, sutinot krējuma mērcē, kas bagātināta ar sīpoliem, šampinjoniem, valriekstiem un rozīnēm.
Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā
Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.
Vistas un zaļo zirnīšu podiņš
Gaļas un dārzeņu podiņš
Burvju podiņš, kurā sūlīgi gaļas gabaliņi mijas ar krāsainiem dārzeņiem - baklažāniem, burkāniem, tomātiem, papriku.
Cūkgaļas - pupiņu podiņš
Cūkgaļas - pupiņu podiņš ar papriku gardai vakariņu maltītei.
Gardie Liepājas menciņi
Čanahi
Vienkāršs, bet izcili gards un aromātisks sautējums māla podiņā.
Pupiņas māla podiņā
Pikantās un sātīgās pupiņas māla podiņā.
Vistas un saldētu dārzeņu podiņš
Ļoti vienkārši pagatavojamas pusdienas - vistas un saldētu dārzeņu podiņš.