Foto: Shutterstock
Brīvdienas ir kā radītas tam, lai galdā celtu arī kādu saldo ēdienu, ko varbūt neatļaujamies ikdienā. Nebūt nav jāmeklē iemesls, lai pagatavotu ko saldu. Dzīvo garšīgi!

Rudens drēgnajās dienās sasildies ar bērnības atmiņām, pagatavojot kaut ko saldu, kas atgādinās garšu kārpiņām sen nepiedzīvoto, bet nepārspējami gardo.

Vienam bērnības garša ir rulete ar bagātīgi iezieķētu ievārījumu un putukrējumu, vēl kāds nespēj aizmirst dievīgos pončikus, bet varbūt kāds pat nakts laikā būtu gatavs mieloties ar maizes zupu. Atceries savu garšīgāko bērnības atmiņu un palutini mājiniekus ar šo saldo našķi nedēļas nogales izskaņā!

Mannas buberts – saldēdiens no bērnības

Foto: iStock

Klasiskais mannas buberts ar olām daudziem saistās ar bērnību un saldēdienu, ko mamma vai vecmāmiņa gatavoja brīvdienu pusdienās. Kādēļ gan neatcerēties bērnības garšu un nepalutināt sevi un savu ģimeni ar burvīgo, krēmīgi gaisīgo mannas bubertu, kas pārliets ar zemeņu, ķiršu vai dzērveņu mērci?

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar aveņu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Biskvīta rulete ar aveņu vai kādu citu ievārījumu lielisks papildinājums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Kūciņas 'Vecrīga'

Foto: Shutterstock

Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu

Foto: Privātais arhīvs

Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.

Lasīt vairāk

Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.

Lasīt vairāk

Ievārījuma ķīselis

Foto: Shutterstock

Bērnības gardums - ievārījuma ķīselis. To var dzert tāpat, pievienot biezpiena plātsmaizei vai ēst ar pienu, kad atdzisis.

Lasīt vairāk

Gardā medus kūka

Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena sacepums ar vaniļu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums ar rozīnēm - pēc vēlmes pasniedzams ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Saldās rauga mīklas bumbiņas jeb pončiki

Foto: mosfood

Daudziem viens no bērnības kārumiem savulaik bija eļļā vārītas (ceptas) rauga mīklas bumbiņas, sauktas arī par pončikiem. Lūk, recepte, kas ļauj pagatavot ļoti maigus, mīkstus un gaisīgus pončikus!

Lasīt vairāk

Biezais jāņogu ķīselis

Foto: Shutterstock

Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!

Lasīt vairāk

Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs

"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas plānās vafeles

Foto: Shutterstock

Klasiskā mīkla plānajām, kraukšķīgajām vafelēm.

Lasīt vairāk

Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši mannas panējumā

Foto: DELFI

Biezpiena plācenīši nedaudz kraukšķīgākā variācijā – ar mannas panējumu, kas tos padara stingrākus un arī kārdinošākus pat tad, ja paspējuši atdzist.

Lasīt vairāk

Gaisīgās vēja kūkas

Foto: Shutterstock

Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.

Lasīt vairāk

Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'

Foto: Shutterstock

Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!