Foto: Shutterstock
Hinkaļi, vontoni, damplingi, manti, ravioli - tā dažādās pasaules valstīs dēvē mums labi zināmos pelmeņus. Pelmeņu gatavošana ir vienkāršs, bet spēku un pacietību prasošs process. Tāpēc, piemēram, sibīrieši uzskata, ka pelmeņi jāgatavo visai ģimenei. Arī tu vari sekot šim pozitīvajam piemēram, papildinot savas saldētavas krājumus ar kādu no mūsu piedāvātajām deviņām nepieklājīgi gardajām pelmeņu versijām.

Pelmeņu vēsture

Lai gan mūsdienās pelmeņi asociējas ar veikalu saldējamās vitrīnās atrodamajiem pusfabrikātiem, kuri diemžēl lielākoties ir visai nebaudāmi, patiesībā mājās gatavoti pelmeņi ir izsmalcināts un gards ēdiens, kura vēsture ir mērāma pat vairākās tūkstošgadēs.

Tāpat kā pasta, arī pelmeņi līdz mums ir atceļojuši no Ķīnas. Šinī valstī pelmeņi tiek pildīti teju ar visu, ko vien iespējams atrast virtuvē, turklāt ķīnieši savus pelmeņus ne tikai vāra, bet izmanto arī zupu gatavošanai, tvaicē un cep. Bet dažādas pelmeņu versijas ir ļoti iecienītas arī daudzās citās pasaules valstīs. Katram pelmeņu veidam un katrai vietai, kurā tos bauda, ir savas tradīcijas.

Pelmeņu gatavošana

Pelmeņu mīkla jāmīca nelielās porcijās, jo tad tā sanāk atsperīgāka un gardāka.

Pildījumam izvēlies liesu malto gaļu. Ja vien negatavosi jēra, vistas vai tītara gaļas pelmeņus, labāk pildījumu veido no jauktas (1:1) liellopa gaļas un cūkgaļas. Svaigai gaļai piemaļot gabaliņu žāvējuma, pildījums iegūs vēl bagātīgāku garšu. Lai vāroties gaļa nezaudētu sulīgumu, pievieno tai nedaudz piena, skāba vai salda krējuma.

Krievijā uzskata, ka gaļas pildījumam jāpievieno tikai sāls, pipari un sīpols. Reizēm mēdz lietot arī kāpātus pētesīļus, dilles vai maltas lauru lapas.

Ķīnieši gaļas pildījumam bieži vien pievieno kapātus dārzeņus, garneles, bambusa dzinumus, sēnes, ingveru, sojas mērci, olas, čili un sezama eļļu.

Kaukāza un Vidusāzijas virtuvēs pelmeņus pārsvarā pilda ar aitas vai jēra gaļu. Gruzijā tradicionāli kā pildijuma piedeva tiek izmantota svaiga kinza un malts kumins, bieži vien maltās gaļas masai tiek pievienota arī kapāta piparmētra - tā pildījumam piešķir atsvaidzinošu noti.

Itālijā pelmeņus sauc par pildītu pastu jeb ravioli vai tortelini. Šinī valstī iecienītākais pelmeņu pildījums ir siers vai rikota, kas tiek papildināts ar spinātiem, zaļumiem un, protams, gaļu, kā arī jūras veltēm. Itāļi bieži vien arī mīklai mēdz pievienot dažādas pieevas un iekrāsot to ar, piemēram, spinātu sulu.

Bet tu vari eksperimentēt arī ar citiem garšaugiem un garšvielām, veidojot sev tīkamākās pildījumu kompozīcijas.

Pelmeņu veidošana

Pelmeņu veidošana ir darbietilpīgākā un nogurdinošākā "pasākuma" daļa. Ja pelmeņi tavās mājās ir iecienīts ēdiens, tad ir vērts iegādāties speciālu metāla veidni pelmeņu gatavošanai - tā nemaksā dārgi, bet palīdz ietaupīt daudz laika.

Dažādās valstīs ir cieņā dažādas forms un lieluma pelmeņi. Piemēram, Gruzijā tos gatavo palielu sainīšu formā lai, pieturot aiz mīklas "astītes", varētu pārkost pelmeni un izsūkt no tā aromātisko buljonu.

Gatavos pelmeņus liec uz miltiem pārkaisītas paplātes. Tad vari tos safasēt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un likt ledusskapja saldētavā.

Pelmeņu pasniegšana

Pelmeņus vari gan cept, gan vārīt buljonā vai eļļā, gan tvaicēt, gan sutināt un pasniegt ar dažādām mērcēm un piedevām. Krievijā pelmeņiem pievieno vien skābu krējumu, tomātu mērci vai etiķi. Ķīnā tos bieži vien bauda ar sojas mērci, rīsu etiķi vai čili eļļu. Savukārt Itālijā ravioli tiek aizdarīti ar siera, sēņu vai citām sātīgām mērcēm.

No pelmeņiem vari pagatavot arī bagātīgu zupu un dažādus sātīgus sacepumus ar sieru un dārzeņiem.

Krievu virtuves klasika - pelmeņi

Foto: Shutterstock
Pašu gatavotie pelmeņi šīs dienas vakariņām vai saldētavā, līdz sakārojas.

Lasīt vairāk

Spinātu ravioli

Foto: Shutterstock
Spinātu ravioli - un mielasts kā īstenā restorānā.

Lasīt vairāk

Pelmeņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock
Pelmeņi ķīniešu gaumē jeb vontoni ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.

Lasīt vairāk

Veģetārie pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Foto: Shutterstock
Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei - veģetārie pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm!

Lasīt vairāk

Ravioli mazie brāļi - 'plin' ar gaļas pildījumu

Foto: DELFI
"Plin" ir tradicionāls itāliešu ēdiens, kas raksturīgs Pjemontas apgabalam. Savulaik pēc bargajām Itālijas ziemām, kad mājas pagrabos vairs nebija palikušas lielas pārtikas rezerves, namamātes gatavoja miniatūrus ravioli tipa "pelmenīšus", kuros pildīja visu, kas saglabājies pieliekamajos kambaros.

Lasīt vairāk

Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci

Foto: Shutterstock
Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku rīta kreftīgā pelmeņu zupa

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pelmeņu zupa ir tieši tas, kas vajadzīgs nākamajā dienā pēc trakas ballītes. Tā ir ātri pagatavojama, sātīga, garda un piepilda vēderu ar mierinošu siltuma sajūtu.

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock
Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!