Foto: Shutterstock

Cepšana ir viens garšīgākajiem zivju pagatavošanas veidiem. Cepot zivis uz pannas, tās iegūst gardu, kraukšķīgu garoziņu, bet, cepot cepeškrāsnī, zivju izcepšanai nepieciešams nedaudz ilgāks laika sprīdis, tādējādi zivīm ir dota iespēja bagātīgāk uzņemt garšvielu un garšaugu aromātus un garšas.

Visas zivis (gan lielas, gan mazas), kuras vēlas cept uz pannas, apmēram pusstundu pirms cepšanas apsāla, ļaujot zivīm viegli iesālīties. Mazas zivtiņas parasti apvārta tikai miltos un cep uz pannas lielā eļļas daudzumā gatavas. Pēc tam zivtiņas var ēst, nokraukšķinot kā krekerus vai iemarinēt, mīkstinot to smalkās asaciņas.

Lielākas zivis, lai saglabātu to sulīgumu, parasti apvārta miltos un pēc tam sakultā olā. Šādi uz pannas ceptas zivis ir sulīgas, ar maigu garšu, ko izceļ gardā olas garoziņa. Toties, ja pēc apvārtīšanas olā zivi vēlreiz apvārta rīvmaizē, iegūst īpaši kraukšķīgu garoziņu.

Zivi cept cepeškrāsnī ir viens no ērtākajiem gatavošanas veidiem. Zivis, salīdzinot ar dārzeņiem vai gaļu, izcepas ļoti ātri. Cepeškrāsnī ieliekot zivi, tai nav jāstāv klāt, tik jāuzmana, lai nepārcepas un nekļūst pārāk sausa. Līdzko zivs gaļa zaudējusi savu nosacīto caurspīdīgumu, tā ir gatava. Turklāt lasis, kuru ēd arī jēlu, noteikti būs garšīgāks, ja tam kāda maliņa būs aizķērusies vēl tumša, nekā, ja tas būs cepts pārāk ilgi, tam kļūstot sausam un stiegrainam.

Izvēlies vienu no 17 idejām ceptām zivīm un pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas.

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā skumbrija ar fenheļa salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas var būt labāks par zivi ar kraukšķīgām maizes drupačiņām un draudzīgo vidusjūrnieku – fenheli! Atsvaidzinoši pavasarīga maltīte, kuru paspilgtinās citrona sula, kas pievienota gardajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta citronbute ar fenheļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Piedāvājam brīnišķīgu Vidusjūras recepti vieglām vakariņām - cepeškrāsnī ceptai citronbutei ar fenheļiem, olīvām un mazajiem tomātiņiem. Citronbutei ir ļoti patīkama, maiga garša, turklāt kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem un garšaugiem tā nezaudē savu īpašo, saldi maigo aromātu. Ar citronbuti saderēsies dažādi sausie baltie vīni, piemēram, Chardonnay un Chablis.

Lasīt vairāk

Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar pētersīļu pesto

Foto: Vida Press

Šodien vakariņām, rīt - uzkodām! Plānojot ēdienreizes, pagatavo vienai maltītei nedaudz vairāk ēdiena, atlikumu izmanto citā receptē. Piemēram, sekojot šai receptei, pagatavosi sātīgas vakariņas četrām personām, bet, ja nevarēsiet pievārēt visu, atlikušo lasi var sacept kārtainās mīklas pīrādziņos!

Lasīt vairāk

Eksotiskais zivs kebabs ar Marokas garšvielām

Foto: Vida Press

Iepazīsim jaunas zivis? Lūk, korifēna jeb delfīnzivs (saukta arī par dorado vai mahi-mahi), kas ir ārkārtīgi garda tropisko ūdeņu zivs. Kombinācijā ar no Marokas virtuves nākušo garšvielu mērci, kurā ir mums tik pazīstamās ķimenes, korifēna garšos burvīgi un ieviesīs jaunas, vēl nebijušas vēsmas virtuvē.

Lasīt vairāk

Grilēta forele ar ķiploku sviestu

Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.

Lasīt vairāk

Saldskābais lasis terijaki mērcē ar rīsiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pusdienas, kuras pagatavosi pats, bet ēdot jutīsies, it kā atrastos kaut kur Āzijā. Ņem vokpannu, liec tajā gabaliņos sagrieztu lasi, mērci un apcep. Viss garšos lieliski kopā ar rīsiem. Un kas to būtu domājis, ka terijaki mērci vari pagatavot tik vienkārši arī pats!

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.

Lasīt vairāk

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs fileja ar zaļo zirnīšu garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam pārāk maz, tieši tāpēc labas un viegli pagatavojamas zivju receptes nekad nav par daudz. Šajā receptē arī ierastie kartupeļi tiek pasniegti citādākā manierē, bet zivs papildināta ar neparastu zaļo zirnīšu un rīvmaizes "kažociņu".

Lasīt vairāk

Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci

Foto: Vida Press

It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!