Pelmeņu vēsture
Lai gan mūsdienās pelmeņi asociējas ar veikalu saldējamās vitrīnās atrodamajiem pusfabrikātiem, kuri diemžēl lielākoties ir visai nebaudāmi, patiesībā mājās gatavoti pelmeņi ir izsmalcināts un gards ēdiens, kura vēsture ir mērāma pat vairākās tūkstošgadēs.
Tāpat kā pasta, arī pelmeņi līdz mums ir atceļojuši no Ķīnas. Šinī valstī pelmeņi tiek pildīti teju ar visu, ko vien iespējams atrast virtuvē, turklāt ķīnieši savus pelmeņus ne tikai vāra, bet izmanto arī zupu gatavošanai, tvaicē un cep. Bet dažādas pelmeņu versijas ir ļoti iecienītas arī daudzās citās pasaules valstīs. Katram pelmeņu veidam un katrai vietai, kurā tos bauda, ir savas tradīcijas.
Pelmeņu gatavošana
Pelmeņu mīkla jāmīca nelielās porcijās, jo tad tā sanāk atsperīgāka un gardāka.
Pildījumam izvēlies liesu malto gaļu. Ja vien negatavosi jēra, vistas vai tītara gaļas pelmeņus, labāk pildījumu veido no jauktas (1:1) liellopa gaļas un cūkgaļas. Svaigai gaļai piemaļot gabaliņu žāvējuma, pildījums iegūs vēl bagātīgāku garšu. Lai vāroties gaļa nezaudētu sulīgumu, pievieno tai nedaudz piena, skāba vai salda krējuma.
Krievijā uzskata, ka gaļas pildījumam jāpievieno tikai sāls, pipari un sīpols. Reizēm mēdz lietot arī kāpātus pētesīļus, dilles vai maltas lauru lapas.
Ķīnieši gaļas pildījumam bieži vien pievieno kapātus dārzeņus, garneles, bambusa dzinumus, sēnes, ingveru, sojas mērci, olas, čili un sezama eļļu.
Kaukāza un Vidusāzijas virtuvēs pelmeņus pārsvarā pilda ar aitas vai jēra gaļu. Gruzijā tradicionāli kā pildijuma piedeva tiek izmantota svaiga kinza un malts kumins, bieži vien maltās gaļas masai tiek pievienota arī kapāta piparmētra - tā pildījumam piešķir atsvaidzinošu noti.
Itālijā pelmeņus sauc par pildītu pastu jeb ravioli vai tortelini. Šinī valstī iecienītākais pelmeņu pildījums ir siers vai rikota, kas tiek papildināts ar spinātiem, zaļumiem un, protams, gaļu, kā arī jūras veltēm. Itāļi bieži vien arī mīklai mēdz pievienot dažādas pieevas un iekrāsot to ar, piemēram, spinātu sulu.
Bet tu vari eksperimentēt arī ar citiem garšaugiem un garšvielām, veidojot sev tīkamākās pildījumu kompozīcijas.
Pelmeņu veidošana
Pelmeņu veidošana ir darbietilpīgākā un nogurdinošākā "pasākuma" daļa. Ja pelmeņi tavās mājās ir iecienīts ēdiens, tad ir vērts iegādāties speciālu metāla veidni pelmeņu gatavošanai - tā nemaksā dārgi, bet palīdz ietaupīt daudz laika.
Dažādās valstīs ir cieņā dažādas forms un lieluma pelmeņi. Piemēram, Gruzijā tos gatavo palielu sainīšu formā lai, pieturot aiz mīklas "astītes", varētu pārkost pelmeni un izsūkt no tā aromātisko buljonu.
Gatavos pelmeņus liec uz miltiem pārkaisītas paplātes. Tad vari tos safasēt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un likt ledusskapja saldētavā.
Pelmeņu pasniegšana
Pelmeņus vari gan cept, gan vārīt buljonā vai eļļā, gan tvaicēt, gan sutināt un pasniegt ar dažādām mērcēm un piedevām. Krievijā pelmeņiem pievieno vien skābu krējumu, tomātu mērci vai etiķi. Ķīnā tos bieži vien bauda ar sojas mērci, rīsu etiķi vai čili eļļu. Savukārt Itālijā ravioli tiek aizdarīti ar siera, sēņu vai citām sātīgām mērcēm.
No pelmeņiem vari pagatavot arī bagātīgu zupu un dažādus sātīgus sacepumus ar sieru un dārzeņiem.