Foto: Shutterstock

Kad atlikušas vien pāris dienas līdz Vecgada vakaram, un priekšā gatavošanās jestrai ballītei, nedrīkst aizmirst arī par uzkodām, ko pasniegt viesiem. Tāpēc, lai, šampanieša upēm plūstot, būtu arī kas klāt, ko piekost izsalkušajiem, esam atlasījuši 16 gardas sāļo un saldo uzkodu receptes, kas palīdzēs dzirkstošo dzērienu baudīt ne-tukšā dūšā.

Par zināmu klasiku varam saukt mazās kanapē maizītes, ko ir tik viegli paņemt rokās, un apēst ar diviem nelieliem kumosiem. Uz mazajām maizītēm liekamas kā sātīgas pastētes, tā dažādi krēmi un pat kaviārs. Dzirkstošajam vīnam lieliski piestāvēs arī bekona šķēlītēs ievīstīti žāvētie augļi, piemēram, dateles un plūmes.

Nav noslēpums, ka svinīgās reizēs jāizvēlas arī jūras veltes un produkti, tāpēc svētku noskaņās var pagatavot dažādas uzkodas ar garnelēm – garneļu iesmiņus, laima sulā noturētas garneles, panētas garneles un ko tik vēl ne. Tāpat svētku galdu papildinās arī olu uzkodas un gaļas uzkodas. Bet kā mazu starteri svinībām var pasniegt arī nelielas kūciņas un saldos groziņus.

Lai dzirkstoši un gardi svētki!

Avokado krēms ar kaviāru

Foto: Shutterstock

Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.

Lasīt vairāk

Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu - mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar kazas sieru un spinātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaista un sātīga uzkoda, kurā draudzīgi savienojušies smalki pagatavoti komponenti. Uz vienkārša grauzdiņa virsū liktas skaistas, apceptas sēnes ar kazas sieru, sviestā sutinātiem spinātiem, un gardu bazilika mērci.

Lasīt vairāk

Melno plūmju un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Melnās plūmes satītas bekonā un krāsnī kraukšķīgi apceptas ir perfektas, nelielas startera uzkodiņas, kuru pagatavošanai būs vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas. No dotā daudzuma sanāks 27 tīstoklīši.

Lasīt vairāk

Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Foto: Shutterstock

Neparasta ideja vieglai uzkodai, kas nākusi no vīna un tapu bāra "D'vine" pavāru Līgas Podkaļukas un Viktora Manuela Barahasa Garsijas krājumiem. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock

Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs.

Lasīt vairāk

Pankūku rullīši ar lasi

Foto: Shutterstock

Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā garneļu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazā uzkoda jautrai ballītei. Šoreiz garneles vajadzīgas visā to krāšņumā – ar astītēm un acīm, kas padara šo uzkodu vēl jo skaistāku. Bet garšu atspirdzinās laima sula un čili mērce.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu plaucētās mīklas uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgas un gardas plaucētās mīklas bumbiņas, kurās paslēpušies gardi kūpināta laša gabaliņi un dilles. Uzkodas pasniedz kopā ar kādu sinepju, diļļu, jogurta vai krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Vīnā vārītas mīdijas beļģu gaumē

Foto: Shutterstock

Aromātiska uzkoda, kuru patīkami knibināt, piedzerot aukstu baltvīnu. Turklāt ļoti ātri pagatavojama, īpaši, ja mīdijas ir jau nomazgātas un atbrīvotas no "bārdām".

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock

Crostino ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatai) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Griljāžas groziņi jeb Florentīni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi rieksti, mīksti ķirši un stingra brūnā cukura karamele maigas šokolādes groziņā. Griljāžas groziņi jeb florentīni piestāv ne tikai svētku laikam, bet būs arī lieliska dāvaniņa tuviniekiem un draugiem.

Lasīt vairāk

Mandeļu un riekstu pralinē groziņi

Foto: Shutterstock

Fantastiskie mazie groziņi ar sviestainu pralinē riekstu pildījumu ne tikai krāšņi greznos jebkuru deserta galdu, bet kumosa lieluma groziņi ļaus našķoties, īpaši nesasmērējot pirkstus ar karameli. Groziņiem tiek izmantots smilšu mīklas variants, kas ir plastiskāks un vieglāk veidojams nekā tradicionālā cepumu mīkla. Groziņiem kā formu var izmantot arī riekstiņu cepumu formiņas.

Lasīt vairāk

Bostonas krēma kūciņas

Foto: Shutterstock

Burvīgas, viena kumosa biskvīta mīklas kūciņas, pildītas ar olu krēmu un glazētas ar tumšo šokolādi. Šo kūciņu cepšana ir darbietilpīga, bet tās ir tā vērtas, lai piepūlētos un īpašos gadījumos izceptu šos ļoti glītos kārumus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!