Foto: Shutterstock
Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē tās ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet, pareizi uzglabāti, šie augļi pieejami līdz pat pavasarim.

Vai zināji, ka āboli ir labāks pretmiega līdzeklis nekā kafija, jo augļu sastāvā esošie cukuri ir daudz iedarbīgāki par kofeīnu.

Ābolos ir vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju, turklāt tie tiek tiek dēvēti par dabiskajām zobu birstēm, jo ēdot ābolus, tiek balināti zobi un masētas smaganas.

Gatavojot ēdienus, kuros nepieciešami svaigi āboli, lai tie nekļūtu brūni, āboli uz īsu mirkli jāiemērc citronu vai ananasu sulā. Savukārt, pasniedzot sagrieztus augļus, āboli nekļūs brūni, ja pēc sagriešanas tos iemērksiet vieglā sālsūdenī.

Lai āboli ilgāk uzglabātos svaigi mājas apstākļos, tos ieteicams turēt tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī, ievietotus atsevišķā maisiņā.

Šos un vēl citus interesantus faktus par āboliem apkopojuši ēdināšanas uzņēmuma Lido speciālisti, piedāvājot interesantu infografiku, kuru var aplūkot šeit. Bet, ja meklē interesantas un gardas idejas, kā pagatavot maltīti, izmantojot ābolus, tev noderēs receptes no Tasty.lv apjomīgās pavārgrāmatas.

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Foto: Shutterstock
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi

Foto: Shutterstock
Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī gatavoti gardi āboli ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Marinētu baraviku salāti ar āboliem

Foto: Shutterstock
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock
Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Svaigu ābolu un dzērveņu ķīselis

Foto: Shutterstock
Gards un ātri pagatavojams svaigu ābolu ķīselis.

Lasīt vairāk

Ābolu 'siers'

Foto: Shutterstock
Ābolu siers ir ēdiens, ko iecienījuši ne vien mūsu kaimiņi lietuvieši, bet arī briti, kuri to sāk iekļaut savā tradicionālajā tējas dzeršanā, klāt piekožot biskvīta cepumus. Patiesībā tas nemaz nav siers, bet gan stingra ziemas ābolu marmelāde tumši brūnā krāsā ar dzeltenīgiem lāsumiņiem. Saldi svaiga, ļoti garšīga! Pagatavo, sagriez šķēlēs un našķojies!

Lasīt vairāk

Tunča groziņi ar sieru un āboliem

Ja parastās karstmaizes apnikušas, izmēģini tunča groziņus ar āboliem un cieto sieru! Labi garšos gan karsti, gan atdzisuši.

Lasīt vairāk

Paradīzes ābolkūka

Foto: Shutterstock
Paradīzes ābolkūka - garantēta uzslava saimniecei.

Lasīt vairāk

Pankūciņas ar ābolu gabaliņiem

Foto: Shutterstock
Našķis brīvdienas rītam.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu

Gardākiem svētkiem - uztura speciālistes Lienes Sondores rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Šis gardums piemērots arī cukura diabēta pacientiem.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa ābolu mērcē

Foto: Shutterstock
Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.

Lasīt vairāk

Biezās pankūkas ar āboliem

Foto: Shutterstock
Ikdienas našķim biezās pankūkas ar āboliem.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums

Foto: Vida Press
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!