Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kam brīvdienās labpatīk baudīt kaut ko ne tik ikdienišķu, tad zivs ēdieni būs īstā izvēle. Cepeškrāsnī vai uz pannas ceptas, svaigā gaisā grilētas vai marinētas, vai varbūt no katra veida pa vienai recepti būtu vērts izmēģināt, lai godam sagaidītu silto sezonu ar izsmalcinātiem vēderpriekiem.

Nav iemesls vairīties no zivs ēdienu gatavošanas un būt nepārliecinātam par to, vai izdosies iegādāties to svaigāko zivi. Tieši šo bažu vairīšanai ''Tasty'' sagatavojis padomus ar šefpavāra ieteikumiem, ko tad ņemt vērā, dodoties iepirkt lomu.

Kad zivs jau iepirkta, atliek vien izlemt, ko labu gatavot, un šajā sakarā vērts aizlienēt kādu recepti - folijā grilētu lasi, uz grila pagatavot karpu, foreli, asari vai kādu citu lomu, bet iemarinēt vērts siļķi un pagatavot sen neēstos rolmopšus. Lai vai kādu recepti atzītu par labu esam, brīvdienas vajag sevi un tuviniekus palutināt ar ko nebijušu, galu galā, svētki ir katru dienu!

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Cepta dorada ar dārzeņiem vermuta mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls vakariņu ēdiens - cepta dorada ar vermutā sautētiem puraviem un fenheli. Ēdienu pasniedz ar sausu baltvīnu. Starp citu, vai zināji? Jo fenhelis apaļāks, jo tas ir kvalitatīvāks.

Lasīt vairāk

Grilēta forele ar ķiploku sviestu

Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Marināde bez etiķa ļoti svaigām zivīm

Foto: Shutterstock

Ja paveicies tikt pie ļoti svaigām jūras zivīm, tās var iemarinēt arī bez etiķa! Lūk, divas dažādas marinādes, izmēģini!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!

Lasīt vairāk

Tilapijas filejas garšaugu mētelītī

Foto: Shutterstock

Zivs filejas gabaliņi aromātiskos garšaugos garšos lieliski ar tikko vārītiem kartupeļiem vai svaigajiem salātiem. Tilapijas ir īpaši pateicīgas gatavošanai, jo tās nepieciešams apcept vien īsu brīdi.

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas laša pauniņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta mencas fileja

Lai pagatavotu šo gardo maltīti, nepieciešama vien mencas fileja, Santa Maria piedeva zivīm ar citronu, akmens sāls, citrona daiviņa un nedaudz sviesta. Un, protams, cepeškrāsns un 20 minūtes laika. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris Vidusjūras gaumē

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu gardas, grilētas zivis, it nemaz nevajag daudz laika – atliek tikai izvēlēties garšaugus un eļļu marinādei, un nedaudz ļaut zivīm ievilkties. Ar citronu marinādi nenošausi greizi – to garša lieliski papildinās zivs fileju.

Lasīt vairāk

Sāls kažokā cepta zivs

Foto: Shutterstock

Ja vēlas mazliet netradicionāli pasniegt zivi, to var guldīt sāls gultā un cept. Garšos lieliski un itin nemaz nebūs sāļa! Ar norādītajiem produktu daudzumiem pietiks četru cilvēku ģimenei.

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.

Lasīt vairāk

Folijā cepts lasis

Foto: Shutterstock

Folijā cepts lasis - lepnam piknikam.

Lasīt vairāk

Karstā marināde zivīm

Foto: Shutterstock

Zivis ļoti veiksmīgi var marinēt aukstajā marinādē, bet, ja kādu iemeslu dēļ baidies ēst termiski neapstrādātu zivi, to var iemarinēt arī ar karstu šķidrumu. Piedāvājam divus variantus, kuriem produktu sastāvs ir nemainīgs, vien atšķiras pagatavošanas gaita.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs kurzemnieku gaumē

Foto: Publicitātes foto

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pagatavo savu iecienīto zivi, to papildinot ar Santa Maria piedevu zivīkm ar citronu vai dillēm, kā arī sviesta piciņu. Šādi var gatavot teju jebkuru zivi - lasi, foreli, paliju.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci

Foto: Shutterstock

Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Cepta āte ar persiku salsu

Foto: Shutterstock

Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.

Lasīt vairāk

Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem

Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.

Lasīt vairāk

Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām

Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!