Pīrāgs
Vispirms jāsāk ar vienkāršāko un mūsu valodai tuvāko – pīrāgiem. Pīrāgs var būt klasisks, abiem galiem apdedzis, bet arvien biežāk ar šo vārdu saprot lielākā formā ceptu gardumu, kas pildīts ar kaut ko sāļu vai saldu. Kā jau tas pienākas, pīrāga pildījumam ir jābūt bagātīgam. Kā pamats parasti ir rauga vai kārtainā mīkla, un sāļajā variācijā pildījumā var būt gaļa, zivis, sēnes, dārzeņi, un to visu satur kopā ola, kas sakulta ar saldo krējumu vai pienu. Virskārta var būt pārkaisīta ar bagātīgu siera kārtu. Saldajās variācijās pildījumos ir dažādi krēmi, piemēram, šokolādes, vārītais, ievārījums vai krēmsiera masa.
Gan saldo, gan sāļo pīrāgu gatavošanā bieži vien tiek izmantota mīkla arī virskārtai. Dažas strēmeles, kas noziestas ar olu, vai arī pilnīgi noklāta virsa ar mīklu – jebkurā gadījumā, pīrāgs ir lielisks gardums kā svētku galdam, tā ikdienas maltītēm. Pīrāgi parasti ir arī biezāki par tartēm, turklāt tā malas dažkārt pārloka pāri pildījumam, savukārt tartei un tarteletēm mīkla vienmēr būs precīzi nogriezta līdz ar veidnes malām.
Tarte
Tarte klasiskajā versijā tiek gatavota no smilšu mīklas pamatnes, kas izcepta plānā vai vidēji biezā slānī. Tarte jācep veidnē ar krokotām maliņām, tad mīkla iegūs ļoti dekoratīvu noformējumu, un vēl kas svarīgi – tartes mīkla, pirms pildījuma liešanas pa virsu, jāpacep, citādi tā būs jēla. Tā kā tarte tiek cepta lēzenā veidnē, tad svarīgi, lai pirms mīklas ieklāšanas tā būtu bagātīgi ieziesta ar sviestu. Lai mīkla par daudz nepiepūstos, pirms tam to nedaudz sadursta ar dakšu, vai arī izbārsta keramikas zirņus. Atceries, ka tartes mīklai jābūt plānai un trauslai, ja tā būs pārāk bieza, gabaliņi būs grūti sagriežami.
Tartes klasiski gatavo vairākās kārtās. Piemēram, saldā variācijā virs mīklas ir kāds krēms, piemēram, citronu, un tam virsū apdedzināts olbaltums. Vēl gardas variācijas ir, ja pildījumam virsū ir putukrējums, augļi, ogas vai pat šokolādes glazūra. Sāļās tartes līdzinās pīrāgiem, tikai trauslā smilšu mīkla to padara smalkāku un svētku galdam piemērotāku. Sāļajam pildījumam ir daudz variāciju, sākot no jūras veltēm, beidzot ar karamelizētiem sīpoliem un sieriem.
Tartes gatavošanā svarīgi mīklu izrullēt vienmērīgā kārtā, ieklāt to ietaukotā formā, piespiest ar pirkstiem, un tad apgriezt liekās malas ar asu nazīti. Ja tartei jācep pildījums, tad mīkla iepriekš jāapcep bāla, bet ne zeltaini brūna, citādi vēlāk malas būs jau melnas.
Tartelete
No visiem šiem nosaukumiem vissvešākais varētu būt tartelete. Zem šī vārda slēpjas teju tas pats, kas attiecināms uz tartēm, tikai šie gardumi ir mazāka izmēra. Tartelete vienmēr būs mazā formiņā cepta, tātad vienam ēdājam paredzēta. Tarteletes gatavo no smilšu vai kāda citas irdenas mīklas, un to pildīšanā izmanto gan saldas, gan sāļas piedevas. Mazajām kūciņām labi izskatās pa virsu uzspiestas krēma rozes, želejas kārtas, grauzdēti rieksti, ogas, augļi un citi labumi. Mazās tarteletes var cept arī mazās formiņās, kuru malas ir gludas.
Tartes un tarteletes no pīrāgiem atšķiras arī ar to, ka tās var būt tikai daļēji ceptas. Piemēram, mīkla ir izcepta, bet pildījums ir no svaiga krēma, augļiem, ogām, kas nav termiski jāapstrādā.
Tasty.lv iesaka – pamēģini saldajai tartes mīklai pievienot kakao. Mīkla būs šokolādīga un lieliski piestāvēs svaigam krēmam un ogām. Savukārt sāļās mīklas gatavošanai var nedaudz pievienot sieru, tad mīkla būs pikantāka un ar izteiktāku garšu. Tāpat var pievienot dažādus garšaugus, mīkla gan izskatīsies, gan garšos neierastāk.
Svarīgi ievērot - smilšu mīklai pēc gatavošanas vismaz 20 minūtes jānostāvas ledusskapī, vislabāk, ietītai pārtikas plēvē.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.
Dateļu un pekanriekstu pīrāgs
Gards un sīrupains pīrāgs, kura kraukšķīgajā garoziņā pildītas, ar cukura sīrupu sajauktas dateles un pekanrieksti. Lieliski garšos kopā ar karstu tēju labā kompānijā.
Ābolu tarte svētkiem
Vienkārši un ātri pagatavojama ābolu tarte ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Saldumam un zeltainumam āboli pirms cepšanas apsmērēti ar medu un apkaisīti ar pūdercukuru.
Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs
Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.
Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta
Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.
Pekanriekstu un šokolādes tarte
Garda kārtainās mīklas tarte ar šokolādes un pekanriekstu pildījumu. Pievieno gatavajam desertam kādu bumbiņu vaniļas saldējuma un būsi septītajās debesīs!
Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru
Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.
Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'
Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!
Cepeša pēcsvētku tarte
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Ābolu rožu pīrāgs
Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.
Apaļais ķiršu pīrāgs
Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.