Foto: Shutterstock
Par tveici noteikti nevar sūdzēties Vidusjūras zemes, un par to droši vien varam vien apskaust tos, kas tur dzīvo, taču kādu labumu no silto zemju iemītniekiem varam aizlienēt arī mēs, un tā ir virtuve. Ja nav iespējas ceļot uz Franciju, Itāliju, Grieķiju vai citām saulainajām zemēm, pagatavo kādu šejieniešu ēdienu un vismaz ar garšu kārpiņām izjutīsi īstenu baudu.

Ja kaut reizi būts kādā no Vidusjūras zemēm, noteikti piekritīsi tam, ka ir vērts doties uz saulainajām valstīm kaut vai tikai ēdiena dēļ. Vai tas ir noskaņas vai saules siltumu uzņemto augļu un dārzeņu dēļ, bet itin viss garšo lieliski. Krēmīgs risoto, bagātīgā mērcē pasniegta pasta, kārdinoši sacepta lazanja, svaigie grieķu salāti, atspirdzinošais gaspačo, un ne tikai. Ēdienu tik daudz, ka ik dienu varētu gatavot ko jaunu un pat tad nepagūtu izmēģināt līdz vasaras beigām visu iespējamo.

Iedvesmojoties no Vidusjūras virtuves, apkopojām iecienītas ''Tasty'' receptes, kas palīdzēs ar garšas kārpiņām sajust saulaino Itāliju, šarmanto Franciju, krāsaino Grieķiju un karstasanīgo Spāniju. Starp receptēm atradīsi gan kaut ko kreptīgāku un sātīgāku, gan karstām vasaras dienām piemērotāku, kad neko daudz ēst negribas. Piemēram, grieķu salāti, ratatujs un gaspačo būs pašā laikā neliela izsalkuma remdēšanai, savukārt pasta, lazanja, musaka un garneles saldā krējuma mērcē būs smeķīgāki ēdieni laiskai baudīšanai.

Lai vasara ienāk virtuvē!

Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Bujabēze - karaliska jūras velšu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.

Lasīt vairāk

Tomātu risoto ar baziliku

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.

Lasīt vairāk

'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā

Foto: DELFI

Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Pasta 'Pappardelle' ar mocarellu un baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Daudziem cilvēkiem, kuri dzird vārdu "pasta", pirmā asociācija ir Itālija, un ne velti, jo, kā teicis slavenais pavārs Džordžo Lokatelli (Giorgio Locatelli), katrs itālis par 2/3 ir veidots no pastas. Ne visi prot atšķirt pastas veidus un apzināties, cik to patiesībā ir daudz un dažādu, bet, neskatoties uz to, atzinīgi novērtē šīs piedevas garšas īpašības, it īpaši savienojumā ar gardajām mērcēm. Šoreiz "Double Coffee" piedāvā Jums pašiem pagatavot izsmalcinātu restorāna ēdienu – pastu "pappardelle" ar mocarellas sieru un baziliku.

Lasīt vairāk

Pica ar mocarellu, anšoviem un olīvām Neapoles gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinošas rauga mīklas picas ar tomātu pastu, mocarellu, anšoviem un olīvām. Interesantākai garšai pievieno arī kaperus.

Lasīt vairāk

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Spinātu ravioli

Foto: Shutterstock

Spinātu ravioli - un mielasts kā īstenā restorānā.

Lasīt vairāk

Minestrone mājas gaumē

Foto: DELFI

Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar avokado un vārītu paipalu olu

Foto: Shutterstock

Skaists galda papildinājums – vienkārši pagatavojams laša tartars ar avokado un paipalu olu.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām

Foto: Shutterstock

Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Video: Itāļu salāti 'Panzanella' baudīšanai ar šašliku

Līdz ar silto dienu atnākšanu dārzos, terasēs un pagalmos savu darbu beidzot varēs darīt grils, sulīgi apcepot desiņas, šašliku un citus labumus. Taču pie pamatīgās gaļas vajadzētu ko sulīgu un svaigu, tad nu salikumā ar grilētu gaļu izcili labi garšo tradicionālie itāļu salāti ''Panzanella'', kuru itin vieglo pagatavošanu video atrāda Jolanta no "Grila skolas".

Lasīt vairāk

Tomātu pica provansiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.

Lasīt vairāk

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press

Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Foto: Shutterstock

Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Paelja ar vistu, citronu un jūras veltēm

Foto: Shutterstock

Paelja - baudījums jūras produktu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Pasta ar kraukšķīgu prošuto šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Vida Press

Šķiet, nav otra tik pateicīga ēdiena kā pasta - dažādo mērču un piedevu variācijas sniedz iespējas teju katru dienu ēst pavisam citādāku makaronu ēdienu! Šai dienai - ļoti ātra un vienkārša ideja - tagliatelle pasta ar zaļajiem zirnīšiem un prošuto šķiņķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Makaroni krēmīgā saulē kaltētu tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Pusdienas vai vakariņas, makaroni sātīgai maltītei vienmēr ir laba doma. Ierastie makaroni garšos pavisam citādāk, ja pagatavosi mērci no saldā krējuma un saulē kaltētiem tomātiem.

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Melones salāti ar vītinātu šķiņķi

Klasiska itāļu uzkoda - sulīgas un saldas melones šķēles ar Parmas šķiņķi un balzamiko mērci. Parmas šķiņķi var aizvietot ar jebkuru citu vītinātu cūkgaļas šķiņķi, kas sagriezts plānās šķēlēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!