Foto: Shutterstock

Šonedēļ turpinām pēc Pirmās adventes aizsākto atslodzi, kas palīdzēs sagatavoties lielajam svētku mielastam. Starp citu, atslodzi būtu ieteicams attiecināt ne tikai uz ēšanas paradumu maiņu – nenāks par ļaunu, ja, gaidot Ziemassvētkus, vismaz pāris nedēļas atturēsies arī no dažādām atkarībām, sliktām domām un sliktiem darbiem.

Nav universālas receptes, kas derētu visiem, jo garīgas attīrīšanās mērķis ir atrast to, kas tieši tevi padara vāju un nespējīgu atteikties no kārdinājuma. Vienam tā ir gaļa, citam TV pults, vēl kādam – lieka vīna glāze.

Lai tavu cīņu ar miesas un gara dēmoniem padarītu kaut nedaudz vieglāku, un bada sajūta nebūtu par iemeslu mest plinti krūmos, šai nedēļai sagatavojām bagātīgu bezgaļas kotlešu un plācenīšu recepšu apkopojumu, atļaujoties tajā iekļaut arī itāļu iecienītās arančini bumbiņas un austrumnieciskās falafeles. Īpaši labi tās garšos ar krāsainiem un veselīgiem svaigajiem salātiem un kādu atsvaidzinošu mērcīti uz krējuma vai bezpiedevu jogurta bāzes.

Veiksmīgu un garšīgu tev šo nedēļu!

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Zirņu plācenīši ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Ēdiens ne tikai gavēņa laikam – zirņu plācenīši ar dillēm.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar koriandru un laimu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami burkānu salāti ar spirgto laimu un sakapātu koriandru. Ja salātus gribas nedaudz asākus, tiem var pievienot smalki sagrieztu čili.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un pupu plācenīši

Foto: Shutterstock

Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši

Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām

Foto: DELFI

Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.

Lasīt vairāk

Gardās kāpostu kotletes

Foto: Shutterstock

Kāpostu kotletes ir sulīgas, gardas un vienkārši pagatavojamas. Vari tās pasniegt ne vien kā piedevu, bet arī kā pamatēdienu. Pat jaunākie ģimenes locekļi, kuri lielākoties nav sajūsmā par sautētiem vai tvaicētiem kāpostiem, ne vien ar gardu muti noēdīs zeltaini kraukšķīgās kotletes, bet noteikti prasīs papildporciju. It īpaši, ja kā piedevu pasniegsi skābo krējumu vai sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Fritētas rīsu un dārzeņu bumbiņas jeb arančini

Interesanta recepte gavēņa laikam. Kā zināms, gavēnis ir fizisks un garīgs attīrīšanās rituāls, kas var kalpot par pamatu dzīvesveida maiņai, vairāk piedomājot par ķermeņa labsajūtu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas sēņu kotletes

Foto: Shutterstock

Sēņu kotletes, kas īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja esi salasījis cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam vari nenovārīt.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu mizojamais nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

Ātrie rīsu – siera plācenīši

Foto: DELFI

Ģeniāli vienkāršs un ātrs veids, kā izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos rīsus. Zeltainie plācenīši garšos lieliski gan kā uzkoda – ar jogurta mērcīti, gan kā sātīga un kraukšķīga piedeva pie dārzeņu krēmzupas.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Zirņu - sīpolu kotletes

Foto: Shutterstock

Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!