Foto: Shutterstock
Šķēlēs sagrieztus lavaša rullīšus ir ierasts pasniegt kā auksto uzkodu, taču grilēti lavaša rullīši ir ģeniāls risinājums piknikam pie dabas krūts vai vasarīgai dārza ballītei. Rullīšus vari pagatavot jau iepriekš un pildīt ar teju visu, ko sirds kāro. Pāris minūtes no katras puses uzsildīti uz grila, rullīši kļūs vēl gardāki, it īpaši, ja viena no pildījuma sastāvdaļām būs siers.

Pirms lavaša (vari izmantot arī tortiljas plāksnes) pildīšanas, apsmidzini to ar ūdeni vai ar mitru plaukstu viegli saslapini – šādi lavašs būs elastīgāks un rullējot neplīsīs. Vari pirms rullēšanas iezied lavašu ar kādu mērcīti vai kausēto sieru.

Lavaša pildīšanai vari izmantot gan dažāda veida gaļu (kūpinātu šķiņķi, desas šķēles, apceptas vistas filejas, cūkgaļas vai liellopa gaļas strēmelītes, šķēlītēs sagrieztas vakardienas kotletes, karbonādes vai cepeti, žāvētas vistas šķēles, ceptus šašlikus vai kebabus u.c.), gan jūras veltes (apceptas garneles, marinētas mīdijas, fritētus kalmāru gredzenus u.c.), gan dažādas zivis (kūpinātu, tvaicētu vai mazsālītu lasi, mencas kotletītes, fritētus zivju "pirkstiņus" u.c.).

Bezgaļas variantā lieliski garšos grilēti lavaša rullīši, kas pildīti ar grilētiem dārzeņiem, konservētām pupiņām, sieru, sparģeļiem, omleti vai, piemēram, grilētu halloumi sieru.

Viena no svarīgākajām lavaša rullīšu sastāvdaļām ir pareizi piemeklēta mērce. Šeit vari pašpikot idejas.

Kraukšķīgumu grilētajiem rullīšiem piešķirs salātlapas un dažādi dārzeņi (paprika, seleriju kāti, pakčojs, svaigi, sālīti vai marinēti gurķi, redīsi, pākšu pupiņas, sarkano kāpostu vai burkānu strēmelītes u.c.). Neaizmirsti pievienot arī aromātiskus garšaugus un zaļumus.

Lai pildījums pa malām neveltos ārā un lavaša rullīši neizjuktu, pirms rullēšanas noloki lavaša vai tortiljas sānu malas uz iekšu, kā tas parādīts šajā video.

Viens no vienkāršākajiem, bet tajā pašā laikā vasarīgākajiem un gardākajiem lavaša rullīšu pildījuma veidiem ir šāds: iezied lavašu ar bazilika pesto, izklāj ar salātlapām, izkārto uz lavaša plānas tomātu un mocarellas siera šķēles, papildini visu ar svaiga bazilika lapām. Satin, uzsildi uz grila pāris minūtes no katras puses un izbaudi!

Iedvesmai piedāvājam vēl 14 karsto rullīšu pildījumu idejas. Lai garšīgas tev šīs brīvdienas!

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Asie lavaša uzkodu rullīši ar tunci

Foto: mosfood

Sajauc tunci ar majonēzi, mārrutkiem un sīki sagrieztu sīpolu.

Lasīt vairāk

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt

Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Lavašs ar maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar maltās gaļas pildījumu - gards gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi un olīvām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Čimičanga jeb fritēts burito

Foto: Publicitātes attēls

Pikantie un siltie burito jeb čimičangas. Ar maltās gaļas, pupiņu un kūstoša siera pildījumu. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.

Lasīt vairāk

Lavašs ar siera salātiem

Foto: Shutterstock

Lavašs ar siera salātiem - ātri pagatavojama uzkoda

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi

Foto: Shutterstock

Lavašs ar lasi – kad ciemiņi jau ceļā.

Lasīt vairāk

Lavašs ar krabju nūjiņām

Foto: Shutterstock

Lavašs ar krabju nūjiņām - garda un vienkārši pagatavojama uzkoda.

Lasīt vairāk

Lavašs ar kausētu sieru un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Lavašs ar kausētu sieru un šķiņķi - pa spēkam arī bērniem un jauniešiem.

Lasīt vairāk

Lavašs ar krēmsieru, žāvētu vistu un papriku

Foto: Shutterstock

Ātrajām uzkodām – lavašs ar krēmsieru, žāvētu vistu, papriku un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!