Foto: Shutterstock
Baltkrieviem – draņiki, ukraiņiem – zrazi, lietuviešiem – cepelīni: rīvētu vai vārītu kartupeļu plācenīši ar dažādiem pildījumiem ir vienkāršs, ļoti garšīgs un tādēļ daudzās valstīs iecienīts ēdiens, ko kaut reizi mūžā vajadzētu nobaudīt katram.

Pildījumam vari izmantot ne vien malto gaļu, kā ierasts, bet arī sēnes, biezpienu, sieru un pat ziedkāpostus. Arī šī ēdiena pagatavošanas veidi ir visai daudzveidīgi – pildītos tupeņu kukulīšus vari gan cept cepeškrāsnī, gan apbrūnināt uz pannas, vārīt sālsūdenī – kā, piemēram, cepelīnus, vai pat cept mafinu pannā.

Šis ēdiens ir kā radīts, lai saliedētu ģimeni, kopā darbojoties virtuvē, jo savs darbiņš atradīsies katram. Kamēr viens mizo vai rīvē kartupeļus, kāds cits var pagatavot pildījumu, bet trešais – mērci gatavās maltītes pārliešanai.

Tev atliek tikai izvēlēties tīkamāko recepti un kopā ar ģimeni to pagatavot.

Lai labi garšo!

Ar sēnēm pildītas kartupeļu pankūkas

Launagam vai pusdienām - gardās kartupeļu pankūkas, pildītas ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krējumā sautēti cepelīni ar kūpinātas krūtiņas un sīpolu pildījumu

Foto: DELFI
Iepriekš apcepti un tad saldā krējuma mērcē sutināti cepelīni ir daudz drošāks šī debešķīgi gardā lietuviešu un latgaliešu iecienītā ēdiena gatavošanas variants. Vārītajiem cepelīniem piemīt nejauks niķis ūdenī izšķīst, savukārt, pateicoties skaisti zeltainajai garoziņai, apceptie cepelīni, sautējoties krējuma mērcē neizjuks, bet gan kļūs maigi un mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar gaļu pildīti kartupeļu plācenīši ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock
Ar gaļu pildītus kartupeļu zrazi – ukraiņu tradicionālās virtuves ēdienu – pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābu krējumu.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Cepelīni ar biezpiena pildījumu

Cepelīni vislabāk garšo, ja tos pasniedz ar skābu krējumu vai cepta speķa, sīpolu un krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock
Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu burgeri ar gaļu un sēnēm

Foto: Privātais arhīvs
Īsteni latviska burgera versija, kura kārtās maltā gaļa mijas ar sieru un sēnēm, visu vainagojot ar zeltaini apceptu kartupeļu pankūkas "cepurīti". Recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte.

Lasīt vairāk

Sviestā apcepti cepelīni

Sviestā apcepti cepelīni gardai un sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'kūciņas' ar sēnēm

Foto: Shutterstock
Kēksiņu formiņās var izcept kartupeļu sāļās "kūciņas", kas pildītas ar ceptām sēnēm. Ja izmanto silikona formiņas, iesaku tās lietot vai nu sāļajiem, vai saldajiem kēksiņiem, jo silikona formiņai ir tendence uzsūkt ēdiena smaržu.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu klimpas

Kartupeļu klimpas īpaši labi garšo ar kūpinātas vai maltas gaļas mērci, bet tās var aizdarīt arī ar kausētu sviestu, skābu krējumu un pat brūkleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Pannā cepti kartupeļu mīklas pīrādziņi ar sēnēm

Foto: Shutterstock
Kad tradicionālie speķa pīrādziņi no rauga mīklas apnikuši, izmēģini šos!

Lasīt vairāk

Cepelīni ar sviesta un krējuma mērci


Ar gaļu pildītus cepelīnus tradicionāli ēd ar sacepta speķa, kausēta sviesta vai krējuma mērci. Cepelīni ir viens no pazīstamākajiem lietuviešu tradicionālajiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Krējuma mērcē sutināti cepelīni Latgales gaumē

Kartupeļu pankūku mīļi allaž sūkstās, ka rīvēšana ir tik kaitinoša, ka labāk palikt bešā. Bet, ja jārīvē kartupeļi cepelīniem, ķēpīgais process nesagādā galvassāpes, jo visu laiku sapņo, kā iekodīsies cepelīnā un saldā krējuma mērcīte tecēs pāri zodam.

Lasīt vairāk

Ceptie cepelīni ar kūpinātu cauraudzīti

Foto: Shutterstock
Variācija par mūsu kaimiņu lietuviešu tradicionālajiem cepelīniem. Kartupeļu masai pievieno biezpienu, pildījumam - kūpinātu cauraudzīti un cep tos cepeškrāsnī, lai iegūtu gardu, kraukšķīgu garoziņu. Pilnai laimei baudi ar krējumu vai speķa - sīpolu mērcīti.

Lasīt vairāk

Draņiki jeb kartupeļu pankūkas ar gaļas pildījumu

Draņiki jeb ar gaļu pildītas kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē. Lieliska izvēle pamatīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Ar ziedkāpostiem un sēnēm pildīti kartupeļu plācenīši

Ar ziedkāpostiem un šampinjoniem pildītas kartupeļu kotletes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!