Foto: DELFI
Tie, kas piedzīvojuši padomju laikus, noteikti atceras tādus leģendārus bērnībā baudītus desertus kā buberts, peldošās salas vai kakao krēms, kas tika devīgi pārliets ar ķīseli un pasniegts metāla trauciņā uz krēmīgi baltas plastmasas kājiņās. Lai cik jocīgi nebūtu, mūsdienās, kad saldo ēdienu dažādība ir neiedomājama un varam izbaudīt teju jebkuras pasaules malas desertu vēsmas, joprojām vienkāršo bērnu dienu kārumu garšas burvība ir nepārspēta.

Atstājām citai reizei kreptīgos "pončikus", "žagariņus" un "sirņikus", šoreiz atlasot 10 gaisīgu un vienkārši pagatavojamu saldo ēdienu receptes, kuru gatavošanai izmantojami vasaras sezonai aktuāli produkti – ogas, rabarberi un dažādi piena produkti.

Mūsuprāt, vasara ir īstais laiks, lai pagatavotu sev, bērniem vai mazbērniem kādu nostalģisku desertu un pakavētos saldās atmiņās par savām skaistākajām bērnības vasarām, kad zāle bija zaļāka un saule pavisam noteikti spīdēja spožāk.

Lai labi garšo!

Gardais Dundagas krēms

Foto: Privātais arhīvs

Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.

Lasīt vairāk

Zemeņu uzputenis

Foto: Publicitātes foto

Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Peldošās salas

Foto: Privātais arhīvs

"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Mannas buberts – saldēdiens no bērnības

Foto: iStock

Klasiskais mannas buberts ar olām daudziem saistās ar bērnību un saldēdienu, ko mamma vai vecmāmiņa gatavoja brīvdienu pusdienās. Kādēļ gan neatcerēties bērnības garšu un nepalutināt sevi un savu ģimeni ar burvīgo, krēmīgi gaisīgo mannas bubertu, kas pārliets ar zemeņu, ķiršu vai dzērveņu mērci?

Lasīt vairāk

Gaisīgais mannas buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Reizēm gadās, ka piens iepirkts krietni par daudz. Lai neaizietu postā – nesaskābtu, nesarūgtu – nākas domāt, kā to patērēt. Piena zupas mūsmājās nav cieņā, pienā vārītas putras gan. Bet vislielākie prieki ir tad, ja tiek gatavots buberts – čagani gaisīgs un valdzinoši salds. Lielais grāpis tiek iztukšots ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Rabarberu uzputenis

Foto: Shutterstock

Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar putukrējumu

Foto: DELFI

Viss ģeniālais šai pasaulē ir ļoti vienkāršs - piemēram, šis vasarīgais deserts! Zemeņu vietā var izmantot arī avenes, mellenes vai jebkuras citas ogas, kas pašiem garšo. Ja vien pa rokai ir svaigas (vai arī saldētas, bet atlaidinātas) ogas, saldais krējums un nedaudz cukura, saldēdienu var pagatavot burtiski piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Kakao krēms kā senos laikos

Foto: Shutterstock

Gardam desertam - vienkārši pagatavojams kakao krēms, kas daudziem atgādinās bērnību vai skolas gadus.

Lasīt vairāk

Rabarberu klimpu zupa

Foto: DELFI

Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršais piena ķīselis

Foto: DELFI

Pavisam vienkāršs un ātri pagatavojams kārums no bērnības – klasiskais piena ķīselis. To var pagatavot tāpat vai pievienot karstajam ķīselim rozīnes vai riekstus, ja ir vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!