Foto: Shutterstock
Par to, kurā valstī aukstā biešu zupa ir gatavota pirmo reizi, mēs varētu diskutēt, bet skaidrs ir viens – mūsdienās tā ir viena no iecienītākajām vasaras zupām Latvijā, kas tiek gatavota teju katrā mājā. Ja šovasar, kad tiekam lutināti ar saulainu un siltu dienu pārbagātību, tev ir aptrūkušās idejas, kā uzlabot biešu aukstās zupas garšu, piedāvājam 11 izmēģināšanas vērtas variācijas par tēmu.

Tradicionāli biešu aukstās zupas pagatavošanai nepieciešamas bietes, svaigie gurķi, vārītas olas, skābais krējums, paniņas vai kefīrs, krūzīte novārīta ūdens, svaigas dilles un lociņi, kā arī mazliet sāls. Sasmalcinātus zaļumus liec katlā, pārber ar sāli un ar koka stampiņu sastampā, līdz no tiem sāk izdalīties sula – šādi apstrādāti zaļumi būs daudz aromātiskāki.

Protams, visērtākais un ātrākais risinājums zupas pamatam ir veikalā nopērkamās marinētās bietes burciņā, tomēr tās nereti mēdz būt pārlieku smalki sarīvētas. Ja vēlies uzlabot aukstās zupas konsistenci, tad labāk iegādājies novārītas bietes un sagriez tās kubiņos vai salmiņos.

Ja lietuvieši auksto zupu pasniedz ar karstiem, tikko vārītiem kartupeļiem, tad latvieši biešu aukstajai zupai mēdz pievienot arī gaļu, piemēram, žāvētas gaļas gabaliņus vai smalki sagrieztus desas gabaliņus. Turklāt zupai pievienojot arī citus dārzeņus, piemēram, pavasarīgos redīsus.

Lai aukstā zupa būtu kreptīgāka, pievieno tai karotīti mārrutku vai sinepju, bet no spāņiem vari aizgūt ideju par aukstās zupas iebiezināšanu ar maizi, piešaujot šļuciņu etiķa vai citronu sulas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!