Ideālas klimpas – kā tās pareizi pagatavot un izmantot zupas aizdaram
Foto: Shutterstock

Kad apnicis zupas iebiezināt ar itāliešu makaroniem vai ķīniešu rīsiem, laiks atcerēties, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, un ķerties pie sentēvu metodēm, zupītes aizdaram pagatavojot ķiļķenus vai klimpas. Šoreiz piedāvāsim 10 gardu klimpu zupu receptes un iemācīsim gatavot četru dažādu veidu klimpas ēdienkartes dažādošanai.

Klimpu gatavošanai var izmantot ne vien visu iespējamo veidu miltus, bet arī rīvmaizi, man­nu, mai­zi vai kar­tu­pe­ļus – vār­du sa­kot, teju visu, kas ir pa rokai. Klimpas būt gan lēts un sā­tīgs pa­mat­ēdiens, ja pasniegsi tās ar skābo krējumu vai kādu mērci, gan arī pie­de­va ga­ļas, dār­ze­ņu, ziv­ju vai pie­na zu­pai.

Zupām paredzētajām klimpām var pie­vie­not sa­smal­ci­nā­tus sī­po­lus, ķiplo­kus vai zaļumus, sī­ki sa­griez­tu bekonu vai kūpinātu šķiņķi un dažādas garšvielas. Lai pie­šķir­tu klim­pām in­te­re­san­tā­ku krā­su, tām var pie­vie­not arī biešu sulu, to­mā­tu pas­tu, sablendētus spi­nā­tus, bur­kā­nu bie­ze­ni vai kurkumu.

Spinātu klimpas ar buljonu
Foto: Shutterstock

Klim­pas, kas tiek pie­vie­no­tas zu­pām, var gan vā­rīt at­se­viš­ķi vai arī likt tie­ši zu­pā īsi pirms gatavošanas bei­gām. Ja ir sva­rī­gi, lai bul­jons pa­lik­tu dzidrs, la­bāk vā­rīt klim­pas at­se­viš­ķi. Pievienojot iepriekš nevārītas klimpas zupai, dari to neilgi pirms vārīšanas beigām, pēc brī­ža uzmanīgi ap­mai­sot, lai tās ne­pie­lip­tu pie kat­la di­be­na.

Ja nav pār­lie­cī­bas, vai mīk­lai iz­de­vu­sies pa­rei­zas kon­sis­ten­ces, sākumā liek zupā vie­nu klim­pu. Ja tā šķīst, mīk­lai jā­pie­liek vai­rāk mil­tu, man­nas vai kar­tu­pe­ļu cietes. Ja klimpa šķiet pārāk sīksta un gumijota, mīk­lu var ne­daudz at­šķai­dīt ar ūde­ni vai pie­nu.

Klim­pas var vei­dot dažādos veidos: ar ūde­nī sa­mit­ri­nā­tām ro­kām, likt kat­lā mīk­las pi­ci­ņas ar aukstā ūdenī pamērcētu ka­ro­ti, zupā likt no virtuves dēlīša ar nazi atdalītas mīklas sloksnītes vai iz­berzt mīk­lu virs kat­la caur rup­ju sie­tu.

Vari vienā reizē pagatavot lielāku klimpu daudzumu, salikt uz pa­plā­tes, ie­vie­tot sal­dē­ta­vā un, kad tās sasalušas, pa porcijām sabērt vairākkārt aiztaisāmos plastmasas mai­si­ņos un uz­gla­bāt.

Lasi tālāk un izvēlies, kuru no četriem mūsu piedāvātajiem klimpu veidiem vēlies pagatavot jau šodien pat.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.
Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka