Foto: Shutterstock
Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas, pupiņas, rīsi un griķi, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgām garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ēdienkarti. Īpaši svarīgi tas ir pirmssvētku atslodzes laikā, kad cenšamies atturēties no dažādām pārmērībām, tai skaitā arī vismaz uz laiku izslēgt no ēdienkartes gaļu.

Graudaugi parūpēsies par to, lai tev nenāktos žēloties par bezspēku un enerģijas trūkumu. Savukārt pākšaugi nodrošinās organismu ar olbaltumvielām, lai gavējot neciestu tava veselība un nepasliktinātos ādas stāvoklis, kas, gatavojoties svētkiem, ir īpaši svarīgs faktors.

Šai nedēļai esam papūlējušies sarūpēt īpaši plašu un krāsainu recepšu apkopojumu: krēmīgs risoto, aromātiska grūbu zupa, kraukšķīgi pupiņu salāti, sildošs lēcu karijs un vēl daudzas īpašas garšas, lai katrs varētu atrast tieši savai gaumei atbilstošākos ēdienus garšīgai trešās nedēļas atslodzei.

Lai veiksmīga tev šī nedēļa!

Tomātu risoto ar baziliku

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!

Lasīt vairāk

Saulainais risoto ar safrānu

Foto: Publicitātes attēli

Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ātrais risoto ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Īsti gardēži rauks degunu un teiks, ka tas nav risoto, jo nav korekta pagatavošana, tomēr to var pagatavot arī šādi. Sātīgi un ļoti gardi!

Lasīt vairāk

Risoto ar sviesta ķirbi un papriku

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Siltie lēcu salāti

Tuvojoties aukstajai sezonai, aizvien biežāk vēlamies sātīgāku ēdienu. Tomēr pēc ēšanas negribam piedzīvot smaguma sajūtu vai kļūt miegaini. 
Šie siltie salāti ir sātīgi un satur ļoti daudz olbaltumvielu, ko nodrošina receptē esošās lēcas. Pateicoties tām, pat no neliela ēdiena daudzuma iespējams iegūt sāta sajūtu un pēc tam ilgi nejust izsalkumu. Ingvers ēdienam piešķir pikantumu. Šie salāti būs lieliski piemēroti ātrām uzkodām.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Lēcu un paprikas salāti

To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar tomātiem un sīpoliem

Zirņu zupa ar tomātiem, iespējams, nav izplatītākā kombinācija, tomēr reizēm der izmēģināt arī ko jaunu! Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Veģetārais kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem asajiem pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem halapenjo pipariem būs īsts pārbaudījums garšas kārpiņām. Nenoliedzami, baudāms un atkārtojams vēl. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rīsi ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Rīsu un pupiņu sacepums ir ļoti ērts ēdiens, ko var ātri pasniegt galdā, jo var sagatavot iepriekš. Šī ēdiena priekšrocība ir noturīga sāta sajūta un vērtīgās olbaltumvielas. Labs risinājums steigas pilnām dienām, kad nav īsti laika stāvēt pie plīts.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Balto pupiņu un paprikas salāti

Foto: Shutterstock

Lēts, ātrs un sātīgs salātu variants - baltās pupiņas ar papriku.

Lasīt vairāk

Pupiņu un lapu kāpostu zupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti

Foto: Shutterstock

Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Ar kuskusu, pupiņām un kukurūzu pildīta paprika

Vienkārša un krāsaina recepte vakariņām - pildītas paprikas, kurās paslēpts kuskuss, kukurūza un konservētas pupiņas. Pasniedz kopā ar pikanto salsas vai kādu jogurta mērcīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika

Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām

Foto: Shutterstock

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!