Foto: Shutterstock
Pesto īstā sezona, protams, ir vasara, kad dārzos lekni sazēlis aromātiskais baziliks un jādomā, kā to likt lietā. Bet ziemā šī burvīgā mērce būs īsts aromterapijas seanss, nogurdinātajā organismā iedvešot jaunu dzīvessparu un priecīgu nojausmu, ka pavasaris un, galu galā arī vasara, vairs nav aiz kalniem.

Itālieši pesto mērci uzskata par visu mērču mērci un nevar viņiem nepiekrist - ir liecības, kas pierāda, ka, izmantojot speciālus marmora traukus, tā tikusi gatavota jau Senās Romas laikos.

Pesto mērces mēdz būt ļoti dažādas, un katrā mājā no Milānas līdz Sicīlijai to gatavo savādāk, taču izplatītākā un pesto mērce ir tā, kas nāk no Dženovas Itālijas ziemeļos jeb pesto alla Genovese. Visbiežāk to pasniedz kopā ar pastām, salātiem, tomātiem un citiem dārzeņiem.

Kaut klasiskajā variantā pesto tiek gatavots no svaiga bazilika, pievienojot tam cieto sieru, ciedru riekstus, ķiplokus un olīveļļu, ir manītas dažādas šīs mērces versijas - ar saulē kaltētiem tomātiem, dārza zaļumiem un pat rukolu.

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Miežu putraimu, kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto

"Recepte tiem, kas nelieto uzturā miltus. Mieži ir lieliska alternatīva. Fantastiska piedeva vai ēdiens ar olām!" par salātiem saka receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Murķeļu vietā vari izmantot šampinjonus, kazas siera vietā – Trikātas Sniega bumbas, rukolas vietā – vairāk pētersīļu. Parmezāna vietā vari lietot Monterīgo sieru.

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

"Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar pētersīļu pesto

Foto: Vida Press
Šodien vakariņām, rīt - uzkodām! Plānojot ēdienreizes, pagatavo vienai maltītei nedaudz vairāk ēdiena, atlikumu izmanto citā receptē. Piemēram, sekojot šai receptei, pagatavosi sātīgas vakariņas četrām personām, bet, ja nevarēsiet pievārēt visu, atlikušo lasi var sacept kārtainās mīklas pīrādziņos!

Lasīt vairāk

Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci

Foto: Vida Press
It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!