Foto: Shutterstock
Nedēļas nogale, kad ir vairāk brīva laika, ir īsti piemērots brīdis jaunās kāpostu ražas skābēšanai un marinēšanai. Mājas apstākļos, it īpaši pilsētas dzīvokļa šaurībā, kāposti nav jāmarinē industriālos apjomos vai jāskābē milzīgā mucā – pietiks ar vienu vai divām trīslitru burkām. Ja esi iesācējs kāpostu ieburkošanas jautājumos, nebēdā – process nav sarežģīts, tas ir pa spēkam katram, tomēr nenāks par ļaunu, ja ņemsi vērā dažus padomus.

Lai ieskābētu vai iemarinētu nelielu daudzumu kāpostu, būs nepieciešama vien kāpostgalviņa, sāls, cukurs, etiķis un dažādas piedevas, piemēram, burkāni.

Kāpostiem burkānus var arī nepievienot, bet, ja tos izmanto, izvēlies pēc iespējas saldākus un sulīgākus. Noteikti burkānu vajag pagaršot. Ja tas nav salds un ir bezgaršīgs, tādu burkānu labāk nepievienot.

Ieburkojot kāpostus, starp tiem var salikt arī rudens ābolus. Mazāka izmēra ābolīšus vari pat nesmalcināt – tie ne vien piešķirs kāpostiem patīkamu garšu, bet ziemā būs gards kārums un īpaši dekoratīva piedeva svētku cepešiem (īpaši glīti kontrastam starp kāpostiem izskatīsies sārti ābolīši). Starp citu, ābolus var skābēt arī atsevišķi – vairāk vari uzzināt šajā rakstā.

Sarkano biešu šķēles – atkarībā no daudzuma – piešķirs kāpostiem atbilstoši sarkanīgu toni. Laba piedeva ir arī paprika un mārrutki, tos var gan sarīvēt, gan sagriezt plānās sloksnītēs. Ātri skābētajiem kāpostiem piedevās iederēsies arī ķiploka daiviņas – jo mazāka kāpostu porcija un jo īsākā laikā paredzēts to apēst, jo smalkāk sakapā ķiplokus.

Atsvaidzinošu garšu un glītu akcentu gan skābētiem, gan marinētiem kāpostiem piešķir sarkanās ogas. Klasiskās kāpostu ogas ir dzērvenes, taču, ja saglabājušās svaigas brūklenes vai arī gadās kādu kāpostu porciju ieskābēt agrā rudenī, brūklenes ir līdzvērtīgas konkurentes dzērvenēm.

Foto: Shutterstock

Tradicionāla garšviela, ko pievieno skābētiem kāpostiem, ir ķimenes. Cukurs kāpostiem jāpievieno, lai tie ātrāk ieskābtu, bet jāuzmanās ar sāls pievienošanu, jo pārsālīti kāposti nebūs garšīgi. Vidēji rēķina 10–15 gramus sāls uz kilogramu kāpostu, taču tas ir atkarīgs arī no katra garšas izjūtas. Ja esi pikantu garšu cienītājs, nebaidies pievienot kāpostiem arī čili – vari izmantot gan sīki sakapātus čili, gan veselas piparu pākstis. Arī karija pulveris vai pasta piešķirs kāpostiem pikantumu un austrumnieciskas garšu nianses – īpaši labi šis garšvielu maisījums papildinās tieši marinētus kāpostus. Ja ar eksperimentiem virtuvē esi uz "jūs", tad iesākumā pamēģini nedaudz karija pievienot ātri noēdamiem kāpostu salātiem – tad būs skaidrs kā diena, vai šāds garšu salikums tev ir pa prātam.

Tautas ticējumi iesaka kāpostus likt burkās jaunā mēnesī, tad tie ir kraukšķīgi un piemēroti salātiem. Vecā mēnesī skābēti kāposti sanāks mīksti un ātrāk izvārīsies. Ir nozīme arī tam, kad kāposti ir novākti no lauka. Astroloģes ieteikumus, kad ir labākais laiks kāpostu ieburkošanai, meklē te.

Kad kāposti gatavi, atliks vien izvēlēties, kādus ēdienus no tiem gatavot, – sautēt, izmantot salātos, bet varbūt ir kāre pēc pīrādziņiem ar kāpostiem, noteikti izmēģini kādu no mūsu pavārgrāmatas skābo kāpostu maltītēm!

Nu tev atliek tikai izvēlēties kādu no "Tasty" sarūpētajām skābētu un marinētu kāpostu receptēm un ķerties pie darba, lai pēc tam varētu ar labi padarīta darba sajūtu doties baudīt zelta rudeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!