Foto: Shutterstock

Sparģeļi jau sen vairs nav nekas svešs mūsu garšu kārpiņām – ēdieni ar šo dārzeni iekarojuši ne vien stabilu vietu dažādos restorānos un kafejnīcās, bet arī veikalu plauktos un pat tirgū. Un nu jau iespējams iegādāties arī Latvijā audzētus sparģeļus. Lai sparģeļu laiku pavadītu garšīgi, tie vien jāsteidz pagatavot!

Vislabākie sparģeļi būs tie, kas ir stingri, neizskatās apvītuši un kam ir izteiksmīga, spilgta krāsa. Sparģeļus var gan vārīt, gan cept, gan tvaicēt un pat ēst svaigus, ja tā tīk. Pirms gatavošanas sparģeļus nomazgā, nedaudz nomizo un nogriež to galiņus.

Visgardākie šie dārzeņi būs blanšēti un pēc tam viegli apcepti sviestā. Klasiska kombinācija ir vārīti sparģeļi ar Holandes mērci. Bet kulinārie eksperimentētāji var mēģināt pagatavot no tiem sacepumu no olu un piena mīklas. Viena no portāla "Tasty.lv" favorītreceptēm ir vienkāršā uzkoda – sparģeļi, kas ievīstīti šķiņķa šķēlītēs. Pamēģini arī tu!

Kur meklēt Latvijā audzētus sparģeļus? Viena no iespējām ir "Kalnienas sparģeļi". Nākamais pasūtījums notiks 13. maijā, plašāka informācija audzētāju mājaslapā.

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm

Foto: Shutterstock

Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!