Foto: Shutterstock
Kraukšķīgas ķiploku brusketas un zeltaini krostini grauzdiņi ar visneiedomājamākajiem papildinājumiem Itālijā ir atrodami gan restorānu ēdienkartēs, gan gozējas uz galda mājas ballītēs. Un, kāds gan tur brīnums, jo, pirmkārt – šis uzkodas ir supervienkārši pagatavojamas, otrkārt – tik kārdinoši fotogēniskas, ka mutē sariešas siekalas jau skatoties vien, treškārt – debešķīgi gardas un, kas pats galvenais – garšu variācijām nav ne gala, ne malas. Vai tiešām tevi vēl jāpārliecina sevi palutināt ar gardajām kraukšķmaizītēm jau šodien pat?

Pirms ķeries pie gatavošanas, nenāks par ļaunu uzzināt, kādi tad ir pamatprincipi, kas jāievēro, gatavojot abu veidu kraukšķmaizītes.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Krostini (crostini) tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "mazs grauzdiņš", skaidro portāls "Foodnetwork". Tas ir visai precīzs šīs uzkodas apzīmējums, jo krostini tiešām ir neliela grauzdētas maizes šķēlīte, kas parasti tiek pārziesta ar olīveļļu. Par krostini Itālijā mēdz dēvēt arī grauzdiņus, ko pievieno zupām un salātiem, kā arī nelielas uzkodu maizītes no grauzdētās maizes šķēlēm, kas papildinātas ar garnelēm, sieru, sardīnēm, pastēti vai citiem labumiem.

Foto: DELFI

Brusketas (bruschetta) nosaukums atvasināts no itāļu "bruscare", kas tulkojumā nozīmē "cept virs oglēm". Brusketas ir Itālijas virtuvei raksturīgi ķiploku grauzdiņi, ko iegūst, grauzdētas maizes šķēlītes devīgi ieziežot ar ķiploka daiviņu un pārslakot ar kvalitatīvu olīveļļu. Grauzdiņus pārkaisa ar sāli un pipariem un pasniedz siltus kā uzkodu vai izmanto kā pamatu uzkodu maizītēm. Tikai jāņem vērā, ja krostini var papildināt gan ar saldiem, gan sāļiem produktiem, tad, paturot prātā, ka brusketas tiek ieziestas ar ķiploku, jāpiedomā par pārējo sastāvdaļu saderību.

"Tasty" recepšu krājumā atradīsi 12 itāliešu iecienīto uzkodu maizīšu receptes, lai rosinātu savu iztēli arvien jauniem garšu eksperimentiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!