Foto: Shutterstock
Ja šodien pagatavosi lielu katlu aromātiska plova, tad turpmākās pāris dienas visa ģimene būs paēdusi un laimīga. Katram ir savs priekšstats, kādam tad jābūt ideālam plovam: viens atzīst tikai uzbeku tradicionālo plova gatavošanas paņēmienu, otrs uzstājīgi apgalvo, ka vienīgais pareizais ir azerbaidžāņu manierē gatavots plovs, bet trešais par plovu nebīstas dēvēt no vistas un paraboilētiem rīsiem gatavotu "ķopsi", kas devīgi papildināts ar kečupu.

Tas tāpēc, ka, gluži kā daudziem citiem tautā iemīļotiem ēdieniem, arī plovam nav viena pareizās un īstās receptes – katrā ģimenē ir savi laika gaitā iecienīti gatavošanas knifiņi.

Plovam var pievienot dažādas gaļas, putnu gaļu ieskaitot, plovu var vārīt ar zivīm un plovs var būt arī veģetārs. Ļoti bieži plovam tiek pievienoti dažādi žāvēti augļi, kas piešķir ēdienam patīkami saldskābu garšu.

Mēs esam par to, ka ēdienam ir jāvieno, nevis jābūt par šķēpu laušanas iemeslu, tādēļ sagatavojām plašu plova recepšu apkopojumu no "Tasty" krājumiem – tev atliks tikai izvēlēties savai gaumei atbilstošāko plova versiju no 16 piedāvātajām. Pirms ķeries pie gatavošanas, izlasi šo rakstu, kurā atklājām irdena plova gatavošanas pamatprincipus.

Lai labi garšo!

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Sēņu plovs

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sēņu plovs.

Lasīt vairāk

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Shutterstock

Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu

Foto: Shutterstock

Plovs ar jēra gaļu derēs gardai maltītei gan ikdienā, gan ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām

Foto: Vida Press

Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem (recepti aplūko šeit), pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Ja tev nav vakardienas šķiņķīšu, vari tos aizstāt ar kūpinātu vistu. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas plovs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.

Lasīt vairāk

Tradicionālais uzbeku plovs Laura Aleksejeva gaumē

Foto: Publicitātes foto

Plovs nudien ir aizmirsta vērtība, par kura pagatavošanu atceramies vien retu reizi, tomēr velti. Restorāna "36. līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs piedāvā itin vieglu recepti, kā pagatavot autentisko plovu uzbeku gaumē.

Lasīt vairāk

Plovs no maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Improvizēts "plovs" no maltās gaļas - 15 minūtes sagatavošanas darbiem, pēc tam ēdiens pats vārās!

Lasīt vairāk

Plovs ar vistas fileju un kariju

Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.

Lasīt vairāk

Plovs cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgs mielasts lielākam ciemiņu pulciņam - plovs cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Plovs bez maisīšanas

Foto: Shutterstock

Lielajām ģimenes pusdienām vai ciemiņus gaidot - plovs bez maisīšanas.

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu krievu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Plovs vienmēr būs garšīga izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No uzbeku virtuves nākušais ēdiens nav svešs arī mūsu garšu kārpiņām. Iepriecini mīļos un pagatavo plovu krievu gaumē – ar jēra gaļu, koriandru un mīkstiem, garšīgiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī gatavots liesais plovs ar malto gaļu un konservētiem ananasiem

Foto: DELFI

Šī plova burvība slēpjas vienkāršībā, jo sastāvdaļas nav iepriekš jāapcep – visu kārtām saliec karstumizturīgā traukā un šauj krāsnī, lai jau pēc stundas varētu mieloties. Turklāt šajā gadījumā izvairīsies arī no liekas taukvielu pievienošanas un nevajadzīgām kalorijām.

Lasīt vairāk

Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!