Iepazīsties – bulgurs! 12 receptes ērtā produkta iekļaušanai ēdienkartē

Iepazīsties – bulgurs! 12 receptes ērtā produkta iekļaušanai ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Smalkos kuskusa graudiņus daudzi jau ir iepazinuši un atzinuši par lietošanā ļoti ērtu produktu. Nu pienākusi kārta iepazīt kuskusa "brāli" – pēc struktūras nedaudz raupjāko bulguru. Šis ātri un vienkārši pagatavojamais produkts būs lieliska alternatīva "mūžīgajiem rīsiem, griķiem vai makaroniem". Turklāt bulgura graudiņi vienlīdz labi garšos gan siltā veidā – kā piedeva pamatēdienam, gan nākamajā dienā, kad varēsi tos pievienot salātiem.

Gan kuskuss, gan bulgurs tiek gatavots no cieto kviešu miltiem. Gatavojot bulguru, kviešu graudi tiek attīrīti, tvaicēti, žāvēti un samalti īpašās akmens dzirnavās. Svarīgi, ka šīs apstrādes laikā bulgurs nezaudē graudos esošos vitamīnus.

Ja kuskusu pietiek vien pārliet ar verdošu ūdeni un zem vāka uzbriedināt, tad pēc struktūras raupjāko bulguru pēc pārliešanas ar ūdeni vai buljonu jāpavāra 3-4 minūtes un tad zem vāka jāuzbriedina.

Bulguram nav izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai bieži izmanto dažādus buljonus, eļļas, sviestu, garšvielas, kapātus garšaugus, zaļumus, dārzeņus, žāvētus augļus, sēklas un riekstus – mazie graudiņi gluži kā sūklis sevī uzsūks visu pievienoto sastāvdaļu garšas. Piemēram, ja pirms pārliešanas ar verdošu ūdeni pievienosi bulguram smalki sarīvētu citrona miziņu un citrona sulu, iegūsi bezgala aromātisku citronu bulguru. Tādā pat veidā izmantojot apelsīnu, iegūsi bulguru ar maigu apelsīnu aromātu. Visbiežāk izmantotie zaļumi bulgura aromatizēšanai ir smalki sakapāti pētersīļi un piparmētra, kas piešķirs īpašu svaigumu.

Bulguru vari izmantot ne vien kā gardu piedevu pamatēdienam, bet arī pievienot maltās gaļas masai, gatavojot pildītos piparus vai kāpostu tīteņus, izmantot zupu iebiezināšanai – gluži kā rīsus, grūbas vai miežu putraimus, un pat aizstāt ar bulgura graudiņiem rīsus, gatavojot plovu.

Ar tikko gatavotu vai jau atdzisušu aromatizētu bulguru vari papildināt gan svaigu, gan grilētu vai tvaicētu dārzeņu salātus – šis produkts piešķirs dārzeņu salātiem sātīgumu un jaunas garšas nianses. Tas, cik daudz bulgura pievienot salātiem, ir gaumes jautājums – vienkārši eksperimentē, līdz atradīsi sev tīkamākās salātu proporcijas.

Vispopulārākie salāti ar bulgura piedevu ir arābu tabulē, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu.

Parasti bulgura salātu aizdaram tiek izmantota citronu vai laimu sula un kāda šļuciņa labas kvalitātes olīveļļas, bet šāda veida salāti lieliski garšos arī ar vieglu mērci uz bezpiedevu jogurta bāzes, kas papildināts ar rīvētu svaigo gurķi un ķiplokiem. Ja vēlies nobaudīt īsteni kreptīgus salātus, papildini tos ar sieru, vārītu vistas fileju, tunci savā sulā, tvaicētu lasi vai sviestā apceptām garnelēm.

Nu gan ir laiks no runām ķerties pie darbiem un pagatavot kādu no mūsu sarūpētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka