Galda bietes vari lietot uzturā svaigā veidā, vārītas, kaltētas, sasaldētas, skābētas u.c., vai vai pagatavot no tām sulu.
Biešu košais tonis ir lieliska krāsviela, tādēļ to vari izmantot marinādēm vai mērču un jogurtu iekrāsošanai.
Kaut tas šķiet neierasti, izrādās, ka bietes var izmantot arī gardu desertu pagatavošanai.
Īpaši aromātiskas ir krāsnī ceptas bietes. Vienkārši sagriez tās šķēlēs, pārkaisi ar sāli, pārslaki ar eļļu un liec krāsnī. Pēc 10 minūtem tās būs gatavas un izmantojamas gardu salātu vai piedevu pagatavošanai.
Bietēm "piestāv" zilais siers un valrieksti. Tās "draudzējas" arī ar citrusaugļiem. Ideja svaigiem salātiem: rukolai pievieno apelsīna šķēlītes, plānās daiviņās sagrieztas bietes, pārkaisi ar sadrupinātu zilo sieru, valriekstiem, pievieno sāli, piparus un pārslaki ar citrona sulu.
Noderīgi padomi
Biešu vārīšanai jāizvēlas piemērots trauks, tāds, kurā pēc iespējas mazāk telpas paliek gaisam. Lai bietes būtu garšīgākas, tās labāk vārīt nemizotas un nesagrieztas. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, bietes jāvāra slēgtā traukā. Tās jāliek verdošā ūdenī. Nav ieteicams ūdenim pievienot sāli, jo tad biešu garša pasliktinās.
Lai ātri izvārītu bietes, vāri tās 20 minūtes, tad nolej verdošo ūdeni un pārlej bietes ar aukstu ūdeni.
Izteikti sarkano krāsu biešu zupai dod skābā vide, tādēļ, vārot zupu, pievieno tai mazliet etiķa vai citrona sulu.
Tautas medicīnā ar biešu sulu skalo sāpošu kaklu, it īpaši angīnas gadījumā.
Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē
Biešu biezeņzupa ar zilo sieru
Biešu salāti korejiešu gaumē
Biešu siera kūka
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935.gada receptes
Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu
Ļoti vienkārši un glīti: vārīta mēle ar bietēm
Viss ģeniālais ir vienkāršs - tāda ir arī šī uzkodu recepte, kurā vienkāršo un nesamāksloto garšu papildina ļoti baudāms pasniegšanas veids.