Foto: F64
Ir atlikušas vēl dažas dienas līdz Līgo vakaram un var paspēt sasiet Jāņu sieru. To pat var vārīt Jāņu rītā! Gandrīz katram siera meistaram ir sava recepte un savs paņēmiens, kā siet Jāņu sieru. Īsā sarunā par Jāņu ēdieniem ar folkloristi Ilgu Reiznieci uzzināju, ka viņas galvenais Jāņu ēdiens ir siers. Bet tam jābūt mājās sietam, jo esot tik interesanti pagaršot dažādu saimnieču sietos sierus, apspriest to un izvēlēties vakara gardāko.

Piedāvājam 7 dažādas Jāņu siera receptes. Izvēlies vienu un sasien, cienā savus draugus un mīļos! Priecīgus Jāņus!

Gardais Jāņu siers

Foto: F64

Līgo un "nelīgo" gardais Jāņu siers.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: F64

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Baltais mājas siers

Foto: Shutterstock

Mājās, izmantojot pilnpienu un etiķi, var pagatavot ļoti vienkāršu un gardu sieru. Tas ir stingrs ar maigu, saldenu garšu. Visgardākais siers iznāk no lauku piena, bet arī "pudeļu" piena siers ir garšīgs.

Lasīt vairāk

Noras Jāņu siers

Foto: Shutterstock

Klasiski gardais Noras - Jāņu siers ar ķimenēm.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Svaigais citronu siers

Foto: Shutterstock

Citrona siers jeb biezpiens ir maigs, ar ļoti patīkamu garšu. Turklāt tas ir neticami veselīgs. Šo sieru mēdz saukt arī par ilgdzīvotāju sieru. Sieru var siet, izmantojot tikai sāli, bet var pievienot arī rīvētu ķiploku vai smalki sagrieztus zaļumus. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 450 grami siera.

Lasīt vairāk

Video pamācība: Kā pagatavot tradicionālo Jāņu ķimeņu sieru mājās

Foto: Kadrs no video

Diezgan vienkārša recepte, kā pagatavot Jāņu sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!