Foto: Shutterstock kolāža
Eksotiskais avokado ir ne vien gards, bet arī ļoti veselīgs – tas ir vienīgais auglis, kas mūs nodrošina ar ievērojamu daudzumu mononepiesātināto tauku (šis tauku veids organismam ir īpaši ieteicams), kā arī ar gandrīz 20 vitamīniem un minerālvielām. Uztura speciālisti iesaka avokado lietot tieši svaigā veidā, lai maksimāli uzņemtu visas vērtīgās uzturvielas, kas ir šajā auglī, tādēļ salāti būs īstā izvēle veselīgai un garšīgai maltītei.

Regulāri uzturā lietojot avokado, vai samazināt dažādu saslimšanu risku, kā arī parūpēties par kopējo veselību, jo avokado samazina aptaukošanās iespējamību, uzlabo gremošanu, vienlaikus rūpējoties par veselīgu sejas ādu un matu izskatu, palielina enerģiju un sniedz organismam vēl daudz laba, ziņo portāls "Medicalnewstoday.com".

Lai noskaidrotu, vai auglis ir nogatavojies, viegli jāuzspiež – ja avokado ir stingrs, un piespiežot nav nekādu izmaiņu, tad vēl dažas dienas ir jāpagaida un jāatļauj tam kārtīgi nogatavoties. Ja avokado vēlies griezt šķēlēs, lai pievienotu salātiem, tad negaidi pārāk ilgi, lai tas nekļūst pārāk mīksts.

  • Vai zināji, ka nepieciešamības gadījumā avokado var nogatavināt nieka 10 minūšu laikā. Kā to izdarīt, uzzināsi šajā padomrakstā.


Tā kā šim auglim ir neitrāla, riekstaina garša, tas sader ar daudz un dažādiem produktiem, ko ierasts izmantot salātu gatavošanai.

Foto: Shutterstock

Tradicionāls garšu salikums ir avokado ar lasi, garnelēm vai konservētu tunci, bet ne mazāk lieliski garšo avokado–olu kombinācija, kas lieliski noderēs arī pildīšanai tortiljās, lavašā vai ziešanai uz maizes.

Ja esi izsalcis kā vilks, tad izmanto avokado sātīgu makaronu salātu pagatavošanai. Pastu vari aizstāt arī ar rīsiem, kuskusu, bulguru vai pērļu grūbām. Savukārt avokado ar biezpienu un zaļumiem būs spēcinoša maltīte pēc treniņa.

Lai rosinātu tevi avokado biežāk iekļaut ikdienas ēdienkartē, izvēlējāmies 22 ātri pagatavojamu bezgaļas salātu receptes.

Lai labi garšo!

Elegantie garneļu un avokado salāti Ilzes Jurkānes gaumē

Pavasarī ir laiks aizmirst par ziemas rasoliem un izvēlēties salātus no viegliem un veselīgiem produktiem, lai uzmundrinātu ķermeni un prātu, kas mostas no ziemas miega. Pievienojot svaigiem produktiem gaļu vai jūras veltes, salāti var aizstāt pilnvērtīgu pusdienu maltīti, skaidro "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Kalifornijas suši salāti ar sniega krabjiem, avokado un svaigu gurķi

Es dievinu suši! Šajā svaigajā, veselīgajā un neticami garšīgajā ēdienā slēpjas kāda maģija. Un vēl maģiskāka ir mana nespēja pagatavot šos suši mājās. Tādēļ nolēmu suši ēšanu atstāt restorānu apmeklējumiem, bet mājās - eksperimentēt, pagatavojot šos pašus iecienītos suši salātu formā. Starp citu, mans vīrs, dzirdot šādu ideju, atviegloti uzelpoja, šķiet, viņam bija bail no tā, ka kārtējo reizi cenšoties satīt glītus rullīšus, es pati kādā mirklī vienkārši eksplodēšu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Ātrie biešu un avokado salāti ar sieru

Ja ledusskapī "aizķērušās" pāris vārītas olas un vārīta biete, šos salātiņus varēsi pagatavot piecās minūtēs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs

Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.

Lasīt vairāk

Garneļu salāti ar avokado, tomātiem un cieto sieru

Garneļu salāti derēs kā svētku reizēs, tā darba dienu maltītēs, dažādojot gan garneļu, gan salātu pasniegšanu.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Sātīgie avokado un olu salāti

Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Sātīgie tunča salāti brokastīm

Šie salāti absolūti lieliski garšo arī paši par sevi, taču vēl gardāk tie sevi pierādīs, uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti groziņos vai sendvičā.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām

Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' salāti ar pastu

"Lai gan vairumam tex-mex nozīmē malto gaļu, kukurūzas čipsus vai tortiljas, kā arī rīsus, mūsu mājās ir citādi. Mums rīsi negaršo, toties kukurūzu un avokado esam gatavi ēst katrā ēdienreizē. Pamanot jūsu izsludināto konkursu, nolēmām ar meitu paburties virtuvē, mēģinot apvienot to, kas mums garšo, ar konkursa uzdevumu – makaroniem. Rezultāts, mūsuprāt, izdevās. Vērtējiet tagad jūs!" par savu recepti raksta Inese. Tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Sulīgi dārzeņu salāti ar garnelēm un avokado

Ierasto tomātu un gurķu kombināciju papildinot ar sulīgām garnelēm un krēmīgiem avokado gabaliņiem, iegūsi izsmalcinātus salātus, ko nebūs kauns celt galdā pat smalkās viesībās.

Lasīt vairāk

Avokado, olu un kukurūzas salāti

Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!

Lasīt vairāk

Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu

Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar mazsālītu lasi un avokado

Tie, kuriem garšo Aļaskas maki suši ar lasi, avokado un krēmsieru, novērtēs šos salātus, kas ir gluži kā iecienīto suši rullīšu lauku radinieks, jo ne vienmēr sanāk atlicināt laiku suši tīšanai!

Lasīt vairāk

Pavasarīgie tunča salāti ar avokado

Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!

Lasīt vairāk

Avokado, laša un olas salāti

Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar avokado un laimu

Pupiņu salāti ar avokado - iepriecinās jebkuru kompāniju gan svētkos, gan ikdienā.

Lasīt vairāk

Turku zirņu-avokado salāti ar sulīgiem dārzeņiem

Gaļa nav vienīgā izvēle sātīgai ēdienreizei. Konservēti zirņi kombinācijā ar avokado gabaliņiem vienā mirklī pārvērtīs vieglos, pavasarīgos dārzeņu salātus par pilnvērtīgu maltīti. Piecu minūšu laikā pagatavojamu salātu recepti iesaka Jānis Ozoliņš.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar skābenēm, avokado un olām

Skābenes ir ļoti vērtīgs dzelzs avots. Izmanto tās gardu kartupeļu salātu pagatavošanai un izbaudi!

Lasīt vairāk

Gatavs 10 minūtēs: krēmīgie tunča salāti ar avokado

Vienā bļodā apvienojot pāris vienkāršas sastāvdaļas, turklāt bez cepšanas un vārīšanas, iegūsi sātīgus tunča salātus ar patīkami svaigu garšu. Arī majonēze šoreiz nebūs nepieciešama, jo avokado gādās par salātu maigi krēmīgo konsistenci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!