Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kad jauno kartupeļu, kabaču, gurķu un tomātu iespējas jau šķiet izsmeltas un nerosina apetīti, dārzā vai tirgū jāmeklē jauni "upuri". Vasaras ēdienkartes atsvaidzināšanai lieliski noderēs kraukšķīgi ziedkāposti vai sulīgi zaļie brokoļi, ko visveselīgāk, protams, baudīt svaigos salātos, uzlādējot organisma vitamīnu krājumus.

Izvēloties ziedkāpostus vai brokoļus, pārliecinies, ka iegādātās galviņas ir stingras un uz tām nav redzamu dzeltenu vai brūnu plankumu, kas varētu liecināt par bojāšanos. Kātiņam jābūt stingram, bet rozetēm – pārlieku neizplaukušām. Ja brokoļus vai ziedkāpostus negatavosi uzreiz, tos droši var glabāt ledusskapja dārzeņu atvilktnē pat nedēļu, norāda "Thekitchn".

Salātu gatavošanai var izmantot gan kraukšķīgo dārzeņu "ziedus", gan kātiņus. Tā kā kātiņi ir diezgan cieti, tos ieteicams sagriezt sīkākos gabaliņos, lai tie pagatavotos tikpat ātri, cik pārējās daļas. Vienīgais, ko salātiem nepievieno, ir resnais kacens – to vienkārši nogriež. Ja vēlies, vari pirms salātu gatavošanas dārzeņu rozetēs pāris minūtes noblanšēt verdošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesējot ledainā ūdenī. Šis triks piešķirs dārzeņu gabaliņiem maigāku struktūru, turklāt brokoļi iemantos arī koši zaļu toni, kas salātiem piešķirs īpaši apetītlīgu skatu.

Iedvesmai piedāvājam 14 salātu receptes ziedkāpostu un brokoļu kārai nokraukšķināšanai.

Lai labi garšo!

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar vistas girosu, ananasiem, tomātiem un ziedkāpostiem

Foto: DELFI

Pēc pusdienām bija palikusi pāri aptuveni puse paciņas jau novārītu makaronu, tādēļ nācās domāt, kā tos lietderīgi izmantot, gatavojot vakariņas. Eksperimenta rezultātā, vienā bļodā apvienojot dažādus ledusskapī un pieliekamajā atrastus produktus, tapa salāti, par kuriem nācās dzirdēt pat tik glaimojošu epitetu, kā "garšīgākie salāti, kas jebkad ēsti".

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un brokoļu salāti ar dzērvenēm

Foto: Publicitātes foto

Sātīgi un svaigi!

Lasīt vairāk

Bulgura, fetas un ziedkāpostu salāti

Foto: DELFI

Kad lapu salātus esi noēdies līdz ūkai, bet jāpieveic gan tomāti, gan ziedkāposti, gan zaļumu saišķis, vērts pagatavot šos vieglos vasaras salātus. Un ar sastāvdaļām drīkst variēt, piemēram, likt trekno fetas sieru vai liesāko salātu sieru. Ziedkāpostu var aizstāt ar brokoli.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie tomātu un mazsālītu gurķu salāti ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie tomātu un mazsālītu gurķīšu salāti ar ziedkāpostu - ļoti svaigi un kraukšķīgi!

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami ziedkāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un puraviem, kas garšos arī tiem, kuri citā veidā izmantotos produktus neēd.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un brokoļu salāti ar bekonu un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Garšīgi un krāsaini ziedkāpostu un brokoļu salāti ar kraukšķīga bekona gabaliņiem, pikantu mērci un rīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Puķukāpostu un siera salāti ar majonēzi

Foto: Shutterstock

Gardām piedevām vai aukstajam galdam - sātīgi puķukāpostu un siera salāti.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostu salāti ar olu un vīna etiķa - olīveļļas mērci.

Lasīt vairāk

Veselīgie siltie salāti ar vistu un saldajiem kartupeļiem

Ātrie supersalāti ar vārītu vistu, brokoļiem, kvinoju un saldo kartupeli. Sātam pievieno arī avokado, bet svaigumam – lapu salātus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!