Foto: Shutterstock

Garšas ziņā izteiksmīgo ķiploku dažādās pasaules nacionālajās virtuvēs pazīst jau gadu tūkstošiem. Sīpoliem radniecīgo ķiploku mēdz gatavot gan kā dārzeni, gan izmantot kā garšvielu, tomēr skaidrs ir viens – maltītei pievienota ķiploka daiviņa padarīs to īpašu. Lūk, 17 gardas un interesantas receptes, kur izcelsies tieši ķiploka spēcīgā garša!

Kā tad izvilināt vislabāko garšu no ķiplokiem? Tie lieliski garšos uzkodu mērcēs un garšaugu mērcēs, tāpēc krējuma mērcītes un pesto būs īstā izvēle, kā ķiplokus baudīt svaigā veidā.

Bet, ja ķiploks jāpievieno pamatēdieniem, veselo daiviņu pirms gatavošanas nevis vienkārši sakapā vai sasmalcini ar spiedes palīdzību, bet gan saplacini ar naža malas palīdzību. Tādā veidā ķiploka eļļa neizgaros un tas maltītē atstās visu vērtīgo. Ķiploki visgardākie ir cepti cepeškrāsnī vai kopā ar gaļu. No krāsnī ceptiem ķiplokiem var pagatavot aso ajoli mērci vai vienkārši pievienot ceptiem dārzeņiem. Bet triks, kā panākt, ka ķiplokus jūt arī maltās gaļas kotletēs, ir pavisam vienkāršs – tos smalki jo smalki sakapā un sajauc ar gaļu.

Iepriecini sevi un tuvākos ar kādu ņipro ķiploku maltīti. Tikai nesakiet, ka nebrīdinājām – pēc vakariņām skūpstus labāk pietaupīt citām reizēm!

Ķiploku eļļā sautēti mazie burkāniņi ar humusu

Foto: Publicitātes attēls


Garšīgi un maigi burkāniņi, pašu taisīts humuss un mazliet ķiploka asumiņam – maltīte reizēm, kad ātri jāpabaro visizsalkušākos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām

Foto: DELFI


Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock


Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Ķiploki eļļā

Foto: Shutterstock


Eļļā karsēti ķiploki būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un mērcēm, kā arī sviestmaizēm. Aromatizēto eļļu savukārt var izmantot gatavošanai. Tā kā eļļa tiek karsēta, izvēlas rafinētu olīveļļu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Foto: Shutterstock


Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Vistas šķinķīši ķiplokos

Foto: Shutterstock


Visi, kas novērtē ķiplokus, šo recepti iemīļos, jo tā patiešām ir vista ķiplokos. Gatavošanai tiek izmantotas 3 ķiploku galviņas. Turklāt tām jābūt tik lielām, lai apmēram sanāktu 30 vidēji lielas daiviņas.

Lasīt vairāk

Ķiploku majonēze

Foto: Shutterstock


Pagatavot mājās majonēzi ir ļoti vienkārši un ātri. Tas burtiski aizņem dažas minūtes. Ja klasiskai majonēzei pievieno sinepes, tad ķiploku majonēzei sinepju vietā izmanto rīvētus ķiplokus.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē

Foto: Publicitātes foto


Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Ātrā ķiploku un garšaugu bagete


Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē

Foto: Shutterstock


Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock


Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock


Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.

Lasīt vairāk

Vistas filejas plācenīši ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock


Ideja vakariņām - vistas filejas kotletes ar ķiplociņu.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!