Foto: Shutterstock

Eksotiskais piens, kas patiesībā nemaz nav piena produkts, pagatavots no svaiga, sasmalcināta kokosriekstu mīkstuma, kas apliets ar ūdeni un uzvārīts. Nokāšot koncentrēto šķidrumu, tiek iegūts krēmīgs un garšas ziņā piesātināts piens. Kokosriekstu piens sen jau vairs nav tas svešākais pārtikas produkts – veikalu plauktos atrodams samērā vienkārši, kā arī cenas ziņā apmierina, lai roka pastieptos nopirkt un izmēģināt. Taču ko ar šo kārumu darīt?

Vispirms jau iepakojums pienācīgi jāattaisa un piens jāapmaisa. Iepakots bundžā vai kartona pakā, tas mēdz nostāties, veidojot sabiezējušu kokosriekstu krēmu. Visvienkāršākais – ar karoti vēlreiz apmaisīt, lai kokosriekstu krēma gabaliņi sajauktos ar pienu vienmērīgā masā.

Ko iesākt ar kokosriekstu pienu? Visplašāk tas tiek izmantots dažādu zupu un indiešu virtuves dārguma karija pagatavošanā. Tāpēc, ja ir vēlme pagatavot kādu zupu no Taizemes virtuves, jārēķinās, ka noteikti būs nepieciešams kokosriekstu piens. Bet sautējumos var mēģināt aizvietot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu – tas ēdienam piešķirs nedaudz saldu un izteikti samtainu garšu. Kokosriekstu piens izcili garšos tandēmā ar garnelēm, tāpēc iesakām pagatavot kokosriekstu piena, garneļu un dārzeņu zupu, kurai klāt "piešautas" nedaudz asākas garšvielas. Vai ko līdzīgu, pievienojot vēl vistu un pagatavojot šo recepti.

Rudenī pavisam noteikti ir vērts pievienot kokosriekstu pienu krēmzupām. Biezo ķirbju, tomātu vai burkānu zupu papildina ar nelielu daudzumu kokosriekstu piena. Piemēram, pagatavojot šo recepti. Rezultātā garšas kārpiņas tiks pārsteigtas, bet zupa iegūs izteiksmīgāku garšas noti un konsistenci, nepadarot to pliekanu, kā tas reizēm mēdz būt, pievienojot karstu ūdeni.

Arī ceptajos miltu izstrādājumos var izmantot kokosriekstu pienu, aizstājot ar to piena produktus. Tāpēc kokosriekstu pienu var pievienot jebkuram kēksam, augļu maizei, mafiniem vai kūkai. Tas piešķirs ceptajam gardumam maigu garoziņu un nedaudz vairāk salduma.

Vēl viens ēdiens, kuram kokosriekstu piens piešķirs pavisam īpašu garšu, ir brokastu putras. Vislabāk tas garšos putrās no kvinojas, kuskusa vai bulgura, taču var mēģināt to pievienot klasiskajai auzu pārslu putrai, piecu graudu putrai vai jebkurai citai. Mēs iesakām pamēģināt šo auzu pārslu putru ar ananasiem.

Tāpat kokosriekstu piens būs lieliska piedeva smūtijiem, kokteiļiem un citiem dzērieniem. Ar kokosriekstu pienu gatavo slaveno tropisko kokteili Pina colada. Taču īpašu garšu tas piešķirs arī rīta kafijai, kā arī karstajam kakao.

Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu

Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar banāniem un kokosriekstu piena rīsiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krēmīgs un gards pusdienu vai vakariņu ēdiens ar vistas filejas gabaliņiem zaļā karija mērcē un maigajiem rīsiem, kas vārīti kokosriekstu pienā. Vispirms sāk gatavot rīsus, pēc tam filejas gabliņus.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

Vistas zupa austrumu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena un laima krēms ar mango

Foto: Shutterstock

Superīgākais kokosriekstu piena un laima krēms, kas izcili garšo, pasniegts ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.

Lasīt vairāk

Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu

Foto: I.Lipska

Bloga absolutsed.lv autore Ilze Lipska, piedaloties BioLoģiski bio zupu izaicinājumā, izvēlējās gatavot ceptu burkānu zupu ar kokosriekstu pienu. Ja zupu gatavo tikai no burkāniem, tad tie vispirms jācep - tā zupa iegūs daudz patīkamāku garšu.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!