Foto: Shutterstock
Domāju, ka Latvijā nav neviena, kas kaut reizi nebūtu saskāries ar itāļu virtuvi, kaut vai nopērkot čabatas maizi vai novārot spageti un pasniedzot ar sieru. Itāļu virtuve, vismaz tā, ko lielākā daļa pasaulē pazīst, ir samērā zemnieciska, un, līdzīgi kā latvieši, itāļi arī iecienījuši vienkāršus ēdienus, bez liekiem smalkumiem. Varbūt tādēļ mēs tik viegli pieņemam šo virtuvi?

Itālija tomēr ir liela zeme ar dažādiem reģioniem, un daudzveidīgu virtuvi katrā no tiem. Tas, ko ēd ziemeļos, ne vienmēr ir iecienīts dienvidos. Tomēr daži ēdieni ir populāri visā Itālijā un tālu aiz tās robežām. Pat, ja to popularitāte nav visos reģionos mērāma vienādi, tomēr šie ēdieni ir pazīstami ikvienam.

Šķiet, ikviens rietumu pasaulē ir pagaršojis picu un makaronus. Tās neapšaubāmi ir Itālijas virtuves ikonas. Makaronu veidi un ēdieni Itālijā, varētu teikt, ir bezgalīgi. Tomēr dažas kombinācijas ir pazīstamākas nekā citas. Piemēram, pasaulē ļoti popuārli ir kļuvuši spageti carbonara, kas ir spageti ar bekona gabaliņiem krējuma un siera mērcē. Un, protams, lazanajas plāksnes kārtojumā ar gaļu vai rikotu, tomātu mērci un sieru. Iespējams, vispazīstamākā ir Margaritas pica - pica ar tomātu mērci un sieru, bet gandrīz jebkura pica simbolizē Itāliju.

Vēl viens ēdiens, kas simbolizē Itāliju, ir risoto, par kuru itāļu virtuves pazinēji saka, ka tas Itālijas ziemeļos esot daudz populārāks nekā pasta (makaroni). Arī risoto pārsteidz ar savu daudzveidību, jo, visticamāk, katrai namamātei ir sava recepte.

Nevarētu nepieminēt itāļu gardo dārzeņu zupu - minestroni, kas parasti ir veģetāra un kurai beigās noteikti tiek pielikti nelieli makaroniņi. Arī burvīgie maizes salāti panzanella ir iekarojuši pasaules ēdāju sirdis un vēderus, bet klasiski sagatavotā vistas fileja piccata ar citronu sviestu un kaperiem iekarojusi daudzu restorānu šefpavāru uzmanību.

Itāļu virtuve izceļas ar daudziem slaveniem desertiem. Kurš gan nav pabaudījis gaisīgo tiramisu vai krēmīgo panna cotta? Gardi!

Turklāt visu šo pieminēto ēdienu receptes tu vari atrast Tasty pavārgrāmatā. Pagatavo un baudi!

Panna cotta krēms ar vasaras ogu mērci

Cik pavāru, tik versiju par to, kā gatavojams klasiskais itāliešu deserts "panna cotta". Šajā reizē savās zināšanās dalās "SemaraH Hotel Lielupe" restorāna šefpavārs Ainārs Pizāns, piedāvājot saldo krēmu papildināt ar vasaras ogu mērci.

Lasīt vairāk

Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Tik vienkārši pagatavojama un tik ļoti garšīga - ceptā vistas fileja ar citronu sviestu sniegs baudu pat visizsmalcinātākajam ēdājam. Pasniedz ar salātiem, ceptiem kartupeļiem vai citronu rīsiem. Vistas filejas būs gatavas ļoti ātri, tādēļ piedevas jāpagatavo, pirms sāk cept vistu.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press

Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Tiramisu

Foto: Shutterstock

Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!