Foto: Shutterstock

Brīvdienās nav nekā jaukāka par mirkli, kad var baudīt nesteidzīgu gatavošanu virtuvē, gardas maltītes un mutē kūstošus desertus. Kapkeiki jeb glazūrkūciņas pavisam noteikti ir viens no tiem saldajiem ēdieniem, kas ir ne tikai gards, bet arī ērti ēdams. Un kā pierāda plašais recepšu klāsts – pagatavošanas iespējas ir teju bezgalīgas.

Jāatgādina, ka mafini un kapkeiki pavisam noteikti nav viens un tas pats. Kāda tad ir atšķirība starp abiem saldajiem ēdieniem? Mafini jeb kēksiņi ir mīklas izstrādājums, kuram pa virsu nav nekā, vai uzbērtas sausās sastāvdaļas, piemēram, pūdercukurs, rozīnes, mandeļu skaidiņas un citas.

Mafins par kapkeiku jeb glazūrkūciņu top brīdī, kad gardās mīklas pamatnes tiek izdekorētas ar mitru, saldu un gaisīgu glazūru, kas pagatavota no sviesta, olu dzeltenumiem, olu baltumiem, svaigā siera vai kā cita. Tāpēc, ka mazajai kūciņai papīra formiņā ir grezna "cepurīte", droši var saukt to par glazūrkūciņu.

Kā dekorēt glazūrkūciņas?


Kad saldais krēms, kas tiks ziests uz kūciņām gatavs, to sapilda konditorejas maisiņā, ar galā uzliktu vēlamās formas uzgali. Parasti izmanto trīs – parasto apaļo uzgali, lai veidotu apaļas krēma cepurītes vai mākonim līdzīgu, gaisīgu spicīti.

Ar zvaigznītes uzgali, veicot veiklas spirālveida kustības, ziež augstu, stingru glazūras tornīti, sauktu arī par "the soft serve" jeb maigo servējumu.

Bet sešstaru zvaigznītes uzgalis (reizēm apzīmēts ar 1M), palīdzēs uz kūciņas uzziest skaistas sviesta krēma rozītes, glazūru spiežot vienā līmenī uz visas kēksiņa virsmas.

Protams, ir daudz un dažādu konditorejas uzgaļu, tāpēc, kad roka ietrenēta pamata tehnikās, var pamēģināt ko sarežģītāku. Galvenais – gatavot un mēģināt!

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Piemēram, par pamatu ņemot vienkāršu kēksiņu recepti un sviesta glazūras recepti, var pagatavot gardas šokolādes kūciņas, kūciņas ar skaistu glazūras taureni, kapkeikus ar olbaltuma cepurīti, klasiskas vaniļas kūciņas, izcili skaistas saulespuķu kūciņas vai vienkāršus mafinus, kam pa virsu liktas žāvētas ogas. Pagatavo mīklas pamatnītes, sadali glazūru nelielās porcijās, pievieno atšķirīgās sastāvdaļas un no 12 viena veida kēksiņiem pagatavo sešus dažādus!

Kārdinošie saulespuķu kēksiņi ar sviesta krēma glazūru

Nekas tā neatgādina par vasaras sauli un siltumu, kā lielās saulespuķu galvas. Tāpēc, lai drēgnajā rudenī iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī tuvākos, – pagatavo košas kūciņas ar sviesta krēma saulespuķēm.

Lasīt vairāk

Mafini ar žāvētu ķiršu un mandeļu skaidiņu cepurītēm

Mazas, košas un garšīgas kūciņas, kurām pārmaiņas pēc virsū ziesta nevis salda sviesta glazūra, bet gan žāvēti ķirši, mandeļu skaidiņas un pavisam nedaudz marmelāde. Patīkamu saldumu kēksiņiem piešķirs receptē izmantotais medus.

Lasīt vairāk

Klasiskas glazūrkūciņas ar šokolādes standziņām

Klasiska vienkāršas mīklas kapkeiku recepte, kuriem pa virsu ziesta olu un sviesta krēma glazūra. Bet, lai gardumus padarītu kaut nedaudz īpašākus, lai atšķirtos lielajā glazūrkūciņu garšu klāstā, tos dekorē ar piena šokolādes standziņu.

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti

Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.

Lasīt vairāk

Kēksiņi ar cukura lodīšu taureņiem

Pavisam daiļi kapkeiki, kas piestāvēs kādam īpaši meitenīgam pasākumam vai svinībām. Tos var pagatavot, ejot uz raudzībām, pasniegt mazas dāmas svētkos vai likt uz galda tādā skaistā pasākumā kā kāzas.

Lasīt vairāk

Grēcīgās šokolādes glazūrkūciņas

Sulīgas un gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki, kuriem pa virsu ziesta olbaltumu un sviesta glazūra, kurai pievienota aromātiskā tumšā šokolāde. Kūciņas būs lielisks našķis dzimšanas dienā, kārums kādā bērnu ballītē vai noderēs kā garšīga, paša gatavota dāvana.

Lasīt vairāk

Piemīlīgās kūciņas ar sviesta glazūru

Jauka izskata glazūrkūciņas, kuru notiesāšanai vajadzēs vien mirkli. Kumosa lieluma kūciņas pasniedz viesībās vai kādā ballītē, kad zini, ka būs daudz ēdāju.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Šokolādes mafini ar aromātisku sviesta glazūru

Neticami gardas kūciņas, kuras paspilgtina burvīga sviesta glazūra, kurai pievienota slepena sastāvdaļa smaržai – kanēlis. Perfekti lietainās dienās pie tējas, vai saulainās ārpus mājas – pavadot laiku kādā parkā vai citur pie dabas.

Lasīt vairāk

Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas

Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.

Lasīt vairāk

Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu

Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki - kēksiņi ar siera krēmu

Vasarīgi un citrusīgi – tādi ir šie kapkeiki jeb kēksiņi ar citronu krēmsiera "cepuri". Ja vēlies, vari tos dekorēt ar citrona miziņām, avenēm vai mellenēm. Receptes autore - Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!