Foto: Shutterstock

Daudzu eksotisku un austrumniecisku ēdienu recepšu pamatā ir kokosriekstu piens, ko pievieno gan zupām un mērcēm, gan desertiem un dzērieniem. Katrā veikalā diez vai varēs iegādāties bundžiņas ar kokosriekstu pienu, tomēr pastāv iespēja to pagatavot pašiem, iesaka laikraksta Latgales Laiks Pūra lādes padomu veidotāji, piedāvājot divas metodes, kā pašiem pagatavot kokosa pienu.

Pirmā metode - no kokosriekstu skaidiņām. Tās ber traukā, aplej ar divreiz lielāku daudzumu karsta ūdens un sablendē. Gatavo masu caur sietiņu vai marli kārtīgi nospiež. Piens sanāk samērā krēmīgs.ja nav paredzēts uzreiz izlietot visu daudzumu, to var pāris dienas glabāt ledusskapī. Ja piens noslāņojas, to atliek tikai saskalināt.

Otrā metode - no veseliem kokosriekstiem. Jāpiebilst, ka riekstā esošais šķidrums nav piens. Kokosriekstu piens veidojas no baltā, stingrā rieksta, ko sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un vāra ūdenī vai pienā, līdz veidojas krēmīga substance.

Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha

Foto: Shutterstock
Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena un laima krēms ar mango

Foto: Shutterstock
Superīgākais kokosriekstu piena un laima krēms, kas izcili garšo, pasniegts ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena un zemeņu saldējums

Īpaši veselīgs saldējums, kuru var baudīt arī vegāni un cilvēki ar laktozes nepanesamību. Bet garšos noteikti arī visiem pārējiem. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindas virtuve" autore Linda.

Lasīt vairāk

Tostermaizes olā ar grilētiem citrusaugļiem

Foto: Vida Press
Ja aptrūkušās idejas brokastu maltītei, iespējams, noderēs šī recepte, kurā senu bērnības kārumu - olā mērcētu un apceptu maizīti papildina neparasti sagatavoti citrusaugļi.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Rīsu un kokosa piena pudiņš

Ātri pagatavojama rīsu un kokosriekstu piena pudiņa recepte, ko piedāvā veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pistāciju un kokosriekstu konfektes

Man patīk pistāciju rieksti. Kādreiz gan pazinu tikai čaulās un sālītus, un tie man ļoti garšoja, bet izrādās, veikalos var atrast arī izlobītus no čaulām un nesālītus. Lūk, arī atbilde uz manu kādreizējo jautājumu - kā var pietikt pacietības lobīt ārā pistācijas, lai pievienotu tās ēdieniem.

Lasīt vairāk

Vista un garneles kokosriekstu pienā

Foto: Shutterstock
Vista - garneles kokosriekstu pienā eksotisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Banāni kokosriekstu pienā

Foto: Shutterstock
Vienkāršs, bet tajā pašā laikā neparasts deserts, kurš atceļojis no Taizemes.

Lasīt vairāk

Rīsu jeb stikla nūdeles ar jūras produktiem

Foto: Shutterstock
Rīsu jeb stikla nūdeles ar jūras produktiem - izsmalcināta maltītei 15 minūtēs.

Lasīt vairāk

Rīsi ar ananāsiem un kokosriekstu pienu

Foto: Shutterstock
Austrumnieciska recepte - rīsi ar kariju, kokosriekstu pienu un ananasiem.

Lasīt vairāk

Kokosa pienā sautēta zivs

Foto: Shutterstock
Zivs ar kokospienu vislabāk garšos ar rīsiem.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu - iebiezinātā piena bumbiņas

Foto: Shutterstock
Kokosriekstu - iebiezinātā piena bumbiņas pagatavot pa spēkam būs arī bērniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!