Foto: Shutterstock
Atceros, bērnībā, kad ēdām pirmos jaunos kartupeļus no sava dārza, mamma mums ar brāli viegli uzsita ar ēdamkaroti pa pieri – jo tad būšot laba kartupeļu raža. Un arī tagad, ik gadu, kad jūnijā baudām pirmos tupenīšus, cenšos šo varbūt nedaudz smieklīgo rituālu atkārtot.

Viens, divi, trīs… Nu, labi, dod arī ceturto un piekto! Vislabākie, šķiet, ir tie mazie bumbulīši, vārīti ar visu plāno un trauslo miziņu, pasniegti ar svaigām dillēm un sviestu. Kad pirmie jauno kartupeļu prieki izbaudīti, var ķerties arī pie kā sarežģītāka, papildinot maigo garšu ar dažādiem akcentiem. Kurš gan spēj atteikties no vasaras klasikas – jaunajiem kartupelīšiem ar gaileņu mērci un mazsālītiem gurķīšiem?

Bet kamēr gailenes vēl pieejamas vien dažos mežos un silos, kā arī tirgū par bargu naudu, ļaujies citiem eksperimentiem! Palutini ģimeni brīvdienu rītā ar jauno kartupeļu omleti, ko tagad nereti mēdz smalki dēvēt par fritatu, pagatavo vācu kartupeļu salātus ar mazsālītiem gurķēniem vai izmēģini kartupeļus Vidusjūras gaumē – ar tomātiem. Bet, ja prāts nesas uz pīrāgiem, izmēģini sāļo kārtainās mīklas plātsmaizi jeb tarti ar jaunajiem kartupeļiem. Lai labi garšo!

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Kārdinoši, kraukšķīgi un gardi tīstoklīši. Lieliski saderēs ar salātiem, biezpiena un krējuma mērci vai arī būs garšīgi vienkārši tādi, kā ir. Tā kā bekons kartupelim iedos gan treknumiņu, gan sāli, tad šo uzkodu var pagatavot burtiski no divām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgi jauno kartupeļu salāti, kurus var pasniegt vienus pašus kā vieglu uzkodu dienas vidū vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Kartupeļu salātus pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, viegli siltus, bet tos var arī atdzesēt un pasniegt aukstus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu čipsi

Ko taisa no kartupeļiem? Frī, frī - skan pirmā bērnu atbilde. Ak, nu tipiski, ja prasu, kā gatavosim kartupeļus - atbilde bieži ir - cepsim frī. Ko vēl taisa? Kartupeļu miltus. Labi. Un ko vēl? - Vārītus kartupeļus. Bet no kā tad čipsus taisa? - No kāpostiem. - Bet tos, kas veikalā nopērkami? - No kukurūzas. - Velns, kā man neiet. Jā, pareizi - tos čipsus, ko tētis šad tad nopērk, tos taisa no kukurūzas, un mēs taisām čipsus no kāpostiem, bet īstenībā čipsi, ko visbiežāk cilvēki pazīst, - tie ir no kartupeļiem. - Jā, pareizi, kartupeļu čipsi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!