Foto: Shutterstock
Sulīgie un saulaini košie burkāni ir īsts pašmāju superprodukts, kas vai plīst pušu no vitamīnu pārbagātības. Mēs piedāvājam svaigu, kraukšķīgu, turklāt vienkārši un ātri pagatavojamu burkānu salātiņu receptes, kas palīdzēs spert pirmo soli veselīga dzīvesveida un ideālas pludmales figūras virzienā.

Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ burkānu mēdz dēvēt par dobes karali, kas palīdz gan stiprināt imunitāti, gan atgūt veselību. Šo dārzeņu sastāvā ir daudz šķiedrvielu, vesela virkne vitamīnu un minerālvielu, nedaudz olbaltumvielu, kā arī aminoskābes, skaidro portāls "Viņa.lv"

Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei, savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību un cīnīties pret vīrusiem.

Kas jāņem vērā, gatavojot burkānu salātus

Foto: Shutterstock


Burkānus, gluži tāpat kā citus dārzeņus, visveselīgāk, protams, ir baudīt svaigā veidā. Sava tīkami maigā salduma, skaistās krāsas un sulīguma dēļ īpaši labi šie dārzeņi iederas dažādos salātos.

Ziemas sezonas superprodukts – bietes. Veselīgu salātu receptes organisma atīrīšanai

Burkānus pēc sirds patikas var kombinēt teju ar visiem dārzeņiem, jo burkānu salātus sabojāt ir gandrīz neiespējami. Ja iedvesmai vajadzīgs neliels špikeris, tad pārbaudītas garšu kombinācijas ir, piemēram, burkānu-ābolu salāti ar selerijas sakni vai ķiplokotie Korejas burkāni ar aromātiskām koriandra sēkliņām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sauja dzērveņu, magones, grauzdētas sēkliņas vai sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i".

Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš A vitamīnā. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. Ņem vērā, ka beta karotīns nešķīst ūdenī, tādēļ, lai tas labāk uzsūktos organismā, nepieciešams to uzņemt, kombinējot ar taukvielām, tādēļ burkānu salātiem pievieno nedaudz olīveļļas, liesu krējumu vai bezpiedevu jogurtu.

Ar ko pasniegt burkānu salātus

Foto: Shutterstock


Burkānu salātus vari baudīt gan kā vieglu pamatēdienu, gan pasniegt kā piedevu dažādiem gaļas, dārzeņu, graudaugu un pākšaugu ēdieniem. Ja vēlies, lai maltīte ir ne vien garda, bet arī veselīga, burkānu salātus kombinē ar brūnajiem rīsiem, griķiem vai, piemēram, pilngraudu makaroniem. No gaļas labāk izvēlies liesu vistas, tītara, teļa vai liellopa gaļu, lieliski garšos arī dažādas zivis. Īpaša uzmanība jāpievērš arī gaļas gatavošanas veidam – sautēšana, tvaicēšana, vārīšana, grilēšana un cepšana cepeškrāsnī ļaus izvairīties no lieku taukvielu pievienošanas.


Lai palīdzētu tev gadu uzsāktu uz īpaši veselīgas nots, piedāvājam 12 burkānu salātu receptes no "Tasty" krājumiem, bet te atradīsi sulīgu, vienkārši pagatavojamu un figūrai draudzīgu kāpostu salātu receptes.

Lai labi garšo!

Burkānu salāti ar koriandru un laimu

Ātri pagatavojami burkānu salāti ar spirgto laimu un sakapātu koriandru. Ja salātus gribas nedaudz asākus, tiem var pievienot smalki sagrieztu čili.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar rozīnēm, valriekstiem un ingvera mērci

Gardi burkānu salāti ar pikantu ingvera un citrusaugļu mērci. Salātos paslēpušās rozīnes un valrieksti, taču tās var aizvietot ar svaiga ābola gabaliņiem, bet valriekstu vietā izmantot jebkurus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar ķiplokiem un graudu sinepēm

Pikantie burkānu salāti ar graudu sinepēm un ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti korejiešu gaumē

Korejas burkāni - pikanti un veselīgi. Tie izceļas ar raksturīgo koreandra-ķiploku garšu salikumu un ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Ja vēlies atpūsties no gaļas, Korejas burkāni piešķirs jaunas garšas kartupeļiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar dzērvenēm un saulespuķu sēklām

Burkāni ar saulespuķu sēklām, dzērvenēm un īpaši gardo mērcīti.

Lasīt vairāk

Burkānu-ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem

Svaigai, gardai, pikantai piedevai pie otrā ēdiena der burkānu - ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem.

Lasīt vairāk

Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām

Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti

Gardai piedevai svaigu kāpostu - burkānu salāti.

Lasīt vairāk

Burkānu - apceptu sēkliņu salāti

Garšīgām piedevām pagatavo burkānu - apceptu sēkliņu salātus.

Lasīt vairāk

Burkānu-ābolu salāti ar rukolu un valriekstiem

Svaigi un kraukšķīgi ābolu - burkānu salāti ar rukolu, bezpiedevu jogurtu un valriekstiem

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar apelsīniem un rozīnēm

Burkānu - apelsīnu salāti ikdienas vitamīnu devai vai košam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Burkānu-selerijas saknes salāti ar āboliem, ķiplokiem un jogurta mērci

Gardi un veselīgi ābolu salāti ar burkāniem, ķiplokiem un selerijas sakni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!