Foto: Shutterstock

Franči māk baudīt dzīvi visās tās izpausmēs un viena no tām, protams, ir kvalitatīvs, prasmīgi pagatavots ēdiens. Viņi prot izvēlēties produktus,
garšīgi tos pagatavot un nesteidzoties izbaudīt maltīti, tādēļ tieši brīvdienas, kad nekur nav jāsteidzas un ir gana daudz laika, ko veltīt sevis un savējo palutināšanai, ir īstais brīdis, lai pagatavotu bagātīgas un ļoti garšīgas brokastis franču gaumē.

Kas tad ir franču brokastu galda stūrakmens? Protams, maize, ļoti svaiga maize. Tā var būt gan kraukšķīga bagete vai radziņi, gan trausli sviesta mīklas kruasāni. Tā kā kruasāni ir dārgs prieks, ikdienā tie nereti tiek aizvietoti ar tostermaizēm, toties brīvdienās pie labākajām bulanžērijām veidojas pat kruasānu kārotāju rinda.

Lai būtu, kur pamērcēt kruasānu, neatņemama brokastu sastāvdaļa ir kafija ar pienu jeb "cafe au lait", ko gatavo, vienādās devās sajaucot espresso un pienu. Kruasānus nereti papildina ar ievārījumu, bet tos var pildīt arī ar sieru, lasi vai šķiņķa šķēlītēm.

Uz brokastu galda noteikti būs atrodams arī kvalitatīvs sviests, šokolādes sviests un zemeņu vai aprikožu ievārījums, kas īpaši labi garšos uzziests uz kraukšķīgas bagetes šķēles.

Kaut franču pavārmāksla tiek uzskatīta par vienu no izsmalcinātākajām un sarežģītākajām pasaulē, tomēr plašajā franču virtuves recepšu klāstā ir arī pavisam vienkārši ēdieni, ko būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam. Piemēram, ja tev mājās ir maize, cukurs un sviests, tu vari izcept visvisvienkāršākos franču grauzdiņus, kas ir īsta brokastu ēdienu klasika. Franču grauzdiņi jeb "nabaga bruņinieki" ir ļoti ātri pagatavojams kārums, kas lieliski garšos pie brokastu kafijas vai tējas. Padomus un receptes, kā pagatavot "nabaga bruņiniekus" atradīsi te.

Ja vēlies brokastīs baudīt ko īpaši sātīgu, tad pagatavo kādu sāļo pīrāgu jeb "quiche", ko pasniedz ar zaļajiem salātiem, vai franču iecienītos "croque monsieur" vai "croque madame" – karstmaizes ar sieru šķiņķi un olu. Savukārt saldummīļi būs sajūsmā par pankūkām "Suzette", kas devīgi pārlietas ar apelsīnu karameļu mērci.

Lai arī kurus no mūsu piedāvātajam 12 franču brokastu ēdieniem tu izvēlēsies pagatavot, pasniedz tos uz visskaistākajiem traukiem un izbaudi brokastis nesteidzoties, tieši tā, kā to dara Francijā.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!