Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka vairums mūsu valsts iedzīvotāju savās kulinārajās izpausmēs pieturas pie laika gaitā pārbaudītām vērtībām, skatoties uz visu jauno un svešādo ar lielu neuzticību. Pat visā pasaulē tik populārais karijs vēl joprojām nav spējis ieņemt pienācīgu vietu mūsu virtuvēs. Iespējams, ka iemesls šādai piesardzībai ir nezināšana – daudziem tā arī nav skaidrs, kas īsti ir karijs – garšviela vai tomēr ēdiens? Mēģināsim kliedēt aizspriedumus, lai veicinātu karija "pieradināšanu", jo tu, "sadraudzējoties" ar to, tikai iegūsi – daudzas gardas, aromātiskas un eksotiskas maltītes.

Karijs ir sācis savu slavas gājienu Indijā un caur Dienvidaustrumāziju kolonizācijas ietekmē kļuvis zināms visā pasaulē. Garšvielas Indijā jau izsenis ir tikušas pielietotas ne tikai kulinārijā, bet arī slimību ārstēšanai un profilaksei. Garšvielu maisījumu izmantošanu veicināja karstais Indijas klimats un vajadzība uzglabāt gaļu – garšvielu pikantais aromāts palīdzēja noslēpt pastāvējušas gaļas smaku, savukārt to asums veicināja gremošanu pēc šādas – ne pārāk veselīgas maltītes.

Kas ir karijs?

Vārds "karijs" varētu būt cēlies no tamilu vārda "kari", kas nozīmē pikantu mērci vai no tamilu vārda "kaari", kas apzīmē piedevas, ko pasniedz kopā ar pamatēdienu.

Karija pulveris ir vairāku garšvielu maisījums un tas ir neatņemama indiešu virtuves sastāvdaļa. Karijs katrā valstī un pat katrā mājā garšos citādi, jo tā pagatavošanai tiek izmantotas vietējās garšvielas un produkti.

Arī ēdienu, kam pievienots karijs, mēdz saukt par kariju, piemēram, vistas karijs. Karijs var tikt sagatavots arī pastas veidā. Ir vairāku veidu kariji – sarkanais, dzeltenais un zaļais. Lai izveidotu aromātisku mērci, karija pulveri vai pastu var iemaisīt jogurtā, kokosriekstu pienā vai dārzeņu biezenī.

Treškārt, karijs ir augs, kura lapas indieši iecienījuši izmantot ēdiena pagatavošanai. Izkaltētas karija lapas ātri zaudē savu aromātu, tādēļ Eiropā tās nav plaši pazīstamas un populāras. Svaigas lapas garšo pēc pētersīļiem, salvijas, sarkanajiem pipariem un citrusaugļiem. Indijas un Ceilonas iedzīvotāji īsi pirms pasniegšanas pievieno maigās karija lapas dārzeņu un pākšaugu ēdieniem, kā arī liellopa un vistas gaļas ēdieniem.

Kā pagatavot kariju?

Īsts, pareizi pagatavots, svaigi samaltu un apgrauzdētu garšvielu maisījums jeb "masala", pat attāli nelīdzinās veikalā nopērkamajiem "karija" pulveriem. Ja vēlies, vari mājās pagatavot savu karija maisījumu. Nav vienas receptes, kas stingri jāievēro, bet galvenās karija sastāvdaļas ir:

  • kumins (Romiešu ķimenes),
  • krustnagliņas,
  • muskatrieksts,
  • sieramoliņš,
  • koriandra sēklas,
  • ingvers,
  • melnās sinepju sēklas,
  • kurkuma,
  • sīpoli un ķiploki,
  • malti čili pipari,
  • fenheļa sēklas,
  • kardamons,
  • kanēlis,
  • melnie pipari.

Garšvielas uz pannas apgrauzdē un samal kafijas dzirnaviņās. Tad tās vari uzglabāt slēgtā traukā, pēc vajadzības pievienojot mērcēm, gaļas un dārzeņu ēdieniem, zupām un sautējumiem.

Ar ko sader karijs?

Karijam piestāv apcepti sīpoli un ķiploki, koriandrs, citronzāle, baziliks, ķiploki. kokosriekstu piens, jogurts, zirņu milti, brūnais cukurs, svaigi vai konservēti tomāti, tamarinda pasta, laima sula, svaigs mango vai mango pulveris. Blenderī sasmalcinot šīs sastāvdaļas un pievienojot tām karija garšvielu maisījumu, iegūsi karija pastu, kas lielākoties noderēs tūlītējai izmantošanai – mērcēm, gaļas marinēšanai vai dārzeņu sautēšanai.

Zaļais karijs skaitās visasākais un lieliski saderēs ar liellopu un vistas gaļu.

Sarkanais karijs piestāv cāļa, pīles liellopa gaļai un cūkgaļai.

Dzelteno kariju izmanto zivju sautējumos vai kopā ar kokosriekstu pienu un sīpoliem, dzeltenā vistas karija pagatavošanai.

Kā lietot un ar ko pasniegt?

Klasiski kariju pasniedz ar tvaicētiem rīsiem, lai līdzsvarotu karija asumu un padarītu maigāku tā garšu. Indieši kariju pasniedz ar basmati rīsiem vai tradicionālo "naan" maizi. Taizemieši pasniedz kariju ar rīsiem vai rīsu nūdelēm.

Kariju vari pievienot gan īsi pirms ēdiena pasniegšanas, gan garšvielu pastā apcep un sautēt produktus jau gatavošanas sākumā.

Karijā un tomātos sautēti tītara šķiņķa gabaliņi

Foto: Vida Press

Sātīga un sildoša pusdienu recepte, kurā tītara gaļu var aizvietot arī ar vistas šķiņķīšiem. Tiesa, ar tītara gaļu maltīte būs daudz veselīgāka un ne tik trekna.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Makaroni ar cāli karija mērcē

Maltīte četrām personām pusstundā? Izmēģini šo!

Lasīt vairāk

Sātīgs maltās gaļas sacepums ar kariju

Foto: Vida Press

Šis ir ļoti vienkārši pagatavojams un gards, bet nedaudz savādaks maltās gaļas sacepums, kā ierasts. Pēc šai līdzīgas receptes gaļas sacepumu gatavo Dienvidāfrikā, kur to sauc par "babotiju". Sacepumam īpašu garšu piešķir karija pulveris un citrona sula, bet olu kultenis to padara īpaši maigu, tādēļ tas noteikti garšos arī bērniem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Vista ar šampinjoniem krēmīgā karija mērcē jeb 'pāvesta pusdienas'

Foto: Shutterstock

Vista ar šampinjoniem gardā šķiņķa-karija mērcē. Recepte, kas noskatīta kādā vecā vācu žurnālā, bet izturējusi laika pārbaudi.

Lasīt vairāk

Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem

Foto: Vida Press

Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju

Foto: Vida Press

Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Āzijas salāti ar vistu sarkanā karija mērcē

Visiem Āzijas valstu virtuves mīļotājiem - nūdeles ar sulīgu vistu, neaizmirstot arī par dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!