Foto: Shutterstock

Mēdz teikt, ka, ja mājās nav kartupeļi, tad ēst nav ko vispār. Iespējams, ka tā arī ir – esam apraduši ar to, ka no kartupeļiem varam pagatavot teju visu – zupas, salātus, uzkodas, piedevas gaļai un ko tik vēl nē. Bet nepārspējama klasika tomēr ir un paliek karsti, kūpoši un smaržīgi cepeškrāsnī cepti kartupelīši.

Un nav tā, ka cepeškrāsnī ceptos kartupeļus gatavo tikai vienā veidā – tos var cept veselus uz lielās pannas, apkaisītus ar sāli un garšvielām. Ietīt folijā, pievienojot kādu ķiplociņu, sviestu un garšaugus. Sagriezt daiviņās un sacept kartupeļus mundierī. Vai pieiet lietai radoši un kartupeļus sapildīt ar dažādām piedevām – sēnēm, sieru, tomātiem, garšaugiem, papriku un daudz ko citu.

Ja cepeškrāsnī tiek cepti veseli kartupeļi, tad labāk izvēlēties sausākas un miltainākas šķirnes tupeņus. Tāpat, cepeškrāsni var nostādīt uz nedaudz zemāku temperatūru, kas nepārsniegtu 190oC. Lai parūpētos par to, ka kartupeļi uzreiz pēc izņemšanas no krāsns nepaliktu blīvi, miziņu paver vaļā, kamēr tie vēl karsti. To visvienkāršāk izdarīt, ja ar dakšiņas sānu iegriež virspusē vidēja izmēra "x", un kartupeli ar pirkstiem saspiež.

Bet, ja ir iecerēts cept cepeškrāsnī sagrieztus kartupeļus daiviņās vai salmiņos, tad jāizvēlas kartupeļi ar gludāku mizu, jo tie ir mitrāki. Tas palīdzēs kartupeļiem būt garšīgi kraukšķīgiem no visām pusēm.

Apmazgā kartupeļus un pagatavo kādu no šīm 14 gardajām Tasty.lv receptēm, kas aromātiski piesildīs māju!

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

"Uzšmorējot" kartupeļus ar sīpoliem cepeškrāsnī, būsi lēti un gardi paēdis.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes ar sieru un timiānu

Vienkāršs, bet gards kartupeļu sacepums - kā piedeva pamatēdienam. Ja pievienosi vairāk saldā krējuma un siera, kā arī pienu, iegūsi Francijā iecienīto kartupeļu "gratin" - sātīgu pamatēdienu!

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu

Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu vēdekļi ar bekonu

Ārkārtīgi labas un gardas vakariņas - krāsnī cepti kartupeļi ar bekonu, ķimenēm un sieru. Iesaku visiem, kam gribas lēti, labi un sātīgi paēst. Ij acij tīkami, ij vēderam labi!

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Kartupeļi ar mizu cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Kartupeļi ar mizu cepeškrāsnī var ēst vienkārši tādu kartupeli ar kādu mērcīti vai krējumu. Super garšīgi un pat vairāk neko klāt nevajag.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un rozmarīna tornīši

Svētku reizei kēksiņu formiņās var izcept glītos un gardos kartupeļu, rozmarīna tornīšus. Tie iepriecinās ikvienu ēdāju un to garša neliks vilties nevienam. Ar doto produktu daudzumu iznāks 12 kartupeļu tornīši. Neatsverams palīgs tornīšu cepšanā būs kēksiņu panna, līdz ar to būtu jāizvēlas tādi kartupeļi, kuru šķēles piemērotas kēksiņu formai.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Kartupeļi folijā ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļi folijā ar garšvielām labi garšo ar aukstajām mērcēm (majonēzes, krējuma utt), gan karstajam (salda krējuma, siera utt), gan ar zaļumu sviestiņu. Variācijas daudz un dikti.

Lasīt vairāk

Pildīti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Pildīti kartupeļi - ikdienai, bet iecienīti arī bērnu ballītēs, jo var ēst rokās turot.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!