Foto: Shutterstock
Ne viena vien recepte pieprasa izmantot rīvmaizi. Taču tā ne vienmēr ir pa rokai, tāpēc tā vietā, lai steigtos uz veikalu un pirktu jau gatavu, nereti vairākus mēnešus plauktā nostāvējušu rīvmaizi, to itin viegli vari pagatavot pats. Jāizvēlas tikai īstā maize.

Paša gatavotā rīvmaize garšos daudz labāk, nekā tā, kas nopērkama veikalos. Galvenais, kas jāatceras – jāizmanto maize, kas nav sasmakusi. Rīvmaizes gatavošanai var izmantot gan rupjmaizi, gan saldskābmaizi, gan baltmaizi. No cietas maizes sanāks sausa rīvmaize, kas noderēs rupjmaizes kārtojumam, gaļas panēšanai vai sacepumu virskārtām.

No svaigas baltmaizes var pagatavot lielisku un mīkstu rīvmaizi, kas atgādinās sniegpārslas, ar kuru gatavot dažādas uzkodas, piemēram, sieru rīvmaizē, cukīni rīvmaizē vai vistas gabaliņus panējumā. Svaigo rīvmaizi izmanto arī maltās gaļas ēdieniem, piemēram, pievienojot to kotletēm – tad tās arī labāk saturēsies kopā.

Ja rīvmaizes gatavošanai izmanto maizi, kas vēl nav pilnībā sacietējusi, to var sasmalcināt, izmantojot maizes nazi. Viss kas jādara – jānogriež maizes šķēlītēm garoziņas un sīki jāsasmalcina. Jāievēro, lai maize būtu sausa, citādi drumslas nesanāks birstošas un tās var salipt kopā.

Lai maizi padarītu sausāku, tās šķēlītes un gabaliņus saliek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Tās ātrāk izžūs un sacietēs, ja tiks izklātas vienā kārtā. Maizi liek cepties cepeškrāsnī 150 grādos aptuveni 10 līdz 15 minūtes. Kad pagājusi puse no cepšanas laika, maizi apgriež otrādi, lai tā vienmērīgi izkaltu. Pēc tam ņem laukā no krāsns un ļauj tai atdzist.

Smalkas rīvmaizes pagatavošanai izmanto virtuves blenderi – sausos maizes gabaliņus salauž un samet blendērī, ļaujot tam sasmalcināt to. Var izmantot arī virtuves kombainu un kafijas dzirnaciņas. Jo ilgāku laiku maizi smalcināsi, jo smalkāka tā sanāks. Tāpēc, ja rīvmaize nepieciešama rupja, to smalcina īsu brīdi, rūpīgi vērojot līdzi, lai rīvmaize nekļūtu pārāk smalka.

No sakaltušās maizes vari gatavot tik daudz rīvmaizes, cik sanāk, un neuztraukties, ja neizlietosi visu uzreiz. No četrām maizes šķēlēm var pagatavot aptuveni tasīti rīvmaizes. Pāri palikušo rīvmaizi uzglabā plastmasas traukā vai maisiņā, tumšā un sausā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!