Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press/Shutterstock kolāža
Sagaidot kabaču sezonu, raža nereti ir tik bagātīga, ka nav ne jausmas, kā realizēt šo dārzeņu lērumu. Mēs iesakām pārbaudītu variantu – izmantot kabačus pankūku vai plācenīšu cepšanai, jo tas ir vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, kas būs pa spēkam pat iesācējam virtuves gudrībās.

Austrumeiropā, tajā skaitā Krievijā un no tās arī Latvijā, kabači ir ienākuši no Tuvajiem Austrumiem, kur kopš Bībeles laikiem ir izplatītas tā sauktās Libānas tipa šķirnes ar gaišas (baltas) krāsas augļiem. Tieši šī tipa šķirnes visvairāk patīk arī mūsu patērētājiem.

Rietumeiropā ir izplatītākas šķirnes ar tumši zaļiem augļiem, kuru vēsturiskā dzimtene ir Vidusjūras ziemeļu piekraste. Arī šodien vislielākais kabaču piedāvājums ES tirgū nāk no Itālijas un Spānijas, kur audzē tieši šķirnes ar tumši zaļu mizu, kas nu jau ir iemantojušas popularitāti arī Latvijas tirgū.

Foto: Shutterstock

Kabači vai cukīni?

Kā skaidro portāls "MansDārzs", cukīni, pretēji daudzu maldīgajam uzskatam, nav vis kāda īpaša suga, bet dārzeņķirbja augļa noteikts attīstības brīdis. Itāļu valodā vārds "zuccha" nozīme ķirbis, savukārt kabaci jeb neizaugušo ķirbi sauc par "zucchini". Par cukīni ir pieņemts uzskatīt kabaču augļus, kas ir līdz 450 g smagi, ar maigu, plānu miziņu un vēl neattīstītām sēklām, neatkarīgi no augļu formas un krāsas.

Tātad, pankūku gatavošanai vari izmantot gan kabačus, gan cukīni. Tiesa gan, no mazāka izmēra kabacīšiem jeb cukīni gatavotas pankūciņas būs sulīgākas, turklāt tie nebūs jāmizo un jāatsēklo.

Rezultāts noteikti būs garšīgs un pārliecinošs, it īpaši, ja papildināsi rīvētos kabačus ar sieru, dillēm, sīpoliem vai cukuru – saldajā variantā. Bet, ja vēlies, vari atmest arī rīvēšanu, vienkārši apviļājot kabaču ripiņas mīklas vai olu "mētelītī" un apcepot zeltainas. Tikai neaizmirsti pirms celšanas galdā šķīvi papildināt ar devīgu karoti vēsa skābā krējuma. Ņammm...

Lai labi garšo!

Sātīgie dārzeņu plācenīši ar sieru

Sākotnēji biju apņēmības pilna gatavot kabaču pankūkas pēc savas izdomātās receptes, tiesa, ne viss notika tik spīdoši, tāpēc beigās šai receptei tika pievienotas vēl pāris sastāvdaļas, kā rezultātā tapa sātīgie dārzeņu plācenīši ar sieru.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm

Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar kausēto sieru

Laikā, kad kabači aug teju triecientempā, ir grēks no tiem neuztaisīt gardas pankūkas, pildītas ripiņas un citus ēdienus. Lai gan daži lemj par labu klasiskām kabaču pankūkām, šoreiz piedāvāju recepti ar kausēto sieru, kas lieliski papildinās tradicionālo kabaču pankūku garšu.

Lasīt vairāk

Kuskusa un cukīni plācenīši

Interesanti un gardi veģetārie plācenīši no kuskusa un cukīni – gan ēšanai ar salātiem pusdienās, gan uzkodu reizēm.

Lasīt vairāk

Saldās kabaču pankūkas

Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar sieru

Gardas kabaču pankūkas ar sieru vai arī sacepums cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un zaļumiem

Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un kapātiem zaļumiem īpaši labi garšo ar karoti vēsa skābā krējuma. Recepti iesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas

Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar sīpoliem

Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.

Lasīt vairāk

Ķirbju– kabaču pankūkas bez miltiem

Mazās, gardās ķirbju-kabaču pankūciņas bez miltiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!