Foto: Shutterstock
Ir pietuvojies ilgi gaidītais brīdis, kad daudzās mājās tiks ienesta lielāka vai mazāka eglīte. Šis tradicionālais Ziemassvētku simbols mums jau kopš bērnības saistās ar patīkamām atmiņām par to, kā no skapjaugšas tika nocelta lielā kaste ar spīdīgām mantiņām un sākās liela rosība, pārskatot kastes saturu, lai izvēlētos eglītei visskaistākos rotājumus. Ja tu šogad vēlies izdaiļot zaļo kociņu ar jaunām, vēl neredzētām rotām, nesteidzies uz veikalu pēc Ķīnā ražotiem spīguļiem, bet tā vietā labāk kopā ar saviem mīļajiem sarūpē dekorus, kas būs gan glīti, gan garšīgi.

Ziemassvētku gaidīšanas laiks sakrīt ar gada tumšākajām un drūmākajām nedēļām, kad nav lielas vēlmes bez īpaša iemesla doties ārpus siltas mājas aukstajās, nemīlīgajās ielās, tādēļ, īsinot garos vakarus un gatavojoties svētkiem, sarīko ēdamo eglīšu rotājumu meistarklasi. Gardās mantiņas varēsi izmantot gan eglītes dekoram, gan iesaiņot kā skaistu un oriģinālu dāvanu.

Cepumu dekori

Vieni no vienkāršākajiem un izplatītākajiem ēdamajiem eglīšu dekoriem, protams, ir cepumi un piparkūkas. Tos cepot konkrētajam nolūkam, nepiemirsti pirms likšanas krāsnī izveidot katrā cepumā caurumiņu, lai vēlāk savu darinājumu varētu ērti iekarināt eglītē, jo var gadīties, ka gatavais izstrādājums būs pārāk drupens, lai to caurdurtu bez skādes.

Atdzisušos cepumus un piparkūkas vari gan izdekorēt, izmantojot dažādu krāsu glazūras un savu fantāzijas lidojumu, gan vienkārši iesiet krāsainās satīna lentēs un iekarināt eglītē.

Atceries, ka eglītē karamajiem cepumiem nevajadzētu būt nesamērīgi lieliem un smagiem, lai kociņa zariem nenāktos ielīkt no pārmērīgas slodzes.

Bezē un zefīra dekori

Foto: Shutterstock

Gatavojot dekorus no gaisīgā bezē, šī problēma izpaliks, jo bezē izstrādājumi ir ārkārtīgi viegli. Kad sakulta gaisīgā olbaltumu masa, pildi to maisā un caur konditorejas uzgali uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, izspied, piemēram, sirsniņas vai zvaigznītes kontūras, atstājot tukšu vidiņu, ņemot vērā to, ka bezē cepoties palielināsies apjomā. Izlasot šo rakstu, uzzināsi noderīgus padomus, kas jāņem vērā, lai bezē rotājumi izdotos nevainojami.

Gaisīgos bezē cepumiņus vari gan iekārt eglītē kā atsevišķus dekorus, gan veidot garākas bezē rotājumu virtenes.

Arī čaganos un pufīgos zefīrus vari izmantot eglītes dekoram. Īpaši glīti tie izskatīsies, iekrāsoti dažādos maigos pasteļtoņos. Kā mājās pagatavot zefīrus soli pa solim, lasi te.

Konfekšu dekori

Arī pašgatavotas karameles vai trifeles var izmantot eglītes rotāšanai, ja pēc tam, kad konfektes gatavas, ietīsi tās zelta vai sudraba folijā vai daudzkrāsainos papīrīšos. Ja eglīte ir lielāka izmēra un lepojas ar pamatīgākiem zariem, tad konfektes vari savērt raibā virtenē.

Ja eglīti izrotāsi ar pašgatavotiem smilšu mīklas "riekstiņiem", eļļā vārītām "rozītēm", biskvīta "vāverītēm" vai "sēnītēm", atgriešanās bērnības sajūtās būs garantēta. Un kavēšanās saldās atmiņās Ziemassvētkiem taču tik ļoti piestāv!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!