Foto: Shutterstock

Plovs, pildīta paprika, kāpostu tīteņi, paelja, arančini, karijs, harčo - šie ir tikai daži ēdieni, kurus vari pagatavot, izmantojot rīsus. Rīsi ir veselīgi, jo satur daudz cietes, mikroelementus un B vitamīnu. Turklāt, ja nepievienosi tiem treknas sastāvdaļas, rīsi ir arī samērā diētiski. Gatavojot rīsus, atceries, ka tiem ļoti piestāv sviests, tāpēc, ja nebaidies no liekām kalorijām, vārīšanas laikā pievieno piciņu sviesta. Iekrāsot rīsus vari ar dažādām garšvielām, piemēram, kariju, paprikas pulveri, kurkumu vai izsmalcināto safrānu. P.S. Vai zini, kāpēc rīsi ir labāki par kartupeļiem? Tāpēc, ka tie nav jāmizo.

Rīsu daudzveidība

Ja veikalā gadās apjukt plašajā rīsu piedāvājumā, atceries, ka dažādi rīsi ir piemēroti dažādu ēdienu pagatavošanai. Vienai un tai pašai šķirnei piederoši, bet dažādi apstrādāti rīsi atšķiras gan pēc krāsas, gan garšas, gan uzturvērtības un gatavošanas ilguma. Katram rīsu veidam ir savas unikālās īpašības un to daudzveidība ir teju neaptverama, tādēļ ir vērts paturēt atmiņā vismaz pazīstamāko rīsu šķirņu izmantošanas iespējas.

Rīsus, kas domāti suši, izmanto japāņu tradicionālo suši pagatavošanai, savukārt gargraudu parboiled rīsi ir izcils ilgtermiņa enerģijas avots. Rīsi Jasmine ir īpaši smaržīgie rīsi, kuru aromāts atgādina balta jasmīna ziedu smaržu, Basmati rīsiem ir augsts amilozes saturs un stingra, gandrīz sausa konsistence, termiskās apstrādes rezultātā rīsi palielinās izmērā līdz divām ar pusi reizēm. Savvaļas rīsi ir ļoti veselīgi, tie satur 18 aminoskābes, lielu B vitamīna un folskābes daudzumu, savukārt Arborio rīsi ir klasiska izvēle risoto pagatavošanai- tie spēj uzsūkt vairāk šķidruma kā citi rīsi, tādēļ gatavošanas laikā šķidrums regulāri jāpapildina.

Kādus rīsus izvēlēties?

Pēc apstrādes veida rīsus var iedalīt: brūnajos, baltajos un ar tvaiku apstrādātajos. Brūnie un savvaļas rīsi ir pilngraudu produkti, bet baltie rīsi ir attīrīti. Brūnajos rīsos ir ievērojams kālija un fosfora daudzums, bet praktiski nav tauku, tajos ir arī desmit reižu vairāk šķiedrvielu nekā baltajos rīsos, turklāt brūnie rīsi ir bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem un B grupas vitamīniem. Ja brūnie rīsi liekas par cietu, ieteicams izvēlēties vismaz tvaicētos rīsus, jo arī tie satur ievērojami vairāk labo uzturvielu nekā baltie, nopulētie rīsi.

Lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, mēs pasargājam sevi no daudzām hroniskām saslimšanām, uzlabojas arī gremošanas orgānu darbība. Turklāt lielais šķiedrvielu daudzums rada sāta sajūtu, uzņemot mazāku kaloriju daudzumu.

Kā uzglabāt?

Rīsi ir ilgi uzglabājams produkts - tā kā tie ir labi izžāvēti, tad rīsus attiecīgā iepakojumā var uzglabāt 30 un vairāk gadus. Ja rīsu oriģinālais iesaiņojums ir atvērts, ievieto tos hermētiski noslēdzamā traukā, lai tiem piekļūtu pēc iespējās mazāk skābekļa.

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Cepti cāļa stilbiņi ar garšaugiem un rīsiem

Foto: Shutterstock

Sulīgi vistas stilbiņi un rīsi ar garšaugiem - vai var būt kas labāks ātrām pusdienām vai vakariņām? Maltīte gatava pusstundā!

Lasīt vairāk

'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē

"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rīsi ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Rīsu un pupiņu sacepums ir ļoti ērts ēdiens, ko var ātri pasniegt galdā, jo var sagatavot iepriekš. Šī ēdiena priekšrocība ir noturīga sāta sajūta un vērtīgās olbaltumvielas. Labs risinājums steigas pilnām dienām, kad nav īsti laika stāvēt pie plīts.

Lasīt vairāk

Fritētas rīsu un dārzeņu bumbiņas jeb arančini

Foto: Shutterstock

Interesanta recepte gavēņa laikam. Kā zināms, gavēnis ir fizisks un garīgs attīrīšanās rituāls, kas var kalpot par pamatu dzīvesveida maiņai, vairāk piedomājot par ķermeņa labsajūtu.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.

Lasīt vairāk

Paelja ar vistu, citronu un jūras veltēm

Paelja - baudījums jūras produktu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām

Foto: Shutterstock

Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem (recepti aplūko šeit), pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Ja tev nav vakardienas šķiņķīšu, vari tos aizstāt ar kūpinātu vistu. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Pikantie tunča salāti ar rīsiem, dārzeņiem un vārītu olu

Foto: Vida Press

Ātri pagatavojami salāti ar konservētu tunci, dārzeņiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!