Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkos kuskusa graudiņus daudzi jau ir iepazinuši un atzinuši par lietošanā ļoti ērtu produktu. Nu pienākusi kārta iepazīt kuskusa "brāli" – pēc struktūras nedaudz raupjāko bulguru. Šis ātri un vienkārši pagatavojamais produkts būs lieliska alternatīva "mūžīgajiem rīsiem, griķiem vai makaroniem". Turklāt bulgura graudiņi vienlīdz labi garšos gan siltā veidā – kā piedeva pamatēdienam, gan nākamajā dienā, kad varēsi tos pievienot salātiem.

Gan kuskuss, gan bulgurs tiek gatavots no cieto kviešu miltiem. Gatavojot bulguru, kviešu graudi tiek attīrīti, tvaicēti, žāvēti un samalti īpašās akmens dzirnavās. Svarīgi, ka šīs apstrādes laikā bulgurs nezaudē graudos esošos vitamīnus.

Ja kuskusu pietiek vien pārliet ar verdošu ūdeni un zem vāka uzbriedināt, tad pēc struktūras raupjāko bulguru pēc pārliešanas ar ūdeni vai buljonu jāpavāra 3-4 minūtes un tad zem vāka jāuzbriedina.

Bulguram nav izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai bieži izmanto dažādus buljonus, eļļas, sviestu, garšvielas, kapātus garšaugus, zaļumus, dārzeņus, žāvētus augļus, sēklas un riekstus – mazie graudiņi gluži kā sūklis sevī uzsūks visu pievienoto sastāvdaļu garšas. Piemēram, ja pirms pārliešanas ar verdošu ūdeni pievienosi bulguram smalki sarīvētu citrona miziņu un citrona sulu, iegūsi bezgala aromātisku citronu bulguru. Tādā pat veidā izmantojot apelsīnu, iegūsi bulguru ar maigu apelsīnu aromātu. Visbiežāk izmantotie zaļumi bulgura aromatizēšanai ir smalki sakapāti pētersīļi un piparmētra, kas piešķirs īpašu svaigumu.

Bulguru vari izmantot ne vien kā gardu piedevu pamatēdienam, bet arī pievienot maltās gaļas masai, gatavojot pildītos piparus vai kāpostu tīteņus, izmantot zupu iebiezināšanai – gluži kā rīsus, grūbas vai miežu putraimus, un pat aizstāt ar bulgura graudiņiem rīsus, gatavojot plovu.

Ar tikko gatavotu vai jau atdzisušu aromatizētu bulguru vari papildināt gan svaigu, gan grilētu vai tvaicētu dārzeņu salātus – šis produkts piešķirs dārzeņu salātiem sātīgumu un jaunas garšas nianses. Tas, cik daudz bulgura pievienot salātiem, ir gaumes jautājums – vienkārši eksperimentē, līdz atradīsi sev tīkamākās salātu proporcijas.

Vispopulārākie salāti ar bulgura piedevu ir arābu tabulē, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu.

Parasti bulgura salātu aizdaram tiek izmantota citronu vai laimu sula un kāda šļuciņa labas kvalitātes olīveļļas, bet šāda veida salāti lieliski garšos arī ar vieglu mērci uz bezpiedevu jogurta bāzes, kas papildināts ar rīvētu svaigo gurķi un ķiplokiem. Ja vēlies nobaudīt īsteni kreptīgus salātus, papildini tos ar sieru, vārītu vistas fileju, tunci savā sulā, tvaicētu lasi vai sviestā apceptām garnelēm.

Nu gan ir laiks no runām ķerties pie darbiem un pagatavot kādu no mūsu sarūpētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar vistu, bulguru un spirgtu laima mērci

Nereti dzirdēts, ka no salātiem jau nevar paēst. Kliedēsim šo mītu, piedāvājot sātīgu silto salātu recepti, bet tie itin labi ies pie dūšas arī auksti. Ar sastāvdaļām droši drīkst variēt, pievienojot, piemēram, marinētus gurķus vai šampinjonus, bet bulguru aizstājot ar kvinoju vai kuskusu.

Lasīt vairāk

Restorāna cienīga maltīte 30 minūtēs – reņģes kraukšķīgā panējumā ar citronu bulguru

Foto: DELFI
Restorāna cienīgs ēdiens, ko varēsi pagatavot nieka pusstundas laikā, liekot visiem domāt, ka esi īsts pavārmākslas eksperts. Panko rīvmaize reņģēm piešķirs īpašu kraukšķīgumu, kas īpaši labi saderēsies ar citronu bulgura skābenajiem graudiņiem un viegli saldajiem karamelizētajiem ķirštomātiem.

Lasīt vairāk

Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru

Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru

Rudenīgi koši un aci priecējoši salāti ar sarkanā kāposta, paprikas un burkānu piedevu. Aromātiskais bulgurs salātiem piešķir īpašu sātīgumu, tādēļ tos vari izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā vieglu pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem

Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu tīteņi ar malto gaļu un burkāniem

Foto: Shutterstock
Kāpostu tīteņi ir gaužām vienkāršs un ikdienišķs ēdiens, kas reizi pa reizei tiek celts galdā daudzu latviešu mājās. Bet reti kurš ir iedomājies, ka, pagatavojot tīteņus neierastākā veidā, piemēram, no sarkanā kāposta ar burkāniem un rozā pipariem, tie būs arī īsta svētku galda rota.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Bulgura, fetas un ziedkāpostu salāti

Kad lapu salātus esi noēdies līdz ūkai, bet jāpieveic gan tomāti, gan ziedkāposti, gan zaļumu saišķis, vērts pagatavot šos vieglos vasaras salātus. Un ar sastāvdaļām drīkst variēt, piemēram, likt trekno fetas sieru vai liesāko salātu sieru. Ziedkāpostu var aizstāt ar brokoli.

Lasīt vairāk

Ātrais bulgurs ar vistu, tomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock
Aromātisks un ātri pagatavojams ēdiens, ko baudīt pusdienu reizē vai celt galdā vakariņās. Sulīgi vistas gabaliņi mijas ar bulgura graudiņiem, kas piesūkušās ar citronu, ķiploku, kanēļa, olīvu un tomātu sulīgo garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar bulguru un fetas sieru

Salāti lielai daļai asociējas ar ēdienu, kas nepietiekami remdē ēstgribu. Tomēr tā nebūs tad, ja tie sastāv no sātīgām sastāvdaļām un ir silti, kā šajā receptē.

Lasīt vairāk

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!